REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1998 nr 138 poz. 897
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 26 października 1998 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie mleka i jego pochodnych
Na podstawie art. 23715 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:
ROZDZIAŁ 1
Przepisy ogólne
§ 1. [Zakres regulacji]
2. Pracownicy z uszkodzonym naskórkiem rąk nie powinni być dopuszczeni do pracy wymagającej bezpośredniej styczności z przetwarzanymi surowcami i produktami.
1) na stanowiskach pracy - ostrych narzędzi ręcznych w czasie przerw w pracy lub po jej zakończeniu,
2) w pomieszczeniach produkcyjnych - sprzętu i urządzeń technicznych nie związanych z procesem technologicznym.
2. Rolety i żaluzje powinny otwierać się z obu stron i być wyposażone w przeciążeniowy mechanizm bezpieczeństwa.
2. Kratki ściekowe, o których mowa w ust. 1, powinny być wykonane z materiału odpornego na korozję i wytrzymałe na obciążenia spowodowane przez środki transportu.
2. Wózki z napędem elektrycznym wykorzystywane do transportu wewnętrznego powinny poruszać się według zakładowych zasad ruchu ustalonych dla tych pojazdów.
2. Zawory wodne w umywalniach znajdujących się w pomieszczeniach produkcyjnych powinny być uruchamiane bez użycia rąk.
2. Roztwory z preparatów chemicznych do mycia i dezynfekcji pomieszczeń i urządzeń technicznych powinny przygotowywać osoby upoważnione do tego przez pracodawcę.
2. Pomieszczenie laboratoryjne powinno być wyposażone w:
1) oznakowane naczynia z pokrywami, odporne na działanie substancji i preparatów chemicznych,
2) wentylację ogólną zapewniającą co najmniej 6-krotną wymianę powietrza na godzinę i w razie potrzeby wentylację miejscową (digestorium),
3) instalację kanalizacyjną połączoną ze zbiornikiem wstępnej neutralizacji ścieków, uniemożliwiającą przedostawanie się zanieczyszczeń chemicznych bezpośrednio do oczyszczalni ścieków lub gruntu,
4) środki neutralizujące oparzenia,
5) automatyczne urządzenia do odmierzania preparatów chemicznych.
3. Preparaty toksyczne stosowane do badań laboratoryjnych powinny być zabezpieczone przed dostępem osób nie upoważnionych.
2. Na terenie punktów odbioru mleka oraz zakładów przetwórstwa mleka i jego pochodnych należy wydzielić i oznakować miejsca przeznaczone do gromadzenia stłuczki szklanej.
2. Natężenie oświetlenia pulpitów sterowniczych urządzeń, o których mowa w ust. 1, powinno wynosić co najmniej 300 Ix.
2. Rurociągi przewodzące gorące czynniki produkcyjne oraz zbiorniki i urządzenia techniczne wydzielające ciepło powinny być zabezpieczone termicznymi osłonami do wysokości co najmniej 2,5 m.
ROZDZIAŁ 2
Przepisy szczegółowe
§ 18. [Pobieranie próbek mleka z cystern samochodowych]
2. Niedopuszczalne jest:
1) uruchamianie wirownicy z napędem elektrycznym do badania zawartości tłuszczu w mleku bez założonej przykrywy,
2) ręczne hamowanie talerza wirownicy,
3) odczytywanie bez ekranu ochronnego zawartości tłuszczu w mleku.
2. Drabinki nie przymocowane w sposób trwały powinny być zaopatrzone w stopki przeciwpoślizgowe.
2. Stanowiska do przeglądania opakowań szklanych powinny być wyposażone w krzesła obrotowe z regulowaną wysokością siedziska i oparcia lędźwiowego, a czas pracy jednego pracownika na tym stanowisku nie powinien przekraczać 2 godzin w ciągu jednej zmiany roboczej.
3. Oświetlenie stanowiska, o którym mowa w ust. 2, nie powinno powodować zjawiska olśnienia wzroku pracownika.
2. Urządzenia techniczne przeznaczone do prasowania wyrobów powinny być wyposażone w zabezpieczenia uniemożliwiające ich przypadkowe uruchomienie.
3. Urządzenia techniczne z ruchomymi lub wirującymi zespołami powinny być wyposażone w wyłączniki bezpieczeństwa umieszczone w zasięgu rąk pracowników je obsługujących i w blokadę pracy tych urządzeń.
2. Niedopuszczalne jest otwieranie komór wędzarniczych bez uprzedniego ich przewietrzenia.
2. Stanowiska, przy których następuje parafinowanie serów, powinny być wyposażone w wyciągi oparów.
2. Urządzenie do topienia serów z bezpośrednim wtryskiem pary wodnej do komory roboczej powinno być wyposażone w system uniemożliwiający:
1) wtrysk pary wodnej przy otwartej pokrywie,
2) otwarcie pokrywy w przypadku istnienia nadciśnienia w komorze roboczej.
2. Przemieszczanie kotła, o którym mowa w ust. 1, powinno odbywać się w sposób zmechanizowany.
3. Urządzenie do automatycznego formowania i pakowania serów topionych powinno być wyposażone w wyłącznik napędu zlokalizowany w zasięgu ręki pracownika.
2. Roztwory do mycia urządzeń wyparnych powinny posiadać stężenie nie przekraczające 2% i temperaturę do 60°C, a ścieki po umyciu powinny być odprowadzane bezpośrednio do instalacji kanalizacyjnej.
2. Przed wejściem osoby upoważnionej do wieży rozpryskowej należy wyłączyć zasilanie wszystkich urządzeń wewnętrznych oraz umieścić tabliczkę ostrzegawczą z napisem o treści: „Uwaga - człowiek w wieży rozpryskowej!”. Tabliczkę tę należy również umieścić na stanowisku sterowania pracą wieży rozpryskowej.
1) wkładanie rąk do ich wnętrza,
2) pobieranie próbek do analizy.
2. Usuwanie zalegającego na sitach ziarna kazeiny powinno odbywać się po uprzednim unieruchomieniu zgarniaczy.
1) zbliżanie rąk do dozownika, podajnika lub szczęk zgrzewających,
2) przekraczanie dopuszczalnego ciśnienia sprężonego powietrza,
3) blokowanie wyłączników krańcowych,
4) wyłączanie czujników blokujących napęd,
5) odchylanie lub zdejmowanie osłon z urządzeń.
2. W czasie pracy urządzenia do formowania i pakowania lodów niedopuszczalne jest dotykanie rękoma ruchomych zespołów napełniających foremki.
3. Wyłącznik urządzenia, o którym mowa w ust. 2, powinien znajdować się w zasięgu ręki obsługującego pracownika.
ROZDZIAŁ 3
Przepis końcowy
§ 38. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski
- Data ogłoszenia: 1998-11-13
- Data wejścia w życie: 1999-05-14
- Data obowiązywania: 1999-05-14
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA