REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 87 poz. 970
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 23 września 1999 r.
w sprawie zwolnień z zabezpieczenia przy korzystaniu z procedury uszlachetniania czynnego
Na podstawie art. 126 1 § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802) zarządza się, co następuje:
1) tryb i warunki wydawania i cofania pozwoleń na zwolnienie z obowiązku złożenia zabezpieczenia przy korzystaniu z procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń,
2) szczegółowe wymogi, które powinna spełniać osoba ubiegająca się o wydanie pozwolenia,
3) wykaz towarów, przy których przywozie nie udziela się zwolnienia z obowiązku złożenia zabezpieczenia.
1) imię i nazwisko lub nazwę oraz miejsce zamieszkania lub adres siedziby wnioskodawcy,
2) rodzaj towarów, jakie będą obejmowane procedurą uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń, z podaniem pozycji taryfy celnej,
3) termin, na jaki pozwolenie ma być udzielone,
4) numer identyfikacyjny REGON,
5) numer identyfikacji podatkowej NIP
2. Do wniosku należy dołączyć:
1) pozwolenie na korzystanie z procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń lub wniosek o udzielenie takiego pozwolenia,
2) odpis z rejestru sądowego albo zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej,
3) zaświadczenie, wydane przez właściwy dla wnioskodawcy:
a) urząd skarbowy o niezaleganiu przez wnioskodawcę z podatkami stanowiącymi dochód budżetu państwa,
b) oddział Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o niezaleganiu przez wnioskodawcę ze składkami na ubezpieczenie społeczne,
4) pozytywną opinię o sytuacji finansowej wnioskodawcy, wydaną przez bank prowadzący jego rachunek rozliczeniowy,
5) zobowiązanie do zapłacenia, na pierwsze pisemne żądanie organu celnego, kwoty wynikającej z długu celnego mogącego powstać w związku z niewykonaniem obowiązku wynikającego ze stosowania procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do rozporządzenia,
6) oświadczenie wnioskodawcy, sporządzone według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do rozporządzenia, że:
a) korzysta z procedury uszlachetniania co najmniej od roku,
b) nie naruszył w sposób istotny przepisów prawa celnego lub przepisów podatkowych.
2. Dokumenty, o których mowa w § 3 ust. 2, powinny zawierać dane aktualne w dniu złożenia wniosku o wydanie pozwolenia.
3. Dokumenty, o których mowa w § 3 ust. 2 pkt 3 i 4, powinny zostać sporządzone nie wcześniej niż na 3 miesiące przed datą złożenia wniosku o wydanie pozwolenia.
2. Pozwolenie jest wydawane w dwóch egzemplarzach, z których jeden otrzymuje wnioskodawca, a drugi jest zatrzymywany przez organ celny, który je wydał. Na uzasadniony wniosek osoby posiadającej pozwolenie organ celny może wydać większą liczbę egzemplarzy pozwolenia.
1) osobie posiadającej pozwolenie zostało cofnięte pozwolenie na korzystanie z procedury uszlachetniania czynnego,
2) osoba, której zostało wydane pozwolenie, będzie miała zaległości w zapłacie kwoty wynikającej z długu celnego,
3) nastąpiło przeniesienie na inną osobę praw i obowiązków osoby uprawnionej do korzystania z procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń,
4) osoba posiadająca pozwolenie przestanie spełniać co najmniej jeden z warunków określonych w art. 1261 § 2 Kodeksu celnego.
2. Organ celny nie cofa pozwolenia, jeżeli zaległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2, spowodowały uszczuplenie dochodów budżetu państwa w kwocie nie przekraczającej równowartości 2000 EURO.
3. W przypadku cofnięcia pozwolenia, jednocześnie z wydaniem decyzji o cofnięciu pozwolenia organ celny nakazuje złożenie zabezpieczenia kwoty wynikającej z długu celnego w związku ze stosowaniem procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń.
4. Zabezpieczenie, o którym mowa w ust. 3, należy złożyć w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji o cofnięciu pozwolenia.
Minister Finansów: w z. J. Bauc
Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 23 września 1999 r. (poz. 970)
Załącznik nr 1
............................................... |
(miejscowość i data) |
...................................................... ............................................. |
(imię i nazwisko lub nazwa wnioskodawcy) |
...................................................... .............................................. |
(miejsce zamieszkania lub adres siedziby wnioskodawcy) |
OŚWIADCZENIE
W związku ze złożeniem wniosku o wydanie pozwolenia na zwolnienie z obowiązku złożenia zabezpieczenia przy korzystaniu z procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń, ja, niżej podpisany, zobowiązuję się do zapłacenia, na pierwsze pisemne żądanie organu celnego, kwoty wynikającej z długu celnego mogącego powstać w związku z niewykonaniem obowiązków wynikających ze stosowania procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń.
...................................................... ..... |
(podpis wnioskodawcy) |
Załącznik nr 2
...................................................... ........ |
(miejscowość i data) |
...................................................... ............................................ |
(imię i nazwisko lub nazwa wnioskodawcy) |
...................................................... ........................................... |
(miejsce zamieszkania lub adres siedziby wnioskodawcy) |
OŚWIADCZENIE
Świadomy(a) odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań, wynikającej z art. 233 Kodeksu karnego, niniejszym oświadczam, że:
– co najmniej od roku korzystam z procedury uszlachetniania czynnego,
– nie naruszyłem(am) w sposób istotny przepisów prawa celnego lub przepisów podatkowych.
...................................................... ......... |
(podpis wnioskodawcy) |
Załącznik nr 3
................................................. |
(miejscowość i data) |
Egzemplarz nr ........................ |
...................................................... ................................ |
(nazwa i adres organu celnego wydającego pozwolenie) |
...................................................... .............................. |
(numer pozwolenia na korzystanie z procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń) |
POZWOLENIE NR .......................
na zwolnienie z obowiązku złożenia zabezpieczenia przy korzystaniu z procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń.
Na podstawie art. 126 1 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72; poz. 802) oraz art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 i Nr 160, poz. 1083, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 1999 r. Nr 11, poz. 95) po rozpatrzeniu wniosku nr .............., z dnia ...................
zwalnia się
...................................................... ...................................................... ........................................... |
(imię i nazwisko lub nazwa wnioskodawcy) |
...................................................... ...................................................... ........................................... |
(miejsce zamieszkania lub siedziba wnioskodawcy) |
z obowiązku złożenia zabezpieczenia przy korzystaniu z procedury uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń w stosunku do następujących towarów:
...................................................... ...................................................... ............................................ |
...................................................... ...................................................... ......................................... |
(określenie towarów z podaniem pozycji taryfy celnej) |
– w terminie od dnia ...................................................... .... do dnia .............................................. |
Uzasadnienie: ...................................................... ...................................................... .................. |
...................................................... ...................................................... .......................................... |
...................................................... ...................................................... ........................................... |
Pouczenie
Od niniejszej decyzji służy prawo wniesienia odwołania do Prezesa Głównego Urzędu Ceł za pośrednictwem organu celnego, który wydal decyzję, w terminie 14 dni od dnia jej doręczenia.
...................................................... ..................... |
(pieczęć organu celnego i podpis z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego osoby upoważnionej do wydania decyzji) |
Załącznik nr 4
WYKAZ TOWARÓW O ZWIĘKSZONYM STOPNIU RYZYKA, W STOSUNKU DO KTÓRYCH ZWOLNIENIE Z ZABEZPIECZENIA W PROCEDURZE USZLACHETNIANIA CZYNNEGO W SYSTEMIE ZAWIESZEŃ NIE MOŻE BYĆ UDZIELONE
Lp. | Pozycja /podpozycja /kod PCN | Opis towaru |
1 | 2 | 3 |
1 | 0101 19 | Konie żywe, inne niż hodowlane czystej krwi |
2 | 0102 | Bydło żywe |
3 | 0103 | Trzoda chlewna żywa |
4 | 0104 | Owce i kozy żywe |
5 | 0105 | Drób domowy żywy – to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesficus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
6 | 0106 00 10 | Króliki domowe, żywe |
7 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone |
8 | 0202 | Mięso wołowe mrożone |
9 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone |
10 | 0205 00 11 0 0205 00 19 0 | Mięso końskie świeże lub chłodzone Mięso końskie, mrożone |
11 | ex 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże, chłodzone lub mrożone, z wyjątkiem przeznaczonych do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
12 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone |
13 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów |
14 | 0401 | Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego |
15 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
16 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
17 | 040510 | Masło |
18 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane |
19 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego |
20 | 0409 00 00 0 | Miód naturalny |
21 | ex 1001 | Pszenica z wyłączeniem pszenicy durum |
22 | 1002 00 00 0 | Żyto |
23 | 1003 00 | Jęczmień |
24 | 1004 00 00 0 | Owies |
25 | 1008 10 00 0 | Gryka |
1 | 2 | 3 |
26 | 1008 20 00 0 | Proso |
27 | 1008 90 10 0 | Pszenżyto (Triticale) |
28 | 1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna |
29 | 1107 | Słód palony lub nie |
30 | 1108 11 00 0 | Skrobia pszenna |
31 | 1108 12 00 0 | Skrobia kukurydziana |
32 | 1108 13 00 0 | Skrobia ziemniaczana |
33 | 1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
34 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne |
35 | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie |
36 | 1508 10 | Olej z orzeszków ziemnych – surowy i jego frakcje |
37 | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją nr 1509 |
38 | 1511 10 | Olej palmowy – surowy |
39 | 1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie |
40 | 1513 11 1513 21 | Surowy olej kokosowy Surowy olej z ziaren palmowych |
41 | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie |
42 | ex 1515 | Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem oleju rycynowego i jego frakcji z pozycji nr 1515 30 |
43 | 1516 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, rafinowane lub nie, ale dalej nie przetworzone |
44 | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji nr 1516 |
45 | 1518 00 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone |
46 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej |
47 | 1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel |
48 | 2002 90 | Pozostałe pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
49 | 2009 50 | Sok pomidorowy |
50 | 2103 20 00 0 | Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe |
51 | 2103 90 30 0 | Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49, 2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej |
1 | 2 | 3 |
52 | 2106 90 | Pozostałe przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone |
53 | 2203 | Piwo otrzymywane ze słodu |
54 | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009 |
55 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi |
56 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej |
57 | 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone |
58 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe |
59 | 2301 | Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki |
60 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane |
61 | 2303 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, również w postaci granulek |
62 | 2304 00 00 0 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego |
63 | 2305 00 00 0 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych |
64 | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż z pozycji nr 2304 lub 2305 |
65 | 2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt |
66 | 2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe |
67 | 2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu |
68 | 2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń „homogenizowany” i „odtworzony” ekstrakty i esencje tytoniowe |
69 | 2710 00 | Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; przetwory gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, zawierające w masie nie mniej niż 70% olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, których te oleje stanowią składniki zasadnicze |
70 | 2922 41 00 0 | Lizyna i jej estry; ich sole |
71 | 2923 10 00 0 | Cholina i jej sole |
72 | 2930 40 | Metionina |
73 | 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (łącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne używane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych, nawet w dowolnym rozpuszczalniku |
74 | 3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów |
75 | 3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin |
1 | 2 | 3 |
76 | 3505 | Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach |
77 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone |
78 | 3809 10 | Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyspieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, na bazie substancji skrobiowych |
79 | 8521 | Urządzenia wideo do zapisu i odtwarzania obrazu i dźwięku, nawet wyposażone w urządzenie do odbioru sygnałów wizyjnych i dźwiękowych (tunery wideo) |
80 | 8525 | Urządzenia nadawcze dla radiotelefonii, radiotelegrafii, radiofonii lub telewizji, zawierające lub nie aparaturę odbiorczą lub zapisującą bądź odtwarzającą dźwięk; kamery telewizyjne, kamery wideo ze stop klatką i inne rejestrujące kamery wideo |
81 | 8527 | Urządzenia odbiorcze dla radiotelefonii, radiotelegrafii lub radiofonii, posiadające lub nie, w tej samej obudowie, aparaturę do zapisu lub odtwarzania dźwięku, lub posiadające zegar . |
82 | 8528 | Urządzenia odbiorcze dla telewizji, nawet zawierające odbiorniki radiowe lub aparaturę do zapisu lub odtwarzania dźwięku lub obrazu; monitory i projektory wideo |
83 | 8703 | Pojazdy samochodowe i inne pojazdy mechaniczne przeznaczone zasadniczo do przewozu osób (inne niż z pozycji nr 8702), włącznie z samochodami osobowo-towarowymi (kombi) oraz samochodami wyścigowymi |
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 11 listopada 1999 r.
- Data ogłoszenia: 1999-10-27
- Data wejścia w życie: 1999-11-11
- Data obowiązywania: 2002-03-26
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA