REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 99 poz. 1165
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 25 listopada 1999 r.
w sprawie określenia przypadków otrzymywania przez policjantów wyżywienia oraz norm tego wyżywienia.
Na podstawie art. 72 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (Dz. U. Nr 30, poz. 179, z 1991 r. Nr 94, poz. 422 i Nr 107, poz. 461, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 59, poz. 269 i Nr 106, poz. 496, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 80, poz. 499, Nr 88, poz. 554, Nr 106, poz. 680, Nr 123, poz. 779 i Nr 141, poz. 943 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
1) „skoszarowanie” – przebywanie policjantów na terenie działania jednostki Policji, połączone z zakwaterowaniem lub zakazem opuszczania miejsca służby, trwające ponad 12 godzin – na podstawie decyzji kierownika tej jednostki,
2) „szkoły” – szkoły i ośrodki szkolenia Policji,
3) „okres zimowy” – okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
4) „dominująca norma wyżywienia” – norma wyżywienia, według której przygotowywana jest większość posiłków wydawanych w danej jednostce Policji.
2. Policjantami, o których mowa w ust. 1, są: kierownicy sekcji żywnościowych lub ich zastępcy, a jeśli nie ma etatu kierownika sekcji żywnościowej – policjanci wyznaczeni do kierowania gospodarką żywnościową, z tym że z żywienia może korzystać zawsze tylko jeden z tych policjantów.
3. Policjantom, którzy są lekarzami, pełniącym służbę w jednostkach prowadzących żywienie we własnym zakresie, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich, przysługuje wyżywienie w postaci jednego bezpłatnego posiłku dziennie – w dniach wykonywania regulaminowego obowiązku kontroli jakości posiłków.
2. Policjanci pełniący inne służby całodobowe, z wyjątkiem dyżurnych etatowych, są uprawnieni do bezpłatnego wyżywienia w naturze według dominującej normy wyżywienia.
1) zasadnicze:
a) szkolną, zwaną dalej „normą SZ”,
b) lotniczą, zwaną dalej „normą LOT”,
2) dodatkowe:
a) uzupełniającą, zwaną dalej „normą DU”,
b) napojów.
2. Ilość produktów żywnościowych podaną w podstawowych grupach tych produktów dla norm SZ, LOT i DU określa załącznik do rozporządzenia.
3. Wartości produktów żywnościowych wchodzących w skład poszczególnych norm wyżywienia stanowią podstawę do ustalenia wartości pieniężnych tych norm.
1) w dniach skoszarowania oraz w dniach składania egzaminów do szkół poza miejscem zamieszkania,
2) w służbie kandydackiej,
3) będącym słuchaczami szkół oraz uczestnikami kursów w jednostkach – w czasie pobytu w szkołach, jednostkach organizujących kursy oraz na praktykach – poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu zamieszkania wtedy, gdy na czas szkolenia i praktyk są skoszarowani,
4) biorącym udział w akcjach granicznych organizowanych przez Straż Graniczną – w czasie pobytu w miejscu akcji, trwającego ponad 8 godzin,
5) biorącym udział w szkoleniach lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,
6) uczestniczącym w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych lub organy i jednostki organizacyjne jemu podległe lub przez niego nadzorowane,
7) biorącym udział w trwających ponad 8 godzin akcjach ochrony porządku publicznego poza miejscem stałego pełnienia służby,
8) biorącym udział w trwających ponad 8 godzin akcjach zapobiegania klęskom żywiołowym lub usuwania ich skutków oraz w działaniach porządkowych podczas akcji ratowniczych przy likwidacji skutków klęsk żywiołowych i katastrof,
9) skierowanym do służby na jednostkach pływających Straży Granicznej,
10) pododdziałów antyterrorystycznych – w czasie przebywania na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych,
11) biorącym udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
12) skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby (w warunkach uzasadniających wypłatę diet), za zgodą tych policjantów – na wniosek kierownika jednostki, na której terenie wykonywane są te czynności.
2. Norma SZ, w formie uroczystego posiłku, przysługuje policjantom, którzy ukończyli szkoły lub kursy resortowe trwające co najmniej 4 miesiące, oraz zaproszonym na te uroczystości przedstawicielom szkoły lub będących policjantami organizatorów kursu. Policjanci korzystający z tej normy wyżywienia nie tracą uprawnień do norm wyżywienia przysługujących im z innego tytułu.
1) zaliczonym do personelu latającego, zajmującym etatowe stanowiska przewidziane dla tego personelu i wykonującym loty,
2) etatowo wykonującym czynności instruktorów spadochronowych zgodnie z programem szkolenia.
2. Policjanci, o których mowa w ust. 1, tracą uprawnienia do normy LOT w razie zawieszenia w lotach lub w pełnieniu funkcji instruktorskich.
3. Policjanci, o których mowa w ust. 1 pkt 1, zawieszeni w lotach z przyczyn zdrowotnych, tracą uprawnienia do normy wyżywienia lotniczej LOT (za dni służby) po 6 miesiącach od dnia wydania przez właściwą komisję lekarską decyzji o zawieszeniu w lotach. Komendant Główny Policji, na wniosek komisji lekarskiej, może przedłużyć policjantom uprawnienia do normy LOT na czas nie dłuższy niż 6 miesięcy.
1) policjantom pododdziałów antyterrorystycznych – w dniach służby, z wyjątkiem okresów, kiedy są żywieni według normy SZ powiększonej o 70% normy DU,
2) jako uzupełnienie normy SZ dla policjantów, o których mowa pkt 1 – w dniach wykonywania specjalistycznych zadań szkoleniowych lub bojowych w akwenach morskich.
2. Norma DU, w wymiarze określonym w ust. 1, nie przysługuje policjantom zajmującym w pododdziałach antyterrorystycznych stanowiska administracyjno-biurowe.
1) policjantom wchodzącym w skład personelu technicznego zatrudnionego przy bezpośredniej obsłudze samolotów i pracy przy sprzęcie lotniczym oraz wyznaczonym do bezpośredniej obsługi lotów i pełnienia dyżurów na lotnisku,
2) jako uzupełnienie normy SZ – policjantom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach o mistrzostwo urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw wewnętrznych lub organów i jednostek organizacyjnych jemu podległych lub przez niego nadzorowanych oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami.
1) biorącym bezpośredni udział w działaniach porządkowych lub wchodzącym w skład sił wyznaczonych do tych działań i przebywającym na terenie objętym tymi działaniami – w okresie poważnego zagrożenia porządku publicznego lub bezpieczeństwa państwa,
2) pododdziałów antyterrorystycznych – w czasie skoszarowania, przebywania na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych.
2. Norma, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje policjantom, którzy korzystają w tym czasie z całodziennego bezpłatnego wyżywienia według normy SZ lub LOT albo 125% normy DU.
1) słuchaczom ośrodka tresury psów służbowych Policji – w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego związanego ze szkoleniem psów,
2) o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 6–8,
3) w służbie kandydackiej, biorącym udział w akcjach, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 7 i 8,
4) uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach o mistrzostwo komend wojewódzkich Policji, oddziałów Straży Granicznej oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych – przed tymi zawodami,
5) o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 12 – na wniosek kierownika jednostki Policji, na której terenie wykonywane są te czynności.
2. 45% normy DU, jako posiłek profilaktyczny, przysługuje bezpłatnie w naturze policjantom, pełniącym w okresie zimowym służbę na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie, z wyjątkiem policjantów korzystających w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia w naturze lub normy DU w wyższym wymiarze.
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C,
2) na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,
3) związane z dużym wysiłkiem fizycznym.
2. Kierownik jednostki Policji ustala rodzaje napojów oraz szczegółowe zasady ich wydawania.
3. Napoje wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
2. Policjantom pobierającym diety z tytułu podróży służbowej bezpłatne wyżywienie nie przysługuje.
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji: M. Biernacki
Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
z dnia 25 listopada 1999 r. (poz. 1165)
ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH, PODANA W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW, DLA NORM WYŻYWIENIA SZ, LOT I DU*)
Lp. | Nazwa grupy produktów żywnościowych | Normy wyżywienia dzienne, | ||
SZ | LOT | DU | ||
1 | strączkowe | 27 | 28 | – |
2 | zbożowe | 73 | 62 | – |
3 | pieczywo | 670 | 600 | 100 |
4 | mięso i przetwory przeliczone na mięso | 292 | 400 | 85 |
5 | tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 19 | 19 | – |
6 | tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 10 | 10 | – |
7 | mleko i przetwory przeliczone na mleko | 790 | 975 | 400 |
8 | masło i śmietana przeliczone na masło | 46 | 64 | 20 |
9 | jaja | 25 g/0,5 szt. | 50 g/1 szt. | 25 g/0,5 szt. |
10 | ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich | 58 | 90 | – |
11 | ziemniaki | 700 | 600 | – |
12 | warzywa i owoce bogate w witaminę C | 132 | 160 | 100 |
13 | warzywa i owoce bogate w karoten | 160 | 160 | 100 |
14 | inne warzywa i owoce | 365 | 560 | 400 |
15 | cukry i słodycze przeliczone na cukier | 73 | 84 | 20 |
*) Norma napojów wydawana jest zgodnie z odrębnymi przepisami.
- Data ogłoszenia: 1999-12-14
- Data wejścia w życie: 1999-12-29
- Data obowiązywania: 1999-12-29
- Z mocą od: 1999-12-29
- Dokument traci ważność: 2003-01-01
REKLAMA