REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 124 poz. 783
USTAWA
z dnia 29 sierpnia 1997 r.
o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami.
2. Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wytworzonych domowym sposobem na własny użytek i nie przeznaczonych do obrotu.
1) wina gronowe będące napojami otrzymywanymi w wyniku fermentacji alkoholowej winogron winorośli właściwej albo ich soków, zawierające 8,5–18% objętościowych alkoholu,
2) napoje fermentowane:
a) wina owocowe będące napojami otrzymywanymi w procesie fermentacji alkoholowej owoców ziarnkowych, pestkowych i jagodowych lub ich soków, również zagęszczonych, z ewentualnym dodatkiem sacharozy, wody lub spirytusu, zawierające 9–18% objętościowych alkoholu,
b) wina aromatyzowane gronowe lub owocowe będące napojami otrzymywanymi z win gronowych lub owocowych z dodatkiem spirytusu, poddane zabiegowi aromatyzowania przez dodanie naturalnych substancji aromatyzujących, ziół i przypraw korzennych, zawierające 12–18% objętościowych alkoholu,
c) miody pitne będące napojami uzyskiwanymi w procesie fermentacji alkoholowej wodnego roztworu miodu naturalnego (brzeczki miodowej) lub miodu rozcieńczonego sokiem owocowym z ewentualnym dodatkiem ziół aromatycznych i przypraw korzennych, zawierające 9–18% objętościowych alkoholu,
d) napoje winopochodne będące napojami zawierającymi nie mniej niż 50% objętościowych wina lub miodu pitnego oraz 4,5–15% objętościowych alkoholu,
e) napoje winopodobne będące napojami zawierającymi 9–15% objętościowych alkoholu, różniące się od win i miodów pitnych udziałem soków owocowych lub naturalnego miodu w nastawach poddanych fermentacji alkoholowej,
f) napoje niskoalkoholowe będące napojami wytwarzanymi metodą częściowej fermentacji alkoholowej soków owocowych lub gronowych albo uzyskiwanymi w wyniku częściowego lub całkowitego usunięcia alkoholu z win gronowych, zawierające 0,5–9% objętościowych alkoholu.
1) 50% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,
2) 70% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,
3) 90% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów winogronowych,
4) 60% objętościowych w wypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2. W produkcji napojów winopodobnych udział soków w nastawach w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1) 20% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,
2) 30% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,
3) 45% objętościowych w wypadku jednorodnych nastawów winogronowych,
4) 25% objętościowych w wypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.
2. W produkcji aromatyzowanych win gronowych lub owocowych udział win gronowych lub owocowych nie może być niższy niż 75% objętościowych.
3. W produkcji napojów winopodobnych z brzeczki miodowej udział naturalnego miodu nie może być niższy niż 150 kg miodu na 1000 l brzeczki.
4. W produkcji napojów niskoalkoholowych usuwanie alkoholu może być stosowane wyłącznie metodami fizycznymi.
2. Do wyrobów winiarskich nie można dodawać pozostałości odwarowej, stanowiącej odpad w produkcji destylatów winnych, jak również jej koncentratów i produktów fermentacji.
2. Wina owocowe produkowane w kraju z zagęszczonych soków winogronowych lub winogron innych odmian niż winorośl właściwa mogą być nazywane „winami gronowymi krajowymi”.
2. Organem właściwym do udzielania, odmowy udzielenia i cofania koncesji jest Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
1) oznaczenie przedsiębiorcy i jego siedziby,
2) określenie przedmiotu planowanej działalności oraz zdolności produkcyjnej w skali roku,
3) tytuł prawny wnioskodawcy do nieruchomości (obiektów produkcyjnych), w których planowana działalność ma być wykonywana,
4) określenie środków finansowych, jakimi dysponuje wnioskodawca, w celu zagwarantowania prawidłowego wykonywania działalności objętej koncesją.
2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć:
1) zaświadczenie banku, w którym prowadzony jest podstawowy rachunek bankowy wnioskodawcy, stwierdzające wielkość posiadanych przez wnioskodawcę środków finansowych,
2) zaświadczenie o niekaralności osób kierujących działalnością podmiotu ubiegającego się o koncesję, za przestępstwa przeciwko mieniu lub przeciwko dokumentom,
3) pozytywną opinię techniczno-technologiczną wydaną przez Państwową Inspekcję Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych lub akredytowane jednostki certyfikujące.
3. Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej określi, w drodze rozporządzenia, warunki, jakie należy spełnić w celu uzyskania pozytywnej opinii techniczno-technologicznej, o której mowa w ust. 2 pkt 3.
2. Koncesja na wyrób i rozlew wyrobów winiarskich powinna określać:
1) rodzaj działalności objętej koncesją,
2) miejsce prowadzenia działalności,
3) termin rozpoczęcia działalności,
4) wymagania dotyczące wykonywania działalności objętej koncesją, a w szczególności wymagania jakościowe.
1) stosowania Polskich Norm przy wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,
2) zawiadomienia organu, który wydał koncesję, o rozpoczęciu lub zaprzestaniu działalności gospodarczej określonej w koncesji,
3) przestrzegania wymogów szczególnego nadzoru podatkowego.
1) produkuje wyroby winiarskie z naruszeniem art. 3–5 i art. 13 lub wprowadza takie wyroby do obrotu albo
2) sprowadza z zagranicy lub rozlewa wyroby winiarskie nie spełniające wymogów określonych w ustawie lub wprowadza je do obrotu, albo
3) wbrew art. 7 ust. 1 w nazwach win owocowych używa nazw winorośli lub tradycyjnych nazw win gronowych, a w nazwach napojów winopodobnych, winopochodnych oraz niskoalkoholowych używa określeń sugerujących, że napoje te są winami lub miodami pitnymi
– podlega karze grzywny.
2. Orzekanie w sprawach o czyny wymienione w ust. 1 następuje na podstawie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.
1) w ust. 1 po pkt 5 dodaje się pkt 5a w brzmieniu:
„5a) wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich,”
2) po ust. 10 dodaje się ust. 11 w brzmieniu:
„11. Zasady udzielania koncesji, o których mowa w ust. 1 pkt 5a, określają przepisy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami.”
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej: A. Kwaśniewski
- Data ogłoszenia: 1997-10-13
- Data wejścia w życie: 1997-10-28
- Data obowiązywania: 1997-10-28
- Z mocą od: 1997-10-28
- Dokument traci ważność: 2002-11-10
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA