REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 87 poz. 969

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 19 października 1999 r.

w sprawie zasad współpracy organów Inspekcji Handlowej z powiatowym (miejskim) rzecznikiem konsumentów, a także z innymi organami administracji publicznej i instytucjami kontrolnymi; w tym organizacjami pozarządowymi, działającymi w zakresie ochrony interesów konsumentów.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 25 lutego 1958 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 1969 r. Nr 26, poz. 206, z 1975 r. Nr 16, poz. 91, z 1990 r. Nr 14, poz. 88, z 1991 r. Nr 65, poz. 279, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Organy Inspekcji Handlowej współpracują z powiatowym (miejskim) rzecznikiem, a także z innymi organami administracji publicznej i instytucjami kontrolnymi oraz organizacjami pozarządowymi, działającymi w zakresie ochrony interesów konsumentów, na zasadach określonych w rozporządzeniu.
§ 2.
Organy Inspekcji Handlowej mogą, w porozumieniu z podmiotami, o których mowa w § 1, podejmować wspólne działania mające zapewnić wzmocnienie ochrony interesów konsumentów oraz interesów gospodarczych państwa.
§ 3.
Organy Inspekcji Handlowej współpracują z powiatowymi (miejskimi) rzecznikami konsumentów w zakresie:

1) wymiany wiedzy fachowej,

2) wspólnych działań w zakresie edukacji konsumentów,

3) wymiany informacji o praktykach rynkowych naruszających prawa konsumenta,

4) mediacji i polubownego sądownictwa konsumenckiego,

5) lokalnych inicjatyw dotyczących ochrony konsumentów.

§ 4.
1. Organy Inspekcji Handlowej i instytucje kontrolne powinny przekazywać sobie wzajemnie informacje o naruszeniach prawa, ujawnionych w wyniku kontroli lub uzyskanych w inny sposób, mogących stanowić podstawę do wykorzystania przez zainteresowany organ w zakresie jego działania.

2. W przypadku powzięcia w trakcie kontroli wiadomości lub uzasadnionego podejrzenia o naruszeniu przepisów dotyczących jakości zdrowotnej środków spożywczych, organy Inspekcji Handlowej powiadamiają właściwe organy Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej.

3. Organy i instytucje, o których mowa w ust. 1, mogą na podstawie wzajemnego porozumienia organizować wspólne kontrole oraz udzielać sobie doraźnej pomocy merytorycznej w toku prowadzonej kontroli.

§ 5.
Wojewódzkie organy Inspekcji Handlowej współpracują z właściwymi miejscowo delegaturami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w zakresie:

1) przekazywania wyników kontroli, które mogą być podstawą wszczęcia przez te delegatury postępowania na podstawie odrębnych przepisów,

2) wzajemnego przekazywania informacji i wniosków,

3) podejmowania wspólnych działań kontrolnych oraz innych wspólnych przedsięwzięć w zakresie ochrony konsumentów.

§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: J. Buzek

Metryka
  • Data ogłoszenia: 1999-10-27
  • Data wejścia w życie: 1999-11-11
  • Data obowiązywania: 1999-11-11
  • Z mocą od: 1999-11-11
  • Dokument traci ważność: 2001-04-02
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA