REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 12 poz. 149
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 21 stycznia 2000 r.
w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia.
Na podstawie art. 76 zdanie pierwsze ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej (Dz. U. Nr 78, poz. 462, z 1991 r. Nr 94, poz. 422, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1993 r. Nr 12, poz. 52, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 124, poz. 583, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 770 oraz z 1999 r. Nr 110, poz. 1255) zarządza się, co następuje:
1) „funkcjonariusz” – funkcjonariusza Straży Granicznej,
2) „jednostka” – jednostkę organizacyjną Straży Granicznej,
3) „okres zimowy” – okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
4) „norma wyżywienia” – ilość produktów żywnościowych i napojów przysługującą jednemu funkcjonariuszowi w ciągu doby,
5) „norma dominująca” – normę wyżywienia, która przysługuje największej grupie ze wszystkich funkcjonariuszy uprawnionych do wyżywienia w danej jednostce.
2. Do funkcjonariuszy, o których mowa w ust. 1, zalicza się: kierownika sekcji gospodarki żywnościowej i kierownika stołówki, a w przypadku ich nieobecności lub braku takich etatów w strukturze jednostki – funkcjonariusza wyznaczonego do kierowania gospodarką żywnościową i stołówką.
2. Funkcjonariusze pełniący inne służby całodobowe, z wyjątkiem dyżurnych etatowych, uprawnieni są do bezpłatnego wyżywienia w naturze według normy dominującej.
1) zasadnicze:
a) szkolną, zwaną dalej „normą SZ”,
b) lotniczą, zwaną dalej „normą LOT”,
2) dodatkowe:
a) uzupełniającą, zwaną dalej „normą DU”,
b) napojów.
2. Ilość produktów żywnościowych, wchodzących w skład podstawowych grup tych produktów dla norm SZ, LOT i DU, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Wartość produktów żywnościowych, wchodzących w skład normy wyżywienia, jest wartością pieniężną tej normy.
1) w dniach przebywania funkcjonariuszy – na podstawie decyzji kierownika jednostki – na terenie działania jednostki, połączonego z zakwaterowaniem lub zakazem opuszczania miejsca służby, trwającego ponad 12 godzin oraz w dniach składania egzaminów do szkół policyjnych, wojskowych i ośrodków szkolenia Straży Granicznej poza miejscem zamieszkania,
2) w służbie kandydackiej,
3) będącym słuchaczami ośrodków szkolenia lub uczestnikami kursów w jednostkach – w czasie pobytu w ośrodkach szkolenia i jednostkach organizujących kursy oraz na praktykach – poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu zamieszkania wtedy, gdy na czas szkolenia i praktyk są zakwaterowani na terenie jednostki,
4) biorącym udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,
5) uczestniczącym w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez kierownictwo urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw wewnętrznych, Komendanta Głównego Policji lub Komendanta Głównego Straży Granicznej,
6) biorącym udział w trwających ponad 8 godzin działaniach granicznych oraz akcjach przywracania porządku publicznego poza miejscem stałego pełnienia służby,
7) biorącym udział w trwających ponad 8 godzin akcjach zapobiegania klęskom żywiołowym oraz działaniach porządkowych podczas akcji ratowniczych przy likwidacji skutków klęsk żywiołowych i katastrof,
8) skierowanym służbowo na jednostki pływające Straży Granicznej,
9) wchodzącym w skład etatowych załóg jednostek pływających Straży Granicznej – w dniach pełnienia służby,
10) biorącym udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
11) skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby
(w warunkach, w których przysługuje dieta), za zgodą tych funkcjonariuszy.
2. Norma SZ, w formie uroczystego posiłku, przysługuje funkcjonariuszom, którzy ukończyli trwające co najmniej 4 miesiące szkolenia lub kursy w ośrodkach szkolenia lub jednostkach, oraz zaproszonym na te uroczystości funkcjonariuszom – przedstawicielom ośrodka szkolenia lub jednostki organizującej kurs. Funkcjonariusze korzystający z tej normy nie tracą uprawnień do norm wyżywienia przysługujących im z innego tytułu.
3. Norma SZ przysługuje bezpłatnie, w formie suchego prowiantu, funkcjonariuszom w służbie kandydackiej:
1) w czasie podróży służbowych odbywanych pojedynczo lub w małych grupach, w czasie konwoju oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe,
2) pełniącym służbę w małych grupach i wykonującym prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowanych posiłków nie jest możliwe.
1) zaliczanym do personelu latającego, zajmującym etatowe stanowiska przewidziane dla tego personelu i wykonującym loty,
2) etatowo wykonującym czynności instruktorów spadochronowych, zgodnie z programem szkolenia.
2. Norma LOT nie przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w ust. 1, w przypadku zawieszenia w lotach lub w pełnieniu funkcji instruktorskich.
3. Funkcjonariusze, o których mowa w ust. 1 pkt 1, zawieszeni w lotach z przyczyn zdrowotnych tracą uprawnienia do normy LOT (za dni służby) po 6 miesiącach od dnia wydania przez właściwą komisję lekarską decyzji o zawieszeniu w lotach. Komendant Główny Straży Granicznej, na wniosek komisji lekarskiej, może przedłużyć funkcjonariuszom uprawnienia do normy LOT na czas nie dłuższy niż 6 miesięcy.
1) funkcjonariuszom wchodzącym w skład personelu technicznego, zatrudnionego przy bezpośredniej obsłudze samolotów i pracy przy sprzęcie lotniczym oraz wyznaczonym do bezpośredniej obsługi lotów i pełnienia dyżurów na lotnisku,
2) jako dodatek do normy SZ – funkcjonariuszom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach o mistrzostwo Policji, Straży Granicznej i urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami.
1) funkcjonariuszom pododdziałów odwodowych biorącym bezpośredni udział w działaniach mających na celu zapewnienie porządku w zasięgu terytorialnym przejścia granicznego lub w strefie nadgranicznej,
2) funkcjonariuszom zaokrętowanym na jednostkach pływających Straży Granicznej:
a) w czasie pobytu na morzu,
b) w czasie pływania po akwenach portowych dłużej niż 4 godziny,
c) w dniach pełnienia dyżurów w porcie.
2. 50% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, niezależnie od normy, o której mowa w § 12 ust. 2, funkcjonariuszom Straży Granicznej pełniącym dyżury kontrolerskie na przejściach granicznych trwające co najmniej 12 godzin – w czasie tych dyżurów.
3. Norma, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom, którzy korzystają w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia według normy SZ lub LOT.
1) słuchaczom ośrodka tresury psów służbowych Straży Granicznej – w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego w związku z praktycznym szkoleniem psów,
2) funkcjonariuszom, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 5–7,
3) funkcjonariuszom w służbie kandydackiej, biorącym udział w akcjach, o których mowa w § 7
ust. 1 pkt 6 i 7,
4) funkcjonariuszom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach o mistrzostwo komend wojewódzkich Policji i oddziałów Straży Granicznej oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych – przed tymi zawodami.
2. 45% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom (z wyjątkiem korzystających w tym czasie z całodziennego bezpłatnego wyżywienia w naturze lub normy DU w części większej niż 45%), pełniącym w okresie zimowym służbę na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie – w postaci posiłku profilaktycznego.
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C,
2) na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,
3) związane z dużym wysiłkiem fizycznym
przysługują dodatkowe napoje, w ilości niezbędnej do zaspokojenia potrzeb.
2. Normę napojów wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
2. Funkcjonariuszom pobierającym diety z tytułu podróży służbowej wyżywienie bezpłatne nie przysługuje.
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji: M. Biernacki
Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
z dnia 21 stycznia 2000 r. (poz. 149)
ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH (W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW) DLA NORM WYŻYWIENIA SZ, LOT I DU
Lp. | Nazwa grupy produktów żywnościowych | Normy wyżywienia dzienne, | ||
SZ | LOT | DU | ||
1 | Strączkowe | 27 | 28 | – |
2 | Zbożowe | 73 | 62 | – |
3 | Pieczywo | 670 | 600 | 100 |
4 | Mięso i przetwory przeliczone na mięso | 292 | 400 | 85 |
5 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 19 | 19 | – |
6 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 10 | 10 | – |
7 | Mleko i przetwory przeliczone na mleko | 790 | 975 | 400 |
8 | Masło i śmietana przeliczone na masło | 46 | 64 | 20 |
9 | Jaja (g/szt.) | 25/0,5 | 50/1 | 25/0,5 |
10 | Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich | 58 | 90 | – |
11 | Ziemniaki | 700 | 600 | – |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 132 | 160 | 100 |
13 | Warzywa i owoce bogate w karoten | 160 | 160 | 100 |
14 | Inne warzywa i owoce | 365 | 560 | 400 |
15 | Cukry i słodycze przeliczone na cukier | 73 | 84 | 20 |
- Data ogłoszenia: 2000-02-23
- Data wejścia w życie: 2000-03-09
- Data obowiązywania: 2000-03-09
- Dokument traci ważność: 2002-06-16
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA