REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 107 poz. 695
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 2 września 1997 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy.
Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312, z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 oraz z 1997 r. Nr 6, poz. 31, Nr 64, poz. 407 i Nr 80, poz. 498) zarządza się, co następuje:
Prezes Rady Ministrów: W. Cimoszewicz
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 2 września 1997 r. (poz. 695)
STAWKI CELNE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ
| Kod PCN | Wyszczególnienie | UE |
| 1 | 2 | 3 |
| 1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, mielone lub nie; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: |
|
| 1212 20 00 0 | – Wodorosty morskie i inne algi | 3,8 |
|
|
|
|
| 1515 | Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
|
| 1515 60 | – Olej jojoba i jego frakcje; |
|
| 1515 60 10 0 | – – Olej surowy | 5 |
|
|
|
|
| 1518 00 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
|
| 1518 00 10 0 | – Linoksyn | 3,8 |
|
| – Pozostałe: |
|
| 1518 00 91 0 | – – Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516 | 3,8 |
|
| – Pozostałe: |
|
| 1518 00 95 0 | – – – Niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów i olejów zwierzęcych lub z olejów zwierzęcych i olejów roślinnych i ich frakcje | 3,8 |
| 1518 00 99 0 | – – – Pozostałe | 3,8 |
|
|
|
|
| 1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: |
|
| 1702 50 00 0 | – Fruktoza chemicznie czysta | 10 |
|
|
| min. 0,04 ECU/kg |
| 1702 90 | – Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: |
|
| 1702 90 10 0 | – – Maltoza chemicznie czysta | 10 |
|
|
| min. 0,04 ECU/kg |
| 1 | 2 | 3 |
| 1704 | Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: |
|
| 1704 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
| 1704 9071 0 | – – – – Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem | 25* |
| 1704 90 75 0 | – – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne | 25* |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| 1704 90 99 0 | – – – – – Pozostałe |
|
ex | 1704 90 99 0 | Zawierające w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 25* |
|
|
|
|
| 1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
| 1806 10 | – Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
| 1806 10 15 0 | – – Nie zawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 15 |
| 1806 10 20 0 | – – Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 15 |
| 1806 20 | – Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 2 kg: |
|
| 1806 20 10 0 | – – Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 20 |
| 1806 20 30 0 | – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 20 |
|
| – – Pozostałe: |
|
| 1806 20 50 0 | – – – Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego | 20 |
| 1806 20 70 0 | – – – Okruchy mleczno-czekoladowe | 20 |
| 1806 20 80 0 | – – – Polewa czekoladowa smakowa | 20 |
| 1806 20 95 0 | – – – –Pozostałe | 22* |
|
| – Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
| 1806 31 00 0 | – – Nadziewane | 37* |
| 1806 32 | – – Bez nadzienia: |
|
| 1806 32 10 0 | – – – Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 37* |
| 1806 32 90 0 | – – – Pozostałe | 37* |
| 1806 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
| – – – Czekolady, z nadzieniem lub bez: |
|
| 1806 90 11 0 | – – – – Zawierające alkohol | 37* |
| 1806 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 37* |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| 1806 90 31 0 | – – – – Z nadzieniem | 37* |
| 1806 90 39 0 | – – – – Bez nadzienia | 37* |
| 1 | 2 | 3 |
| 1806 90 50 0 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 37* |
| 1806 90 60 0 | – – Pasty do smarowania zawierające kakao | 37* |
| 1806 90 70 0 | – – Przetwory zawierające kakao do produkcji napojów | 37* |
| 1806 90 90 0 | – – Pozostałe | 37* |
|
|
|
|
| 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
| 1905 10 00 0 | – Chleb chrupki | 28 |
| 1905 20 | – Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: |
|
| 1905 20 10 0 | – – Zawierający w masie poniżej 30% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 28* |
| 1905 20 30 0 | – – Zawierający w masie 30% lub więcej, ale nie przekraczający 50% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 28* |
| 1905 20 90 0 | – – Zawierający w masie 50% lub więcej sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 28* |
| 1905 30 | – Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: |
|
|
| – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
| 1905 30 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 85 g | 33* |
| 1905 30 19 0 | – – – Pozostałe | 33* |
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Słodkie herbatniki (biskwity): |
|
| 1905 30 30 0 | – – – – Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka | 33* |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| 1905 30 51 0 | – – – – – Herbatniki kanapkowe (biskwity) | 33* |
| 1905 30 59 0 | – – – – – Pozostałe | 33* |
|
| – – – Wafle i opłatki: |
|
| 1905 30 91 0 | – – – – Solone, z nadzieniem lub bez | 28* |
| 1905 30 99 0 | – – – – Pozostałe | 33* |
| 1905 40 | – Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty: |
|
| 1905 40 10 0 | – – Sucharki | 28* |
| 1905 40 90 0 | – – Pozostałe | 28* |
| 1905 90 | – Pozostałe: |
|
| 1905 90 10 0 | – – Mace | 20 |
| 1905 90 20 0 | – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty | 20 |
|
| – – Pozostałe: |
|
| 1905 90 30 0 | – – – Chleb, bułki, nie zawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu | 20* |
| 1905 90 40 0 | – – – Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej 10% | 28* |
| 1905 90 45 0 | – – – Herbatniki (biskwity) | 20* |
| 1905 90 55 0 | – – – Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone | 20 |
| 1 | 2 | 3 |
|
| – – – Pozostałe: |
|
| 1905 90 60 0 | – – – – Z dodatkiem środka słodzącego | 33* |
| 1905 90 90 0 | – – – – Pozostałe | 28 |
| 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
| 2001 90 | – Pozostałe: |
|
| 2001 90 60 0 | – – Rdzenie palmowe | 7,5 |
|
|
|
|
| 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: |
|
| 2005 80 00 0 | – Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) | 6,3 |
|
|
|
|
| 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
|
| 2103 90 | – Pozostałe: |
|
| 2103 90 100 | – – Ostry sos z mango w płynie | 7,5 |
|
|
|
|
| 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
|
|
| – W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: |
|
| 2203 00 01 0 | – – W butelkach | 23 |
|
|
| min. 0,19 ECU/I |
| 2203 00 09 0 | – – Pozostałe | 23 |
|
|
| min. 0,19 ECU/l |
| 2203 00 10 0 | – W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów | 23 |
|
|
| min. 0,19 ECU/I |
|
|
|
|
| 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
|
| 2205 10 | – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|
| 2205 10 10 0 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 23 |
* Cło specyficzne będzie stosowane w wysokości 0,0017 ECU na 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu.
- Data ogłoszenia: 1997-09-15
- Data wejścia w życie: 1997-09-15
- Data obowiązywania: 1997-09-15
- Z mocą od: 1997-09-15
- Dokument traci ważność: 1998-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA