REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 160 poz. 1098
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 11 grudnia 1997 r.
w sprawie długotrwałych akcji ratowniczych, szczegółowych norm, zasad i warunków otrzymywania wyżywienia w czasie tych akcji oraz ćwiczeń lub szkolenia przez strażaków Państwowej Straży Pożarnej lub inne osoby biorące w nich udział, a także przypadków, w których wypłaca się równoważnik pieniężny w zamian za przysługujące wyżywienie, sposobu ustalania jego wysokości oraz szczegółowych zasad wypłacania.
1) każde działania ratownicze organizowane lub kierowane przez Państwową Straż Pożarną trwające co najmniej 6 godzin,
2) pomocnicze specjalistyczne czynności ratownicze wykonywane przez Państwową Straż Pożarną w ramach udzielanej pomocy innym służbom ratowniczym, trwające co najmniej 6 godzin,
3) inne działania Państwowej Straży Pożarnej, wymagające zgrupowania strażaków przez okres co najmniej 6 godzin w czasie podwyższonej gotowości operacyjnej lub w celu współdziałania z innymi służbami,
4) akcje ratownictwa podwodnego prowadzone przez Państwową Straż Pożarną, wymagające wykonania co najmniej jednego cyklu nurkowania.
1) zasadnicza - szkolna - „SZ”,
2) dodatkowa - uzupełniająca - „DU”.
2. Zasadnicza norma wyżywienia określa ilość środków spożywczych przysługujących na jedną osobę w ciągu jednej doby.
3. Dodatkowa norma wyżywienia określa ilość środków spożywczych przysługujących na jedną osobę w ciągu jednej doby jako uzupełnienie do zasadniczej normy wyżywienia.
4. Składniki rzeczowe norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.
5. Stawki pieniężne za wyżywienie według norm, o których mowa w ust. 1, określają odrębne przepisy.
1) jeśli zakład stosuje w kalkulacji ceny sprzedaży (detaliczne) na artykuły spożywcze, obowiązująca stawka pieniężna może być podwyższona do 15% - za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej Państwowej Straży Pożarnej, zwanego dalej „kierownikiem”,
2) niezależnie od podwyższenia stawki, o której mowa w pkt 1, pokrywa się koszty przyrządzania posiłków, ponoszone przez zakład, w kwocie nie większej niż 100% stawki, a w wyjątkowych przypadkach, uzasadniających żywienie w zakładach o wyższym standardzie - w kwocie do 150% stawki - za zgodą Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej,
3) jeśli zakład stosuje w kalkulacji ceny zakupu na artykuły spożywcze, pokrywa się koszty przyrządzania posiłków ponoszone przez ten zakład, w kwocie nie większej niż 130% stawki, a w wyjątkowych przypadkach, uzasadniających żywienie w zakładach o wyższym standardzie - w kwocie do 180% stawki - za zgodą Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej,
4) za podstawę obliczania kosztów przyrządzania posiłków przyjmuje się stawkę pieniężną odpowiedniej normy wyżywienia lub stawkę podwyższoną zgodnie z pkt 1, jeśli zachodzi potrzeba takiego podwyższenia.
2. W jednostkach organizacyjnych Państwowej Straży Pożarnej, zwanych dalej „jednostkami”, prowadzących samodzielne kuchnie i nabywających artykuły spożywcze w punktach sprzedaży detalicznej, stawki pieniężne na wyżywienie podwyższa się do 15% - za zgodą kierownika.
1) strażakom i innym osobom, biorącym udział w długotrwałej akcji ratowniczej,
2) strażakom, których w związku z prowadzeniem długotrwałej akcji ratowniczej, ćwiczeń lub szkolenia wyznaczono do wykonywania zadań służbowych na okres co najmniej 4 godzin po zakończeniu służby wynikającej z obowiązującego rozkładu czasu służby,
3) strażakom pełniącym służbę wynikającą z obowiązującego rozkładu czasu służby, jeżeli następuje ona bezpośrednio po zakończeniu przedłużonej służby, o której mowa w pkt 2,
4) strażakom i innym osobom, biorącym udział w ćwiczeniach, manewrach, szkoleniach organizowanych przez Państwową Straż Pożarną, trwających co najmniej 8 godzin,
5) uczestnikom organizowanych przez Państwową Straż Pożarną ćwiczeń zgrywających, trwających co najmniej 6 godzin,
6) strażakom skoszarowanym na czas nauki w szkołach, na kursach i obozach szkoleniowych, z wyłączeniem okresu przebywania strażaka na urlopach lub przepustkach trwających co najmniej 24 godziny.
2. Wartość całodobowego wyżywienia nie może przekroczyć wysokości normy wyżywienia uwzględniającej dodatek uzupełniający „DU”.
2. Dopuszczalne jest wykorzystanie także innych artykułów żywnościowych, nie objętych normami, w granicach stawki pieniężnej określonej normy.
2. Posiłki uroczyste można organizować w dniach:
1) uroczystego ślubowania,
2) dorocznych świąt jednostek, Dnia Strażaka,
3) świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz w dniach 24 i 31 grudnia.
3. Posiłek promocyjny wydaje się na spotkaniach związanych z ukończeniem szkoły Państwowej Straży Pożarnej.
4. Posiłek promocyjny można wydawać strażakom na spotkaniach związanych z zakończeniem kursu trwającego co najmniej 4 miesiące.
5. Do spożywania posiłku promocyjnego uprawnieni są strażacy kończący szkołę, przedstawiciele szkoły oraz inni zaproszeni strażacy.
6. W posiłkach, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i w ust. 4, mogą brać udział strażacy, którym przysługuje zaopatrzenie żywnościowe w jednostce organizującej posiłek, oraz inne zaproszone osoby. O udziale w posiłku zaproszonych osób i ich liczbie decyduje kierownik.
1) 125% - strażakom i innym osobom wymienionym w § 5 pkt 3, po każdym cyklu nurkowania,
2) 100% - strażakom i osobom wymienionym w § 5 pkt 1 i 4,
3) 70% - strażakom i osobom wymienionym w § 5 pkt 2 oraz strażakom wymienionym w § 5 pkt 6, w dniach zajęć terenowych i odbywania praktyk.
2. Kierownik lub osoba przez niego upoważniona podejmuje decyzje o wydaniu napojów, ustala ich rodzaj oraz szczegółowe zasady wydawania.
3. Strażakom i innym osobom biorącym czynny udział w działaniach ratowniczych przysługują napoje w ilości i asortymencie określonym przez kierownika akcji ratowniczej.
2. Równoważnik pieniężny wypłaca się w wypadkach, gdy wydanie należnego strażakowi wyżywienia w naturze nie jest możliwe.
3. Strażakowi mimo nieotrzymania wyżywienia w naturze, także z przyczyn określonych w ust. 2, nie przysługuje równoważnik pieniężny:
1) w razie rezygnacji z wyżywienia w naturze,
2) w przypadkach, o których mowa w § 10.
2. Równoważnik pieniężny ustala się w kwotach miesięcznych płatnych z dołu.
3. Przepisy rozporządzenia mają zastosowanie do należności powstałych od dnia 23 lipca 1997 r.
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji: J. Tomaszewski
Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych
i Administracji z dnia 11 grudnia 1997 r. (poz. 1098)
WYMIAR RZECZOWY ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORM WYŻYWIENIA W CIĄGU DOBY, W GRAMACH NA OSOBĘ
Lp. | Nazwa grupy produktów | „SZ” | „DU” | ||
1 | pieczywo | 670 |
| 50 |
|
2 | przetwory zbożowe i strączkowe | 100 |
| 0 |
|
3 | przetwory mięsne przeliczone na mięso w elementach | 290 |
| 85 |
|
4 | przetwory rybne przeliczone na filety z ryb | 40 |
| 0 |
|
5 | masło naturalne | 40 |
| 20 |
|
6 | inne tłuszcze, zwierzęce i roślinne przeliczone na smalec | 30 |
| 0 |
|
7 | napoje mleczne przeliczone na mleko pełnotłuste | 400 |
| 150 |
|
8 | sery przeliczone na ser pełnotłusty | 60 |
| 40 |
|
9 | jaja | 0,5 szt. |
| 0,5 szt. |
|
10 | ziemniaki | 700 |
| 0 |
|
11 | warzywa | 340 |
| 0 |
|
12 | owoce | 280 |
| 250 |
|
13 | soki z owoców | 0 |
| 250 |
|
14 | przetwory owocowe przeliczone na dżem | 15 |
| 0 |
|
15 | cukier | 60 |
| 20 |
|
16 | herbata | 1 |
| 0 |
|
17 | kakao | 2 |
| 0 |
|
18 | kawa zbożowa | 6 |
| 0 |
|
19 | kawa naturalna | 0 |
| 6 |
|
20 | sól i przyprawy | 41 |
| 0 |
|
- Data ogłoszenia: 1997-12-29
- Data wejścia w życie: 1998-01-13
- Data obowiązywania: 2020-01-01
- Dokument traci ważność: 2020-10-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA