REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1999 nr 75 poz. 839
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 14 września 1999 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.
Na podstawie art. 13 § 6 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802) zarządza się, co następuje:
1) pozycje towarowe określone kodami PCN 0403 10 51 0, 0403 10 53 0, 0403 10 59 0, 0403 10 91 0; 0403 10 93 0, 0403 10 99 0, 0403 90 71 0, 0403 90 73 0, 0403 90 79 0, 0403 90 91 0, 0403 90 93 0, 0403 90 99 0 w brzmieniu:
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jedn. miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów | krajów | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0403 10 | – Jogurt: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców; orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||||||||||
– – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||||||||||
0403 10 51 0 | – – – – Nie przekraczającej 1,5% | – | 35 | 175 |
|
| 22 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 |
0403 10 53 0 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% | – | 35 | 175 | 22 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 | ||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||||
0403 10 59 0 | – – – – Powyżej 27% | – | 35 | 175 | 22 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 | ||
– – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||||
0403 10 91 0 | – – – – Nie przekraczającej 3% | – | 35 | 175 | 12 | 12 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 20 | ||
0403 10 93 0 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% | – | 35 | 175 |
| 9 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 20 | ||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jedn. miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów | krajów | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
0403 10 99 0 | – – – – Powyżej 6% | – | 35 | 175 |
|
| 11 | 11 | 20 |
| – |
|
|
|
|
|
| 20 |
0403 90 | – Pozostałe: – – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: – – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | |||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||
0403 90 71 0 | – – – – Nie przekraczającej 1,5% | – | 35 | 175 |
|
| 22 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 |
0403 90 73 0 | – – – – Powyżej 1,5% ale nie przekraczającej 27% | – | 35 | 175 |
|
| 22 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 |
0403 90 79 0 | – – – – Powyżej 27% | – | 35 | 175 |
|
| 20 | 20 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 24 |
– – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | ||||||||||||||||||
0403 90 91 0 | – – – – Nie przekraczającej 3% | – | 35 | 175 |
|
| 13 | 13 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 24 |
0403 90 93 0 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% | – | 35 | 175 |
|
| 8 | 8 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 24 |
0403 90 99 0 | – – – – Powyżej 6% | – | 35 | 175 |
|
| 13 | 13 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 24 |
otrzymują brzmienie:
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jedn. miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów | krajów | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jedn. miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów | krajów | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
0403 10 | – Jogurt: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
– – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
0403 10 51 0 | – – – – Nie przekraczającej 1,5% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 |
0403 10 53 0 | – – – – Powyżej 1,5% ale nie przekraczającej 27% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 |
0403 10 59 0 | – – – – Powyżej 27% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 |
– – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | ||||||||||||||||||
0403 10 91 0 | – – – – Nie przekraczającej 3% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 12 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 20 |
0403 10 93 0 | – – – – Powyżej 3% ale nie przekraczającej 6% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 9 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 20 |
0403 10 99 0 | – – – – Powyżej 6% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 11 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 20 |
0403 90 | – Pozostałe: | |||||||||||||||||
– – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao | ||||||||||||||||||
– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
0403 90 71 0 | – – – – Nie przekraczającej 1,5% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 |
0403 90 73 0 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 22 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 26 |
0403 90 79 0 | – – – – Powyżej 27% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 20 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 24 |
– – – Pozostałe o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | ||||||||||||||||||
0403 90 91 0 | – – – – Nie przekraczającej 3% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 13 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 24 |
0403 90 93 0 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% | – | 35 | 175 |
|
| 29 | 8 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 24 |
0403 90 99 0 | – – – – Powyżej 6% | – | 33 | 175 |
|
| 29 | 13 | 20 |
|
|
|
|
|
|
|
| 24 |
2) pozycja określona kodem 0405 w brzmieniu:
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jedn. miary | Stawki celne | Stawki celne pref dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego środka dla | |||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów | krajów | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||||||
0405 10 | – Masło: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: – – – Masło naturalne: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
0405 10 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
| ||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||
0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||
0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki |
| 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 10 90 0 | – – Pozostałe | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 20 | – Masło o obniżonej zawartości tłuszczu: | – |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 20 10 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60% | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 20 30 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej. ale poniżej 75% | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0*405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jedn. miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów | krajów | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
0405 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 90 10 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 90 90 0 | – – Pozostałe | – | 40 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
otrzymuje brzmienie:
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jedn. miary | Stawki celne | Stawki celne pref. dla | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów | krajów | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka, masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 10 | – Masło: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 10 11 0 | – – – Masło naturalne: – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
– | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
| ||
0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe | – | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane | – | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki | – | 1117 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 10 90 0 | – – Pozostałe | – | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Jedn. miary | Stawki celne | Stawki celne pref. | Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla | |||||||||||||
autonomiczne | konwencyjne | krajów DEV | krajów LDC | UE | EFTA | Czechy i Słowacja | Węgry | Słowenia | Rumunia | Bułgaria | Litwa | Łotwa | Estonia | Izrael | Wyspy Owcze | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 13 | 16 | 17 | 18 | 19 |
|
|
| maksimum | maksimum |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 20 | – Masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 20 10 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60% | – | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 20 30 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75% | – | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% | – | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0405 90 10 0 | – – O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% | – | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
0405 90 90 0 | – – Pozostałe | – | 111,7 | 111,7 |
|
|
|
| 30 |
|
|
|
| 40 |
|
|
|
|
2. Przez kontrakty, o których mowa w ust. 1, rozumie się kontrakty potwierdzone fakturami wystawionymi nie później niż w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
- Data ogłoszenia: 1999-09-17
- Data wejścia w życie: 1999-10-02
- Data obowiązywania: 1999-10-02
- Z mocą od: 1999-10-02
- Dokument traci ważność: 1999-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA