REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 105 poz. 670
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 14 sierpnia 1997 r.
w sprawie kwalifikacji w zakresie podstawowych zagadnień higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasad uzyskiwania takich kwalifikacji.
Na podstawie art. 17 ust. 3b ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456 oraz z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554) zarządza się, co następuje;
2. W skład komisji egzaminacyjnej wchodzi – jako jej przewodniczący – państwowy wojewódzki inspektor sanitarny lub upoważniony przez niego kierownik działu (oddziału) wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz członkowie – 2 pracowników wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej lub terenowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, posiadających wyższe wykształcenie. W skład komisji egzaminacyjnej dla osób biorących udział w produkcji i obrocie żywnością pochodzenia zwierzęcego wchodzi ponadto przedstawiciel Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
3. Z postępowania egzaminacyjnego komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisują przewodniczący oraz członkowie komisji. Protokół podlega przechowywaniu przez okres 5 lat.
2. Komisja egzaminacyjna nie może uzależnić dopuszczenia do egzaminu od uprzedniego ukończenia szkolenia.
3. Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje zaświadczenie według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej: w z. K. Kuszewski
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej
z dnia 14 sierpnia 1997 r. (poz. 670)
Załącznik nr 1
ZAKRES ZNAJOMOŚCI PODSTAWOWYCH ZAGADNIEŃ HIGIENY DLA OSÓB BIORĄCYCH UDZIAŁ W PRODUKCJI I OBROCIE ŚRODKAMI SPOŻYWCZYMI, UŻYWKAMI LUB SUBSTANCJAMI DODATKOWYMI DOZWOLONYMI
1. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych żywności, choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe oraz czynniki, które je wywołują:
1) drobnoustroje – ich rodzaje i wpływ na jakość zdrowotną środków spożywczych,
2) drobnoustroje chorobotwórcze, zatrucia i zakażenia pokarmowe wywołane przez spożycie środków spożywczych zanieczyszczonych drobnoustrojami i pasożytami,
3) nosicielstwo bakterii i jego wpływ na występowanie zatruć pokarmowych,
4) zanieczyszczenia chemiczne żywności i ich skutki zdrowotne,
5) pozostałości środków ochrony roślin w żywności,
6) pozostałości antybiotyków i innych leków weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
7) zatrucia grzybami,
8) substancje dodatkowe w żywności, ich funkcja technologiczna i wpływ na zdrowie człowieka.
2. Zagadnienie zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym:
1) higiena osobista osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie środków spożywczych,
2) znaczenie badań lekarskich osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie żywności,
3) warunki sanitarne obowiązujące w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych,
4) zasady mycia i dezynfekcji urządzeń, naczyń, sprzętu i pomieszczeń, utrzymanie czystości i porządku, dezynfekcja pomieszczeń i magazynów,
5) zapobieganie obecności szkodników w żywności i walka z nimi,
6) stan techniczny zakładu z uwzględnieniem urządzeń sanitarnych,
7) wewnętrzna kontrola warunków sanitarnych w zakładzie produkującym i wprowadzającym do obrotu środki spożywcze,
8) wymagania w zakresie jakości zdrowotnej żywności i żywienia.
3. Zasady racjonalnego żywienia – wpływ żywienia na zdrowie.
Załącznik nr 2
ZAŚWIADCZENIE
- Data ogłoszenia: 1997-09-10
- Data wejścia w życie: 1997-09-25
- Data obowiązywania: 1997-09-25
- Z mocą od: 1997-09-25
- Dokument traci ważność: 2003-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA