REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 51 poz. 604
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 20 czerwca 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej.
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063, z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 269) zarządza się, co następuje:
2. W przypadku pozycji towarowych 0203 i 0207 pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych każdą z tych pozycji.
3. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów z pozycji towarowych 0203 i 0207 nie może być dłuższy niż miesiąc.
2. Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości.
3. Rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentu dla pozycji towarowej 1001 jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1) III kwartał – 25 tys. ton,
2) IV kwartał – 25 tys. ton.
4. Wnioski o przydział kontyngentu dla pozycji towarowej 1001 składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od 1 dnia roboczego do 7 dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
5. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów dla pozycji towarowej 1001 nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenie zostało wydane.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 20 czerwca 2000 r. (poz. 604)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIERSKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 2 000 |
| – Świeże lub chłodzone: |
|
|
0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
0203 11 100 | – – – Za świń domowych | 25 |
|
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | 25 |
|
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | 25 |
|
0203 19 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 25 |
|
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 25 |
|
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | 25 |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości | 25 |
|
0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe | 25 |
|
| – Mrożone: |
|
|
0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych | 25 |
|
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | 25 |
|
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | 25 |
|
0203 29 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 25 |
|
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 25 |
|
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | 25 |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości | 25 |
|
0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe | 25 |
|
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 1 500 |
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
0207 11 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” | 28 |
|
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” | 28 |
|
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 12 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” | 28 |
|
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości | 28 |
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 28 |
|
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła końcami lub bez | 28 |
|
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 28 |
|
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 28 |
|
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe | 28 |
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 13 91 0 | – – – – Wątroby | 28 |
|
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe | 28 |
|
0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 14 10 0 | – – – – Bez kości | 28 |
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 28 |
|
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez | 28 |
|
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi ich kawałki | 28 |
|
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 28 |
|
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe | 28 |
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 14 91 0 | – – – – Wątroby | 10 |
|
0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe | 28 |
|
| – Z indyków: |
|
|
0207 24 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” | 28 |
|
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc. wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 25 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” | 28 |
|
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości | 28 |
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 28 |
|
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła z końcami lub bez | 28 |
|
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi ich kawałki | 28 |
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 26 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | 28 |
|
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe | 28 |
|
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe | 28 |
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 26 91 0 | – – – – Wątroby | 28 |
|
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe | 28 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości | 28 |
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 28 |
|
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 |
|
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 28 |
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | 28 |
|
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe | 28 |
|
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe | 28 |
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 27 91 0 | – – – – Wątroby | 28 |
|
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe | 28 |
|
| – Z kaczek, gęsi i perliczek: |
|
|
0207 32 | – – Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
| – – – Kaczki: |
|
|
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami. znane jako „kaczki 85%” | 28 |
|
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami. wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 |
|
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
| – – – Gęsi: |
|
|
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 |
|
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap. z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 32 90 0 | – – – Perliczki | 28 |
|
0207 33 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
| – – – Kaczki: |
|
|
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 |
|
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
| – – – Gęsi: |
|
|
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 |
|
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 33 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
| – – – Kaczki: |
|
|
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 |
|
020733 190 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
| – – – Gęsi: |
|
|
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 |
|
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 32 90 0 | – – – Perliczki | 28 |
|
0207 33 | – – Nie cięte na kawałki, mrożone: |
|
|
| – – – Kaczki: |
|
|
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 |
|
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
| – – – Gęsi: |
|
|
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 |
|
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 |
|
0207 33 90 0 | – – – Perliczki | 28 |
|
0207 34 | – – Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
0207 34 10 0 | – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 34 90 0 | – – – Z kaczek | 28 |
|
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) |
1 | 2 | 3 | 4 |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek | 28 |
|
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek | 28 |
|
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 |
|
0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 28 |
|
0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze. | 28 |
|
0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe | 28 |
|
| – – – Podroby: |
|
|
0207 35 91 0 | – – – – Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 28 |
|
0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe | 28 |
|
0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 36 15 0 | – – – – –Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek | 28 |
|
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek | 28 |
|
0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 |
|
0207 36 41 0 | – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi | 28 |
|
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 28 |
|
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze | 28 |
|
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe | 28 |
|
| – – – Podroby: |
|
|
| – – – – Wątroby: |
|
|
0207 36 81 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby gęsie | 10 |
|
0207 36 85 0 | – – – – – Otłuszczone wątroby kacze | 10 |
|
0207 36 89 0 | – – – – – Pozostałe | 10 |
|
0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe | 28 |
|
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
| 50 000 |
1001 90 | – Pozostałe: |
|
|
1001 90 10 0 | – – Orkisz do siewu | 15 |
|
| – – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenica (meslin): |
|
|
1001 90 91 | – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
1001 90 91 1 | – – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej | 15 |
|
1001 90 91 9 | – – – – Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 15 |
|
1001 90 99 0 | – – – Pozostałe | 15 |
|
- Data ogłoszenia: 2000-06-28
- Data wejścia w życie: 2000-07-01
- Data obowiązywania: 2000-07-01
- Dokument traci ważność: 2001-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA