REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 88 poz. 989
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 29 września 1999 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.
Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251, z 1995 r. Nr 95, poz. 471 i z 1997 r. Nr 121, poz. 770) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: A. Balazs
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 29 września 1999 r. (poz. 989)
WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA
1. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.
2. PN-A-07006 : 1997 Towary żywnościowe – Wytyczne zamrażania w chłodniach.
3. PN-64/A-07008 Warunki higienicznosanitarne w chłodniach.
4. PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna – wraz ze zmianą PN-A-74022/A1 : 1996.
5. PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.
6. PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna – w zakresie tabl. 1 lp.: 6, 8, 10–12.
7. PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane – w zakresie tabl. 1 lp.: 10; 12–14.
8. PN-A-74040 : 1996 Produkty specjalnego przeznaczenia – Otręby zbożowe.
9. PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie – wraz ze zmianą PN-92/A-74101 Zmiana 2 : 1996 – z wyłączeniem p. 4.1.1.a).
10. PN-93/A-74103 Pieczywo mieszane – wraz ze zmianą PN-93/A-74103 Zmiana 2 : 1996 – z wyłączeniem p. 4.1.1.a).
11. PN-92/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe – wraz ze zmianą PN-92/A-74105 Zmiana 2 : 1996 – z wyłączeniem p. 4.1.1. a).
12. PN-93/A-74106 Pieczywo pszenne półcukiernicze – wraz ze zmianą PN-A-74106/A1 : 1996 – z wyłączeniem p. 4.1.1.
13. PN-A-74109 : 1996 Pieczywo o przedłużonej trwałości.
14. PN-A-74111 : 1998 Wyroby piekarskie – Wyroby z ciasta zaparzonego w roztworze wodorotlenku sodowego lub w wodzie.
15. PN-A-74112 : 1997 Pieczywo trwałe żytnie, mieszane i pszenne.
16. PN-A-74113 : 1997 Wyroby piekarskie – Bułka tarta.
17. PN-A-74123 : 1997 Produkty dietetyczne – pieczywo bezglutenowe.
18. PN-87/A-74131 Makaron – w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
19. PN-93/A-74133 Makaron zwyczajny – w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
20. PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana – w zakresie tabl. 1 lp.: 8–11.
21. PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny – w zakresie tabl. rubr.: 6, 8, 12, 13.
22. PN-87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna – w zakresie tabl. 1 lp.: 6, 11–13.
23. PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana – w zakresie tabl. rubr.: 5–7, 9.
24. PN-A-74205 : 1997 Przetwory zbożowe – Kasza, kaszki i mąka kukurydziana – w zakresie tabl. 1 lp.: 8–10.
25. PN-A-74220 : 1997 Przetwory zbożowe – Ryż w zakresie p. 2.1, 2.2 tabl. 1 lp.: 15, 16, 17.
26. PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany – w zakresie tabl. lp.: 6, 7, 13, 14, 16.
27. PN-84/A-74771 Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna.
28. PN-A-74780 : 1996 Przetwory ziemniaczane – Smażone przekąski ziemniaczane – w zakresie liczby kwasowej i zawartości nadtlenków w tłuszczu oraz wymagań mikrobiologicznych.
29. PN-87/A-74820 Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo.
30. PN-76/A-74821 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia.
31. PN-A-74850 : 1996 Cukier biały – z wyłączeniem p. 5.1.
32. PN-A-74852 : 1998 Półprodukty i produkty przemysłu cukrowniczego – Terminologia.
33. PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
34. PN-A-75028 : 1997 Produkty i półprodukty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, mięsno-warzywne, grzybowe – Wymagania mikrobiologiczne.
35. PN-70/A-75030 Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia.
36. PN-A-75045 : 1997 Przetwory dla dzieci – Konserwy – Wymagania.
37. PN-A-75048 : 1994 Przetwory owocowo-warzywne – Soki dla dzieci.
38. PN-A-75049 : 1996 Przetwory owocowe – Kremogeny.
39. PN-A-75054 : 1997 Mrożone owoce i warzywa – Terminologia.
40. PN-A-75100 : 1994 Przetwory owocowe – Dżemy.
41. PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe.
42. PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.
43. PN-A-75104 : 1994 Przetwory owocowe – Galaretki.
44. PN-A-75201 : 1997 Produkty owocowe – Śliwki suszone.
45. PN-A-75951 : 1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.
46. PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.
47. PN-A-75955 : 1998 Produkty owocowe – Soki owocowe słodzone.
48. PN-A-75956 : 1994 Przetwory owocowe – Nektary.
49. PN-A-75957 : 1994 Przetwory owocowe – Soki owocowe zagęszczone.
50. PN-A-75958 : 1996 Produkty warzywne i owocowo-warzywne – Soki.
51. PN-A-75959 : 1997 Produkty owocowe – Soki z owoców południowych.
52. PN-A-75960 : 1996 Konserwy mięsno-warzywne.
53. PN-A-75965 : 1998 Produkty owocowe – Soki z owoców leśnych.
54. PN-A-75966 : 1997 Produkty owocowe – Zagęszczone soki owocowe dosładzane.
55. PN-A-75980 : 1997 Produkty mięsno-warzywne i warzywne – Zupy zagęszczone.
56. PN-93/A-76100 Kawa palona.
57. PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.
58. PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.
59. PN-75/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.
60. PN-A-77606 : 1996 Przetwory warzywne – Przecier pomidorowy.
61. PN-A-77607 : 1997 Produkty owocowe i grzybowe – Susze – Wymagania mikrobiologiczne.
62. PN-A-77608 : 1997 Produkty owocowe – Jabłka, gruszki, wiśnie suszone.
63. PN-A-77609 : 1997 Produkty owocowe – Przeciery owocowe słodzone.
64. PN-A-77610 : 1998 Przetwory owocowe – Owoce pasteryzowane.
65. PN-88/A-77626 Miód pszczeli.
66. PN-A-77627 : 1996 Koncentrat propolisu.
67. PN-72/A-77700 Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona.
68. PN-A-77701 : 1997 Produkty warzywne – Ogórki kwaszone i przeciery z ogórków kwaszonych.
69. PN-A-77750 : 1997 Produkty warzywne i warzywno-grzybowe – Sałatki.
70. PN-A-77801 : 1997 Przetwory warzywne – Ogórki konserwowe i korniszony.
71. PN-76/A-77802 Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa.
72. PN-76/A-77803 Przetwory warzywne. Groszek konserwowy.
73. PN-A-77805 : 1997 Produkty warzywne – Zagęszczony sok z buraków ćwikłowych.
74. PN-A-77806 : 1997 Produkty warzywne, owocowe i warzywno-owocowe – Warzywa i owoce marynowane.
75. PN-A-77807 : 1997 Produkty warzywne – Warzywa konserwowe.
76. PN-A-77808 : 1998 Produkty warzywne – Fasola w sosie pomidorowym.
77. PN-A-78503 : 1997 Produkty grzybowe – Grzyby marynowane.
78. PN-A-78505 : 1998 Produkty grzybowe – Grzyby sterylizowane.
79. PN-89/A-78510 Przetwory grzybowe. Grzyby suszone – z wyłączeniem p.3.4.
80. PN-A-79002 : 1998 Drożdże piekarskie prasowane i drożdże piekarskie suszone.
81. PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.
82. PN-A-79030 : 1997 Produkty spożywcze – Ekstrakt karotenowy.
83. PN-93/A-79031 Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
84. PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane – wraz ze zmianą PN-A-79032/A1 : 1996 i zmianą PN-A-79032/A2 : 1997 – z wyłączeniem p. 4.1.2.
85. PN-A-79034 : 1994 Napoje bezalkoholowe niegazowane – wraz ze zmianą PN-A-79034/A1 : 1997.
86. PN-A-79035 : 1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane.
87. PN-A-79036 : 1997 Zaprawy do napojów – w zakresie wymagań mikrobiologicznych i dodatku barwników syntetycznych.
88. PN-A-79038 : 1995 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone aspartamem i aspartamem z acesulfamem K.
89. PN-A-79039 : 1996 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone cukrem i aspartamem, cukrem i aspartamem z acesulfamem K oraz cukrem i acesulfamem K.
90. PN-A-79098 : 1995 Piwo – z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.
91. PN-A-79522 : 1994 Spirytus rektyfikowany – wraz ze zmianą PN-A-79522/Az1 : 1999.
92. PN-90/A-79523 Spirytus surowy.
93. PN-A-79530 : 1995 Wyroby spirytusowe gatunkowe – Wspólne wymagania i badania.
94. PN-A-79531 : 1995 Wyroby spirytusowe czyste – Wspólne wymagania i badania.
95. PN-A-79733 : 1996 Ocet.
96. PN-65/A-82000 Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania.
97. PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach – wraz ze zmianą PN-A-82001/A1 : 1995 i zmianą PN-A-82001/A2 : 1996.
98. PN-86/A-82002 Wieprzowina. Części zasadnicze.
99. PN-88/A-82003 Wołowina. Części zasadnicze.
100. PN-86/A-82004 Podroby zwierząt rzeźnych.
101. PN-82005 : 1996 Cielęcina – Części zasadnicze.
102. PN-A-82006 : 1996 Baranina – Części zasadnicze.
103. PN-A-82007 : 1996 Przetwory mięsne – Wędliny – raz ze zmianą PN-A-82007/A1 : 1998.
104. PN-A-82010 : 1997 Mięso i przetwory mięsne – Hamburgery.
105. PN-A-82011 : 1996 Wyroby garmażeryjne – Półprodukty z mięsa i podrobów – Wymagania.
106. PN-A-82012 : 1996 Wyroby garmażeryjne – Wyroby gotowe z mięsa i podrobów – Wymagania.
107. PN-A-82013 : 1996 Wyroby garmażeryjne kulinarne – Wymagania.
108. PN-A-82015 : 1998 Wyroby garmażeryjne – Galarety – w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
109. PN-A-82016 : 1998 Wyroby garmażeryjne – Sałatki – w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
110. PN-A-82017 : 1998 Wyroby garmażeryjne – Terminologia.
111. PN-A-82018 : 1998 Wyroby garmażeryjne z dodatkiem surowców mięsnych.
112. PN-A-82020 : 1998 Sosy sałatkowe.
113. PN-A-82022 : 1998 Mięso i przetwory mięsne – Konserwy mięsne.
114. PN-A-82201 : 1996 Mrożone wyroby kulinarne – Półprodukty i potrawy.
115. PN-93/A-82245 Żelatyna spożywcza – wraz ze zmianą PN-A-82245/Az1 : 1999.
116. PN-A-82300 : 1995 Wyroby garmażeryjne niemięsne – wraz ze zmianą PN-A-82300 :1995/Az1 : 1999.
117. PN-76/A-85700 Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
118. PN-85/A-85800 Słonina – z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.
119. PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione – z wyłączeniem p. 5.2.
120. PN-88/A-85804 Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
121. PN-A-86002 : 1999 Mleko surowe do skupu – Wymagania i badania.
122. PN-A-86003 : 1996 Mleko i przetwory mleczne – Mleko spożywcze – wraz ze zmianą PN-A-86003/A1 : 1998.
123. PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.
124. PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie – Mleko w proszku – wraz ze zmianą PN-A-86024/A1 : 1996.
125. PN-A-86025 : 1994 Modyfikowane mleko i mieszanka dla niemowląt typu Laktovit.
126. PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie – Mleko zagęszczone – wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3 : 1996.
127. PN-90/A-86050 Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana – wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2 : 1996.
128. PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie – Napoje mleczne fermentowane – wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4 : 1996 i zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 5 : 1996.
129. PN-A-86155 : 1995 Mleko i przetwory mleczne – Masło.
130. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie – Sery podpuszczkowe dojrzewające – wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13 : 1996.
131. PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie – Sery topione – Wspólne wymagania i badania – wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16 : 1996.
132. PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające – wraz ze zmianą PN-A-86300/A1 : 1996 i zmianą PN-A-86300/A2 : 1997 – w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
133. PN-A-86431 : 1999 Mleko i przetwory mleczne – Lody – Wymagania i badania.
134. PN-A-86501 : 1996 Przetwory jajowe chłodzone i mrożone – Wymagania i metody badań.
135. PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone.
136. PN-A-86503 : 1998 Produkty drobiarskie – Jaja spożywcze.
137. PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.
138. PN-A-86520 : 1998 Produkty drobiarskie – Tuszki drobiowe.
139. PN-92/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.
140. PN-92/A-86522 Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie.
141. PN-A-86523 : 1995 Produkty drobiarskie – Podroby drobiowe.
142. PN-A-86524 : 1994 Mięso drobiowe w elementach – wraz ze zmianą PN-A-86524/A1 : 1998.
143. PN-A-86525 : 1996 Produkty drobiarskie – Konserwy drobiowe – Wymagania wspólne.
144. PN-A-86526 : 1995 Produkty drobiarskie – Wędliny drobiowe – Wymagania wspólne – wraz ze zmianą PN-A-86526/A1 : 1998 – z wyłączeniem p. 5.1.
145. PN-A-86527 : 1996 Produkty drobiarskie – Półprodukty z surowego mięsa drobiowego – Wymagania i metody badań – wraz ze zmianą PN-A-86527 : 1996/A1 : 1998 – z wyłączeniem wymagań dotyczących mięsa mielonego.
146. PN-A-86528 : 1996 Produkty drobiarskie – Wyroby garmażeryjne gotowe z mięsa drobiowego – Wymagania i metody badań.
147. PN-A-86529 : 1998 Produkty drobiarskie – Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego.
148. PN-A-86900 : 1997 Olejki eteryczne.
149. PN-A-86901 : 1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce – Tłuszcze kuchenne – w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
150. PN-A-86902 : 1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce – Tłuszcze cukiernicze i piekarskie – w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
151. PN-A-86903 : 1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce – Tłuszcze przeestryfikowane – w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
152. PN-A-86904 : 1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce – Lecytyna rzepakowa i sojowa – w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.
153. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania – z wyłączeniem wymagań dotyczących zawartości środków konserwujących.
154. PN-86/A-86908 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.
155. PN-A-86909 : 1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce – Rafinowane tłuszcze uwodornione – w zakresie liczby kwasowej oraz zawartości nadtlenków i sumy kwasów C22 w tłuszczu uwodornionym.
156. PN-74/A-86945 Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
157. PN-A-86946 : 1997 Substancje aromatyczne i aromaty spożywcze – Terminologia – Klasyfikacja i metody badań.
158. PN-A-86947 : 1998 Naturalne substancje zapachowe i aromatyczne – Terminologia.
159. PN-A-86950 : 1995 Majonez – z wyłączeniem p. 4.1.2.
160. PN-A-86951 : 1997 Produkty warzywne, owocowe, warzywno-owocowe i warzywno-grzybowe – Sosy.
161. PN-A-86952 : 1997 Przyprawy ziołowe – Pieprz ziołowy.
162. PN-A-86953 : 1997 Przyprawy ziołowe – Kminek.
163. PN-A-86954 : 1997 Przyprawy ziołowe – Lubczyk.
164. PN-A-86955 : 1997 Przyprawy ziołowe – Pieprz turecki (papryka mielona).
165. PN-A-86956 : 1997 Przyprawy ziołowe – Cząber.
166. PN-A-86957 : 1997 Przyprawy ziołowe – Kolendra.
167. PN-A-86958 : 1997 Przyprawy ziołowe – Majeranek.
168. PN-A-86959 : 1997 Przyprawy ziołowe – Bazylia
169. PN-A-86960 : 1997 Przyprawy ziołowe – Czarnuszka.
170. PN-A-86961 : 1997 Przyprawy ziołowe – Estragon.
171. PN-A-86962 : 1997 Przyprawy ziołowe – Gorczyca biała.
172. PN-A-86963 : 1997 Przyprawy ziołowe – Gorczyca czarna.
173. PN-A-86964 : 1997 Musztarda.
174. PN-A-86965 : 1997 Przyprawy ziołowe – Pieprz czarny.
175. PN-A-86966 : 1997 Przyprawy ziołowe – Pieprz biały.
176. PN-A-86967 : 1998 Przyprawy ziołowe – Mieszanki przyprawowe.
177. PN-93/A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia – wraz ze zmianą PN-A-88000 : 1993/A1 : 1998.
178. PN-A-88036 : 1998 Chrupki – Wymagania.
179. PN-93/A-88100 Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia.
180. PN-A-88101 : 1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie – Pierniki.
181. PN-A-88102 : 1998 Wyroby cukiernicze – Czekolada.
182. PN-A-88103 : 1998 Wyroby cukiernicze – Kakao.
183. PN-A-88104 : 1998 Wyroby cukiernicze – Cukierki.
184. PN-A-88106 : 1998 Wyroby ciastkarskie – Wyroby z ciasta drożdżowego.
185. PN-A-88107 : 1998 Wyroby cukiernicze – Wyroby wschodnie.
186. PN-A-88108 : 1998 Wyroby cukiernicze – Galaretki i marmoladki.
187. PN-A-88109 : 1998 Wyroby ciastkarskie – Herbatniki i suchary.
188. PN-A-88111 : 1998 Wyroby cukiernicze – Wyroby czekoladowane.
189. PN-A-88112 : 1998 Wyroby cukiernicze – Wyroby czekoladopodobne i w polewie kakaowej.
190. PN-A-88114 : 1998 Wyroby ciastkarskie – Wafle przekładane i nadziewane – wraz ze zmianą PN-A-88114 : 1998/A 1 : 1998.
191. PN-A-88115: 1998 Wyroby ciastkarskie – Wyroby biszkoptowe i biszkoptowo-tłuszczowe.
192. PN-A-88116 : 1998 Wyroby cukiernicze – Marcepan i wyroby pokrewne.
193. PN-A-88117 : 1998 Wyroby cukiernicze – Wyroby z mas tłustych.
194. PN-A-89000 : 1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie – Terminologia.
195. PN-86/A-94000 Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
196. PN-A-94001 : 1999 Mrożone wyroby kulinarne – Terminologia.
197. PN-A-94011 : 1996 Koncentraty spożywcze – Koncentraty lodów.
198. PN-A-94012 : 1998 Koncentraty spożywcze – Koncentraty napojów.
199. PN-A-94013 : 1998 Koncentraty spożywcze – Ekstrakty kaw zbożowych.
200. PN-A-94014 : 1998 Koncentraty spożywcze – Błyskawiczne kleiki i kaszki dla niemowląt i dzieci.
201. PN-A-94015 : 1998 Modyfikowane mleko i mieszanki mleczne dla niemowląt.
202. PN-A-94050 : 1996 Koncentraty spożywcze – Koncentraty obiadowe.
203. PN-A-94051 : 1996 Koncentraty spożywcze – Koncentraty deserów.
204. PN-A-94052 : 1996 Koncentraty spożywcze – Buliony, rosoły i hydrolizaty białkowe.
205. PN-93/A-95000 Koncentraty ciast bezglutenowych.
206. PN-A-99000 : 1999 Tytoń i wyroby tytoniowe – Terminologia – Przetwórstwo i produkcja.
207. PN-B-10720 : 1998 Wodociągi – Zabudowa zestawów wodomierzowych w instalacjach wodociągowych – Wymagania i badania przy odbiorze.
208. PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.
209. PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.
210. PN-B-12045 : 1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.
211. PN-B-12075 : 1998 Drenowanie – Projektowanie rozstaw i głębokości drenowania na podstawie kryteriów glebowo-rolniczych.
212. PN-B-12077 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Wodopój – Wymagania i metody badań.
213. PN-B-12078 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Poidła – Wymagania i metody badań.
214. PN-B-12079 : 1997 Gnojowica – Terminologia
215. PN-B-12080 : 1996 Urządzenia wodno-melioracyjne – Elementy drewnianych ścianek szczelnych – Wymagania i badania.
216. PN-B-12081 : 1996 Urządzenia wodno-melioracyjne – Przepusty rurowe – Wymiary.
217. PN-B-12082 : 1996 Urządzenia wodno-melioracyjne – Darniowanie – Wymagania i badania przy odbiorze.
218. PN-B-12083 : 1996 Urządzenia wodno-melioracyjne – Bruki z kamienia naturalnego – Wymagania i badania przy odbiorze.
219. PN-B-12084 : 1996 Drenowanie – Terminologia.
220. PN-B-12085 : 1996 Drenowanie – Zasady rozplanowania sieci drenarskiej.
221. PN-B-12086 : 1997 Drenowanie – Wymiarowanie zbieraczy.
222. PN-B-12087 : 1997 Drenowanie – Ujęcie i odprowadzenie wód źródlanych i wysiąkowych.
223. PN-B-12088 : 1997 Drenowanie – Zabezpieczenia rurociągów drenarskich.
224. PN-B-12089 : 1997 Drenowanie – Układanie sączków drenarskich – Wymagania i badania przy odbiorze.
225. PN-B-12090 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Bród - Wymagania i metody badań.
226. PN-B-12091 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Mnichy drewniane – Wymagania i metody badań.
227. PN-B-12092 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Zastawki – Wymiary.
228. PN-B-12093 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Stopnie – Wymiary.
229. PN-B-12094 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Mnichy żelbetowe – Wymiary.
230. PN-B-12095 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Nasypy – Wymagania i badania przy odbiorze.
231. PN-B-12096 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Przepusty z rur betonowych i żelbetowych – Wymagania i metody badań.
232. PN-B-12097 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne – Otwory jazów – Wymiary.
233. PN-87/E-05026/01 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne.
234. PN-87/E-05026/02 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania.
235. PN-E-05301 : 1997 Bezpieczeństwo elektrycznych urządzeń do połowu ryb w wodach śródlądowych – Wymagania i badania.
236. PN-ISO 3720 : 1997 Herbata czarna – Definicja i podstawowe wymagania.
237. PN-ISO 4720 : 1999 Olejki eteryczne – Nazewnictwo.
238. PN-87/P-22027 Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia.
239. PN-R-01000 : 1997 Nawodnienia – Nawodnienia umiejscowione – Terminologia.
240. PN-R-01001 : 1997 Nawodnienia – Deszczowanie – Terminologia podstawowa.
241. PN-R-04033 : 1998 Gleby i utwory mineralne – Podział na frakcje i grupy granulometryczne.
242. PN-R-04151 : 1997 Gospodarka ziemią w rolnictwie – Terminologia.
243. PN-R-04152 : 1997 Erozja i melioracje przeciwerozyjne – Terminologia.
244. PN-R-64757 : 1994 Pasze – Aflatoksyny – dopuszczalna zawartość i oznaczanie.
245. PN-R-64791 : 1994 Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne.
246. PN-R-64801 : 1999 Pasze – Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.
247. PN-92/R-64809 Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego.
248. PN-R-65023 : 1999 Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych – z wyłączeniem wymagań dla pszenicy w zakresie dopuszczalnej liczby nasion porażonych śniecią cuchnącą.
249. PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola.
250. PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch.
251. PN-79/R-65648 Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka.
252. PN-R-65649 : 1997 Rośliny przemysłowe – Chmielarstwo – Terminologia.
253. PN-90/R-66151 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego – w zakresie zawartości kwasu erukowego w tłuszczu.
254. PN-R-67008 : 1996 Materiał siewny. Nasiona drzew owocowych.
255. PN-R-67009 : 1997 Materiał siewny. Nasiona roślin zielarskich,
256. PN-R-67010 : 1999 Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych.
257. PN-R-67011 : 1999 Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe – jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele.
258. PN-91/R-67012 Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych.
259. PN-R-67013 : 1996 Materiał szkółkarski – Drzewka orzecha włoskiego.
260. PN-R-67032 : 1996 Materiał siewny – Nasiona roślin kwiaciarskich.
261. PN-R-67040 : 1996 Materiał szkółkarski – Sadzonki truskawki i poziomki – w zakresie truskawek.
262. PN-R-67042 : 1996 Materiał szkółkarski – Borówka wysoka.
263. PN-R-67043 : 1996 Materiał szkółkarski – Sadzonki maliny i jeżyny.
264. PN-R-67045 : 1996 Materiał szkółkarski – Krzewy leszczyny.
265. PN-R-67046 : 1996 Materiał szkółkarski – Rośliny porzeczek, agrestu i winorośli.
266. PN-R-67050 : 1996 Materiał siewny – Nasiona roślin warzywnych.
267. PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.
268. PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.
269. PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.
270. PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.
271. PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.
272. PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.
273. PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.
274. PN-R-75031 : 1996 Agrest.
275. PN-R-75033 : 1996 Porzeczka.
276. PN-75/R-75078 Grzyby świeże. Pieczarki uprawne.
277. PN-R-75101 : 1997 Sadownictwo – Terminologia.
278. PN-R-75349 : 1996 Uprawy warzywne i ozdobne pod osłonami – Terminologia.
279. PN-70/R-75350 Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia.
280. PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.
281. PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.
282. PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.
283. PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.
284. PN-72/R-75361 Warzywa świeże. Kalafiory.
285. PN-72/R-75362 Warzywa świeże. Kapusta.
286. PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.
287. PN-R-75409 : 1996 Przechowywanie warzyw – Terminologia.
288. PN-R-75502 : 1996 Morele.
289. PN-R-75505 : 1996 Bakłażan.
290. PN-R-75508 : 1996 Kapusta brukselska.
291. PN-R-75518 : 1996 Czosnek.
292. PN-R-75519 : 1996 Winogrona.
293. PN-R-75521 : 1996 Por.
294. PN-R-75522 : 1996 Sałaty oraz endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie).
295. PN-R-75526 : 1996 Brzoskwinie i nektaryny.
296. PN-R-75528 : 1996 Papryka słodka.
297. PN-R-75532 : 1996 Maliny.
298. PN-R-75534 : 1996 Szpinak.
299. PN-R-75535 : 1996 Truskawki.
300. PN-R-75538 : 1996 Cykoria sałatowa.
301. PN-R-75541 : 1996 Cukinia.
302. PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.
303. PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.
304. PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.
305. PN-76/R-78505 Grzyby świeże.
306. PN-85/R-78563 Jaja kurze wylęgowe.
307. PN-R-78564 : 1998 Jaja wylęgowe indycze, kacze i gęsie.
308. PN-R-78565 : 1998 Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżówek.
309. PN-R-78566 : 1998 Drób – Pisklęta jednodniowe.
310. PN-R-78890 : 1996 Wosk pszczeli.
311. PN-R-78891 : 1996 Propolis – kit pszczeli.
312. PN-R-78892 : 1996 Świeże mleczko pszczele.
313. PN-R-78893 : 1996 Obnóża pyłkowe.
314. PN-R-78894 : 1997 Węza.
315. PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.
316. PN-R-93100 : 1998 Ryby hodowlane – Materiał zarybieniowy łososia i troci.
- Data ogłoszenia: 1999-10-29
- Data wejścia w życie: 2000-01-01
- Data obowiązywania: 2000-01-01
- Z mocą od: 2000-01-01
- Dokument traci ważność: 2003-01-01
REKLAMA