REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 107 poz. 1222
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 21 grudnia 1999 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802) zarządza się, co następuje:
2. Pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, w przypadku pozycji towarowej 2009 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich podpozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 grudnia 1999 r. (poz. 1222)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0406 | Sery i twarogi: |
| 300 t |
0406 90 | – Pozostałe sery: | ||
– – Pozostałe: | |||
0406 90 29 0 | – – – Kashkaval | 25 | |
– – – Feta: | |||
0406 90 31 0 | – – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 25 | |
0406 90 33 0 | – – – – Pozostałe | 25 | |
– – – Pozostałe: | |||
0406 90 50 0 | – – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | ||
ex 0406 90 50 0 | Sert tulum | 25 | |
– – – – Pozostałe: | |||
– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: | |||
– – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: | |||
– – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: | |||
0406 90 86 0 | – – – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% | ||
ex 0406 90 86 0 | Ser tulum peyniri | 25 | |
0406 90 87 0 | – – – – – – – – Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% | ||
ex 0406 90 87 0 | Ser typu tulum peyniri | 25 | |
0406 90 88 0 | – – – – – – – – Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% | ||
ex 0406 90 88 0 | Ser typu tulum peyniri | 25 |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: |
|
|
0702 00 00 9 | – Od 1 listopada do 31 grudnia | 10 | 250 t |
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: |
| 1000 t (łącznie z poz. 0709) |
0703 90 00 0 | – Pory i inne warzywa cebulowe | ||
ex 0703 90 00 0 | Pory świeże lub chłodzone | 12,5 | |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: |
|
|
0707 00 05 | – Ogórki: | 200 t | |
0707 00 05 1 | – – Od 1 stycznia do końca lutego | 10 | |
0707 00 05 8 | – – Od 1 do 10 listopada | 10 | |
0707 00 05 9 | – – Od 11 listopada do 31 grudnia | 10 | |
0709 | Inne warzywa, świeże lub chłodzone: |
| 1000 t (łącznie z poz. 0703) |
0709 60 | – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | ||
0709 60 10 0 | – – Słodka papryka | 4,5 | |
– – Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0709 60 91 0 | – – – Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum | 4,5 |
|
0709 60 95 0 | – – – Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych | 4,5 | |
0709 60 99 0 | – – – Pozostałe | 4,5 | |
0709 90 | – Pozostałe: | ||
0709 90 40 0 | – – Kapary | 4,5 | |
0709 90 70 0 | – – Cukinia | 4,5 | |
0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: |
|
|
0710 80 | – Pozostałe warzywa: | ||
0710 80 10 0 | – – Oliwki | 12,5 | 500 t |
0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: |
| 500 t |
0711 20 | – Oliwki: | ||
0711 20 10 0 | – – Do celów innych niż produkcja oliwy | 7,5 | |
0711 30 00 0 | – Kapary | 7,5 | |
0813 | Owoce suszone, inne niż z pozycji od nr 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem: |
| 700 t |
0813 10 00 0 | – Morele | 0 | |
0813 20 00 0 | – Śliwki | 0 | |
0813 40 | – Pozostałe owoce: | ||
0813 40 10 0 | – – Brzoskwinie łącznie z nektarynami | 0 | |
0813 40 30 0 | – – Gruszki | 0 | |
0813 40 50 0 | – – Papaje | 0 | |
0813 40 60 0 | – – Tamaryndy | 0 | |
0813 40 70 0 | – – Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoce sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya | 0 | |
0813 40 95 0 | – – Pozostałe | 0 | |
0813 50 | – Mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem: | ||
– – Mieszanki z suszonych owoców innych niż z pozycji od nr 0801 do 0806: | |||
– – – Nie zawierające suszonych śliwek: | |||
0813 50 12 0 | – – – – Z owoców papaya, tamaryndy, nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoców kanawalii, owoców sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya | 0 | |
0813 50 15 0 | – – – – Pozostałe | 0 | |
0813 50 19 0 | – – – Zawierające suszone śliwki | 0 | |
– – Mieszanki wyłącznie z suszonych orzechów z pozycji nr 0801 i 0802: | |||
0813 50 31 0 | – – – Z orzechów tropikalnych | 0 | |
0813 50 39 0 | – – – Pozostałe | 0 | |
– – Pozostałe mieszanki: | |||
0813 50 91 0 | – – – Nie zawierające suszonych śliwek lub fig | 0 | |
0813 50 99 0 | – – – Pozostałe | 0 | |
0902 | Herbata, nawet aromatyzowana: |
| 2000 t |
0902 10 00 0 | – Herbata zielona (nie fermentowana) w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg | 7,5 | |
0902 20 00 0 | – Inna herbata zielona (nie fermentowana) | 7,5 | |
0902 30 00 0 | – Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg | 7,5 | |
0902 40 00 0 | – Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana | 7,5 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: |
| 50 t |
0910 40 | – Tymianek; liście laurowe: | ||
0910 40 90 0 | – – Liście laurowe | 9,5 | |
1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
| 800 t |
– Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: | |||
1512 19 | – – Pozostałe: | ||
– – – Pozostałe: | |||
1512 19 91 | – – – – Olej słonecznikowy: | ||
1512 19 91 1 | – – – – – Rafinowany, konfekcjonowany | 20 | |
1512 19 91 9 | – – – – – Pozostały | 17,5 | |
1604 | Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: |
| 500 t |
– Ryby, całe lub w kawałkach, ale nie mielone: | |||
1604 14 | – – Tuńczyki, bonito latający i bonito śródziemnomorski (Sarda spp.): | ||
– – – Tuńczyki i bonito latający: | |||
1604 14 11 0 | – – – – W oleju roślinnym | 0 | |
– – – – Pozostałe: | |||
1604 14 16 0 | – – – – – Filety znane jako „loins” | 0 | |
1604 14 18 0 | – – – – – Pozostałe | 0 | |
1604 14 90 0 | – – – Bonito śródziemnomorski (Sarda spp.) | 0 | |
1604 20 | – Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb: | ||
1604 20 70 0 | – – – Z tuńczyków, bonito latających lub pozostałych ryb z rodzaju Euthynnus | 0 | |
1704 | Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: |
| 2000 t (dotyczy łącznie poz. 1704 i 1806) |
1704 10 | – Guma do żucia, również pokryta cukrem: | ||
– – Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | |||
1704 10 11 0 | – – – Guma w paskach | 6 | |
1704 10 19 0 | – – – Pozostała | 8 | |
– – Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): | |||
1704 10 91 0 | – – – Guma w paskach | 4 | |
1704 10 99 0 | – – – Pozostała | 8 | |
1704 90 | – Pozostałe: | ||
1704 90 30 0 | – – Biała czekolada | 13 | |
– – Pozostałe: | |||
1704 90 55 0 | – – – Pastylki od bólu gardła i od kaszlu | 6 | |
– – – Pozostałe: | |||
1704 90 71 0 | – – – – Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem | 25 + DCC | |
1704 90 75 0 | – – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne | 25 + DCC | |
– – – – Pozostałe: | |||
1704 90 99 0 | – – – – – Pozostałe | 25 + DCCa | |
1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: |
| |
1806 10 | – Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | ||
1806 10 15 0 | – – Nie zawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 15 | |
1806 10 20 0 | – – Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 15 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
1806 20 | – Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg: |
|
|
1806 20 10 0 | – – Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 20 | |
1806 20 30 0 | – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 20 | |
– – Pozostałe: | |||
1806 20 50 0 | – – – Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego | 20 | |
1806 20 70 0 | – – – Okruchy mleczno-czekoladowe | 20 | |
1806 20 80 0 | – – – Polewa czekoladowa smakowa | 20 | |
1806 20 95 0 | – – – Pozostałe | 22 + DCC | |
– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: | |||
1806 31 00 0 | – – Nadziewane | 37 + DCC | |
1806 32 | – – Bez nadzienia: | ||
1806 32 10 0 | – – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 37 + DCC | |
1806 32 90 0 | – – – Pozostałe | 37 + DCC | |
1806 90 | – Pozostałe: | ||
– – Czekolada i produkty czekoladowe: | |||
– – – Czekolady, z nadzieniem lub bez: | |||
1806 90 11 0 | – – – – Zawierające alkohol | 37 + DCC | |
1806 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 37 + DCC | |
– – – Pozostałe: | |||
1806 90 31 0 | – – – – Z nadzieniem | 37 + DCC | |
1806 90 39 0 | – – – – Bez nadzienia | 37 + DCC | |
1806 90 50 0 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 37 + DCC | |
1806 90 60 0 | – – Pasty do smarowania zawierające kakao | 37 + DCC | |
1806 90 70 0 | – – Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów | 37 + DCC | |
1806 90 90 0 | – – Pozostałe | 37 + DCC | |
1902 | Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: |
| 200 t |
– Ciasto makaronowe nie gotowane, nie nadziewane ani nie przygotowane inaczej: | |||
1902 11 00 0 | – – Zawierające jaja | 28 | |
1902 19 | – – Pozostałe: | ||
1902 19 10 0 | – – – Nie zawierające mąki lub grysiku ze zwykłej pszenicy | 12 | |
1902 19 90 0 | – – – Pozostałe | 12 | |
1902 30 | – Pozostałe ciasta makaronowe: | ||
1902 30 10 0 | – – Suszone | 14 | |
1902 30 90 0 | – – Pozostałe | 3 | |
2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: |
| 1000 t |
– Pozostałe: | |||
2007 91 | – – Owoce cytrusowe: | ||
2007 91 10 0 | – – – O zawartości cukru w masie powyżej 30% | 20 | |
2007 91 30 0 | – – – O zawartości cukru w masie powyżej 13%, ale nie przekraczającej 30% | 20 | |
2007 99 | – – Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
| – – – O zawartości cukru w masie powyżej 30%: |
|
|
2007 99 20 0 | – – – – Przecier i pasta z kasztanów | 20 | |
– – – O zawartości cukru w masie powyżej 13%, ale nie przekraczającej 30%: | |||
2007 99 51 0 | – – – – Przecier i pasta z kasztanów | 20 | |
– – – Pozostałe: | |||
2007 99 98 0 | – – – – Pozostałe | ||
ex 2007 99 98 0 | Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru w masie nie przekraczającej 13% | 20 | |
2008 | Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
| 500 t |
– Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, zmieszane razem lub nie: | |||
2008 11 | – – Orzeszki ziemne: | ||
2008 11 10 0 | – – – Masło orzechowe | 17,5 | |
– – – Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: | |||
– – – – Powyżej 1 kg: | |||
2008 11 92 0 | – – – – – Prażone | 17,5 | |
2008 11 94 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 | |
– – – – Nie przekraczającej 1 kg: | |||
2008 11 96 0 | – – – – – Prażone | 17,5 | |
2008 11 98 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 | |
2008 19 | – – Pozostałe, łącznie z mieszankami: | ||
– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2008 19 11 0 | – – – – Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych | 17,5 | |
– – – – Pozostałe: | |||
2008 19 13 0 | – – – – – Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone | 17,5 | |
2008 19 19 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 | |
– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: | |||
– – – – Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych: | |||
2008 19 51 0 | – – – – – Prażone orzechy tropikalne | 17,5 | |
2008 19 59 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 | |
– – – – Pozostałe: | |||
– – – – – Orzechy prażone: | |||
2008 19 93 0 | – – – – – – Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone | 17,5 | |
2008 19 95 0 | – – – – – – Pozostałe | 17,5 | |
2008 19 99 0 | – – – – – Pozostałe | 17,5 | |
2008 30 | – Owoce cytrusowe: |
| 1000 t |
– – Zawierające dodatek alkoholu: | |||
– – – O zawartości cukru w masie powyżej 9%: | |||
2008 30 11 0 | – – – – O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% | 15 | |
2008 30 19 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – Pozostałe: | |||
2008 30 31 0 | – – – – O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% | 15 | |
2008 30 39 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
– – – Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2008 30 51 0 | – – – – Cząstki grejpfrutów | 15 |
|
2008 30 55 0 | – – – – Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe | 15 | |
2008 30 59 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: | |||
2008 30 71 0 | – – – – Cząstki grejpfrutów | 15 | |
2008 30 75 0 | – – – – Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe | 15 | |
2008 30 79 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: | |||
2008 30 91 0 | – – – – 4,5 kg lub więcej | 15 | |
2008 30 99 0 | – – – – Poniżej 4,5 kg | 15 | |
2008 50 | – Morele: | ||
– – Zawierające dodatek alkoholu: | |||
– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 1 kg: | |||
– – – – O zawartości cukru w masie powyżej 13%: | |||
2008 50 11 0 | – – – – – O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% | 15 | |
2008 50 19 0 | – – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – – Pozostałe: | |||
2008 50 31 0 | – – – – – O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% | 15 | |
2008 50 39 0 | – – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: | |||
2008 50 51 0 | – – – – O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 15 | |
2008 50 59 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
– – – Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2008 50 61 0 | – – – – O zawartości cukru w masie powyżej 13% | 15 | |
2008 50 69 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: | |||
2008 50 71 0 | – – – – O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 15 | |
2008 50 79 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: | |||
2008 50 92 0 | – – – – 5 kg lub więcej | 15 | |
2008 50 94 0 | – – – – Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg | 15 | |
2008 50 99 0 | – – – – Poniżej 4,5 kg | 15 | |
2008 70 | – Brzoskwinie: | ||
– – Zawierające dodatek alkoholu: | |||
– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
– – – – O zawartości cukru w masie powyżej 13%: | |||
2008 70 11 0 | – – – – – O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% | 15 | |
2008 70 19 0 | – – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – – Pozostałe: | |||
2008 70 31 0 | – – – – – O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% | 15 | |
2008 70 39 0 | – – – – – Pozostałe | 15 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
| – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|
|
2008 70 51 0 | – – – – O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 15 | |
2008 70 59 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
– – – Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2008 70 61 0 | – – – – O zawartości cukru w masie powyżej 13% | 15 | |
2008 70 69 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: | |||
2008 70 71 0 | – – – – O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 15 | |
2008 70 79 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: | |||
2008 70 92 0 | – – – – 5 kg lub więcej | 15 | |
2008 70 94 0 | – – – – Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg | 15 | |
2008 70 99 0 | – – – – Poniżej 4,5 kg | 15 | |
2009 | Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
| 1000 t |
– Sok pomarańczowy: | |||
2009 11 | – – Mrożony: | ||
– – – O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 11 11 0 | – – – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |
2009 11 19 0 | – – – – Pozostałe | 20 | |
– – – O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 11 91 0 | – – – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | 20 | |
2009 11 99 0 | – – – – Pozostałe | 20 | |
2009 19 | – – Pozostałe: | ||
– – – O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 19 11 0 | – – – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |
2009 19 19 0 | – – – – Pozostałe | 20 | |
– – – O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 19 91 0 | – – – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | 20 | |
2009 19 99 0 | – – – – Pozostałe | 20 | |
2009 20 | – Sok grejpfrutowy: | ||
– – O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 20 11 0 | – – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |
2009 20 19 0 | – – – Pozostałe | 20 | |
– – O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 20 91 0 | – – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | 20 | |
2009 20 99 0 | – – – Pozostałe | 20 | |
2009 30 | – Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego: | ||
– – O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 30 11 0 | – – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |
2009 30 19 0 | – – – Pozostałe | 20 | |
– – O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
– – – O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||
2009 30 31 0 | – – – – Zawierający dodatek cukru | 20 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2009 30 39 0 | – – – – Pozostałe | 20 |
|
– – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||
– – – – Sok cytrynowy: | |||
2009 30 51 0 | – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | 20 | |
2009 30 55 0 | – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30% | 20 | |
2009 30 59 0 | – – – – – Nie zawierający dodatku cukru | 20 | |
– – – – Pozostałe soki z owoców cytrusowych: | |||
2009 30 91 0 | – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | 20 | |
2009 30 95 0 | – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30% | 20 | |
2009 30 99 0 | – – – – – Nie zawierające dodatku cukru | 20 | |
2009 60 | – Sok z winogron (łącznie z moszczem winogronowym): | ||
– – O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 60 11 0 | – – – O wartości nie przekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto | 20 | |
2009 60 19 0 | – – – Pozostałe | 20 | |
– – O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
– – – O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg masy netto: | |||
2009 60 51 0 | – – – – Stężony | 20 | |
2009 60 59 0 | – – – – Pozostałe | 20 | |
– – – O wartości nie przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto: | |||
– – – – O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%: | |||
2009 60 71 0 | – – – – – Stężony | 20 | |
2009 60 79 0 | – – – – – Pozostałe | 20 | |
2009 60 90 0 | – – – – Pozostałe | 20 | |
2009 90 | – Mieszanki soków: | ||
– – O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
– – – Pozostałe: | |||
– – – – O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||
– – – – – Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: | |||
2009 90 41 0 | – – – – – – Zawierające dodatek cukru | 20 | |
2009 90 49 0 | – – – – – – Pozostałe | 20 | |
– – – – O wartości nie przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto: | |||
– – – – – Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: | |||
2009 90 71 0 | – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | 20 | |
2009 90 73 0 | – – – – – – O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30% | 20 | |
2009 90 79 0 | – – – – – – Nie zawierające dodatku cukru | 20 | |
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją nr 3002); gotowe proszki do pieczenia: |
| 50 t |
2102 10 | – Drożdże aktywne: | ||
2102 10 10 0 | – – Kultury drożdży | 20 | |
– – Drożdże piekarnicze: | |||
2102 10 31 0 | – – – Suszone | 20 | |
2102 10 39 0 | – – – Pozostałe | 20 | |
2102 10 90 0 | – – Pozostałe | 20 | |
2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
| 1000 hl |
– W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: | |||
2203 00 01 0 | – – W butelkach | 0 | |
2203 00 09 0 | – – Pozostałe | 0 | |
2203 00 10 0 | – W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów | 0 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: |
| 1000 hl |
2204 10 | – Wino musujące: | ||
– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | |||
2204 10 11 | – – – Szampan: | ||
2204 10 11 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | ||
ex 2204 10 11 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj. | 15 | |
2204 10 19 | – – – Pozostałe: | ||
2204 10 19 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | ||
ex 2204 10 19 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj. | 15 | |
– – Pozostałe: | |||
2204 10 91 0 | – – – Asti spumante | 15 | |
2204 10 99 0 | – – – Pozostałe | 15 | |
– Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | |||
2204 21 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2204 21 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | ||
2204 21 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | ||
ex 2204 21 10 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. | 15 | |
– – – Pozostałe: | |||
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | |||
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | |||
– – – – – – Białe: | |||
2204 21 11 0 | – – – – – – – Alsace | 15 | |
2204 21 12 0 | – – – – – – – Bordeaux | 15 | |
2204 21 13 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 15 | |
2204 21 17 0 | – – – – – – – VaI de Loire (Loire valley) | 15 | |
2204 21 18 0 | – – – – – – – Mosel-Saar-Ruwer | 15 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2204 21 19 0 | – – – – – – – Pfalz | 15 |
|
2204 21 22 0 | – – – – – – – Rheinhessen | 15 | |
2204 21 24 0 | – – – – – – – Lazio (Latium) | 15 | |
2204 21 26 0 | – – – – – – – Toscana (Tuscany) | 15 | |
2204 21 27 0 | – – – – – – – Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 | |
2204 21 28 0 | – – – – – – – Veneto | 15 | |
2204 21 32 0 | – – – – – – – Vinho Verde | 15 | |
2204 21 34 0 | – – – – – – – Penedes | 15 | |
2204 21 36 0 | – – – – – – – Rioja | 15 | |
2204 21 37 0 | – – – – – – – Valencia | 15 | |
2204 21 38 0 | – – – – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – – – – Pozostałe: | |||
2204 21 42 0 | – – – – – – – Bordeaux | 15 | |
2204 21 43 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 15 | |
2204 21 44 0 | – – – – – – – Beaujolais | 15 | |
2204 21 46 0 | – – – – – – – Cotes du Rhone | 15 | |
2204 21 47 0 | – – – – – – – Languedoc-Rousillon | 15 | |
2204 21 48 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 15 | |
2204 21 62 0 | – – – – – – – Piemonte (Piemont) | 15 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2204 21 66 0 | – – – – – – – Toscana (Tuscany) | 15 |
|
2204 21 67 0 | – – – – – – – Trentino i Alto Adige | 15 | |
2204 21 68 0 | – – – – – – – Veneto | 15 | |
2204 21 69 0 | – – – – – – – Dao, Bairrada i Douro | 15 | |
2204 21 71 0 | – – – – – – – Navarra | 15 | |
2204 21 74 0 | – – – – – – – Penedes | 15 | |
2204 21 76 0 | – – – – – – – Rioja | 15 | |
2204 21 77 0 | – – – – – – – Valdepenas | 15 | |
2204 21 78 0 | – – – – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – – – Pozostałe: | |||
2204 21 79 0 | – – – – – – Białe | 15 | |
2204 21 80 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | |||
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
2204 21 81 0 | – – – – – – Białe | 15 | |
2204 21 82 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – – – Pozostałe: | |||
2204 21 83 0 | – – – – – – Białe | 15 | |
2204 21 84 0 | – – – – – – Pozostałe | 15 | |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | |||
2204 21 87 0 | – – – – – Marsala | 15 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2204 21 88 0 | – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | 15 |
|
2204 21 89 0 | – – – – – Port | 15 | |
2204 21 91 0 | – – – – – Madeira i Setubal muscatel | 15 | |
2204 21 92 0 | – – – – – Sherry | 15 | |
2204 21 93 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 15 | |
2204 21 94 0 | – – – – – Pozostałe | 15 | |
2204 29 | – – Pozostałe: | ||
2204 29 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami „grzybkowymi” przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | ||
2204 29 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | ||
ex 2204 29 10 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. | 12,5 | |
– – – Pozostałe: | |||
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | |||
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
– – – – – – Białe: | |||
2204 29 12 0 | – – – – – – – Bordeaux | 12,5 | |
2204 29 13 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 12,5 | |
2204 29 17 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 12,5 | |
2204 29 18 0 | – – – – – – – Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |
– – – – – – Pozostałe: |
| ||
2204 29 42 0 | – – – – – – – Bordeaux | 12.5 minimum 2,5 EUR/hI | |
2204 29 43 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hI | |
2204 29 44 0 | – – – – – – – Beaujolais | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2204 29 46 0 | – – – – – – – Cotes du Rhone | 12,5 minimum 2,5 EUR/hI |
|
2204 29 47 0 | – – – – – – – Languedoc-Roussillon | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |
2204 29 48 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |
2204 29 58 0 | – – – – – – – Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |
– – – – – Pozostałe: | |||
– – – – – – Białe: | |||
2204 29 62 0 | – – – – – – – Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hI | |
2204 29 64 0 | – – – – – – – Veneto | 12,5 minimum 2,5 EUR/hI | |
2204 29 65 0 | – – – – – – – Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |
– – – – – – Pozostałe: | |||
2204 29 71 0 | – – – – – – – Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |
2204 29 72 0 | – – – – – – – Sicilia(Sicily) | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |
2204 29 75 0 | – – – – – – – Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 EUR/hl | |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | |||
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
2204 29 81 0 | – – – – – – Białe | 12,5 minimum 3,5 EUR/hl | |
2204 29 82 0 | – – – – – – Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 EUR/hl | |
– – – – – Pozostałe: | |||
2204 29 83 0 | – – – – – – Białe | 12,5 minimum 3,5 EUR/hl | |
2204 29 84 0 | – – – – – – Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 EUR/hl | |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | |||
2204 29 87 0 | – – – – – Marsala | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |
2204 29 88 0 | – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2204 29 89 0 | – – – – – Port | 12,5 minimum 10,5 EUR/hI |
|
2204 29 91 0 | – – – – – Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |
2204 29 92 0 | – – – – – Sherry | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |
2204 29 93 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |
2204 29 94 0 | – – – – – Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 EUR/hl | |
|
| ||
2204 30 | – Pozostały moszcz winogronowy: | ||
2204 30 10 | – – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | ||
2204 30 10 1 | – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | ||
ex 2204 30 10 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. | 22,5 | |
– – Pozostały: | |||
– – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.: | |||
2204 30 92 0 | – – – – Skoncentrowany | 32,5 | |
2204 30 94 0 | – – – – Pozostały | 32,5 | |
– – – Pozostały: | |||
2204 30 96 | – – – – Skoncentrowany: | ||
2204 30 96 1 | – – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | ||
ex 2204 30 96 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 18% obj. | 32,5 | |
2204 30 98 | – – – – Pozostały: | ||
2204 30 98 1 | – – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | ||
ex 2204 30 98 1 | O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 18% obj. | 32,5 | |
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: |
| 2000 t |
2401 10 | – Tytoń nie odżyłowany: | ||
– – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Vrginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 10 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | 15 | |
2401 10 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | 15 | |
2401 10 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | 15 | |
– – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
2401 10 41 0 | – – – – Typu Kentucky | 15 |
|
2401 10 49 0 | – – – – Pozostałe | 15 | |
– – Pozostałe: | |||
2401 10 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny | 15 | |
2401 10 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | 15 | |
2401 10 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny | 15 | |
2401 10 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo | 15 | |
2401 10 90 0 | – – – Pozostałe tytonie | 15 |
a Dotyczy tylko zawierających w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- Data ogłoszenia: 1999-12-27
- Data wejścia w życie: 2000-01-01
- Data obowiązywania: 2000-01-01
- Z mocą od: 2000-01-01
- Dokument traci ważność: 2000-12-31
- ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 marca 2000 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej
- ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 18 kwietnia 2000 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA