REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1998 nr 76 poz. 503
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 16 czerwca 1998 r.
w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii.
Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 16 czerwca 1998 r. (poz. 503)
TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ, KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ ORAZ IRLANDII
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
0102 | 0102 | Bydło żywe: |
| 0102 10 | – Zwierzęta hodowlane czystej krwi: |
| 0102 10 10 0 | – – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka) |
| 0102 10 30 0 | – – Krowy |
| 0102 10 90 0 | – – Pozostałe |
| 0102 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Gatunki domowe: |
| 0102 90 05 0 | – – – O masie nie przekraczającej 80 kg |
|
| – – – O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg: |
| 0102 90 21 0 | – – – – Rzeźne |
| 0102 90 29 0 | – – – – Pozostałe |
|
| – – – O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg: |
| 0102 90 41 0 | – – – – Rzeźne |
| 0102 90 49 0 | – – – – Pozostałe |
|
| – – – O masie powyżej 300 kg: |
|
| – – – – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka): |
| 0102 90 51 0 | – – – – – Rzeźne |
| 0102 90 59 0 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – Krowy: |
| 0102 90 61 0 | – – – – – Rzeźne |
| 0102 90 69 0 | – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0102 90 71 0 | – – – – – Rzeźne |
| 0102 90 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| 0102 90 90 0 | – – Pozostałe |
0201 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: |
| 0201 10 00 0 | – Tusze i półtusze |
| 0201 20 | – Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
| 0201 20 20 0 | – – Ćwierci „kompensowane” |
| 0201 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
| 0201 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
| 0201 20 90 0 | – – Pozostałe |
| 0201 30 00 0 | – Bez kości |
0202 | 0202 | Mięso wołowe mrożone: |
| 0202 10 00 0 | – Tusze i półtusze |
| 0202 20 | – Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
| 0202 20 10 0 | – – Ćwierci „kompensowane” |
| 0202 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
| 0202 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
| 0202 20 90 0 | – – Pozostałe |
| 0202 30 | – Bez kości: |
| 0202 30 10 0 | – – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy |
| 0202 30 50 0 | – – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki |
| 0202 30 90 0 | – – Pozostałe |
0206 | 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 0206 10 | – Wołowe świeże lub chłodzone: |
| 0206 10 10 0 | – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
|
| – – Pozostałe: |
| 0206 10 91 0 | – – – Wątroby |
| 0206 10 95 0 | – – – Gruba przepona i cienka przepona |
| 0206 10 99 0 | – – – Pozostałe |
|
| – Wołowe mrożone: |
| 0206 21 00 0 | – – Ozory |
| 0206 22 | – – Wątroby: |
| 0206 22 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| 0206 22 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0206 29 | – – Pozostałe: |
| 0206 29 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
|
| – – – Pozostałe: |
| 0206 29 91 0 | – – – – Gruba przepona i cienka przepona |
| 0206 29 99 0 | – – – – Pozostałe |
0210 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: |
| 0210 20 | – Mięso wołowe: |
| 0210 20 10 0 | – – Z kośćmi |
| 0210 20 90 0 | – – Bez kości |
| 0210 90 | – Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów: |
|
| – – Podroby: |
|
| – – – Wołowe: |
| 0210 90 41 0 | – – – – Gruba przepona i cienka przepona |
| 0210 90 49 0 | – – – – Pozostałe |
0504 00 00 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
| 0504 00 00 9 | – Pozostałe1) |
0506 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
| 0506 10 00 0 | – Osseina i kości poddane działaniu kwasu1) |
| 0506 90 00 0 | – Pozostałe1) |
0511 | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi: |
|
| – Pozostałe: |
| 0511 99 | – – Pozostałe: |
| 0511 99 50 0 | – – – Embriony bydlęce |
| 0511 99 80 | – – – Pozostałe: |
| 0511 99 80 5 | – – – – Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1) |
| 0511 99 80 9 | – – – – Pozostałe1) |
1601 00 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
| 1601 00 10 0 | – Z wątroby1) |
|
| – Pozostałe: |
| 1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1) |
| 1601 00 99 0 | – – Pozostałe1) |
1602 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
| 1602 10 00 0 | – Przetwory homogenizowane1) |
| 1602 20 | – Z wątroby dowolnych zwierząt: |
| 1602 20 90 0 | – – Pozostałe1) |
| 1602 50 | – Z wołowiny: |
| 1602 50 10 0 | – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami |
|
| – – Pozostałe: |
|
| – – – W opakowaniach hermetycznych: |
| 1602 50 31 0 | – – – – Corned beef (wołowina peklowana) |
| 1602 50 39 0 | – – – – Pozostałe |
| 1602 50 80 0 | – – – Pozostałe |
| 1602 90 | – Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
| 1602 90 10 0 | – – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1) |
|
| – – Pozostałe: |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| – – – – – Zawierające mięso wołowe lub podroby: |
| 1602 90 61 0 | – – – – – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami1) |
| 1602 90 69 0 | – – – – – – Pozostałe1) |
1603 00 | 1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych: |
| 1603 00 10 0 | – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej1) |
| 1603 00 30 0 | – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto większej niż 1 kg, ale mniejszej niż 20 kg1) |
| 1603 00 90 0 | – Pozostałe1) |
2301 | 2301 | Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
| 2301 10 00 0 | – Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1) |
3001 | 3001 | Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
| 3001 10 | – Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane: |
| 3001 10 10 0 | – – Sproszkowane1) |
| 3001 10 90 0 | – – Pozostałe1) |
| 3001 20 | – Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin: |
| 3001 20 90 0 | – – Pozostałe1) |
| 3001 90 | – Pozostałe: |
|
| – – Pozostałe: |
| 3001 90 91 0 | – – – Heparyna i jej sole1) |
| 3001 90 99 0 | – – – Pozostałe1) |
3002 | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne: |
| 3002 10 | – Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych: |
| 3002 10 10 0 | – – Antysurowice1) |
|
| – – Pozostałe: |
| 3002 10 91 0 | – – – Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy1) |
| 3002 90 | – Pozostałe: |
| 3002 90 30 0 | – – Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego1) |
3503 00 | 3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501: |
| 3503 00 10 0 | – Żelatyna i jej pochodne1),2) |
| 3503 00 80 0 | – Pozostałe1),2) |
|
1) Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0102.
2) Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.
- Data ogłoszenia: 1998-06-24
- Data wejścia w życie: 1998-07-01
- Data obowiązywania: 1998-07-01
- Z mocą od: 1998-07-01
- Dokument traci ważność: 2000-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA