REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 108 poz. 1155
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 22 listopada 2000 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi.
Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 13 listopada 1963 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych (Dz. U. Nr 50, poz. 279, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1974 r. Nr 47, poz. 280, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1990 r. Nr 34, poz. 198, z 1997 r. Nr 60, poz. 369, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 12, poz. 136) oraz art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
1) w § 15 w ust. 3 zdanie drugie otrzymuje brzmienie:
„W szczególności zmywanie naczyń i sprzętu kuchennego powinno odbywać się w kuchni (w aneksie lub na wydzielonym stanowisku)”,
2) w § 19 w ust. 10:
a) w pkt 1 i 6 po wyrazie „doprowadzoną” dodaje się wyraz „bieżącą”,
b) w pkt 4 wyraz „dezynsekcji” zastępuje się wyrazem „dezynfekcji”,
3) w § 38 w ust. 1 w zdaniu drugim po wyrazie „przechowywania” wyraz „zapasów” zastępuje się wyrazem „zapisów”,
4) w § 74 po pkt 1 dodaje się pkt 1a w brzmieniu:
„1 a) rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r. o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. Nr 92, poz. 643, z 1937 r. Nr 49, poz. 378, z 1952 r. Nr 12, poz. 75, z 1958 r. Nr 56, poz. 275 i z 1961 r. Nr 4, poz. 26),”.
Minister Zdrowia: G. Opala
- Data ogłoszenia: 2000-12-12
- Data wejścia w życie: 2000-12-27
- Data obowiązywania: 2000-12-27
- Dokument traci ważność: 2003-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA