REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 44 poz. 279
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 23 kwietnia 1997 r.
w sprawie zakazu przywozu zwierząt, mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego z Królestwa Holandii.
Na podstawie art. 11 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 sierpnia 1927 r. o zwalczaniu zaraźliwych chorób zwierzęcych (Dz. U. Nr 77, poz. 673 i Nr 114, poz. 975, z 1928 r. Nr 26, poz. 229, z 1932 r. Nr 26, poz. 229, Nr 60, poz. 573 i Nr 67 poz. 622, z 1934 r. Nr 110, poz. 976, z 1938 r. Nr 27, poz. 245, z 1948 r. Nr 49, poz. 373, z 1951 r. Nr 1, poz. 4 oraz z 1990 r. Nr 34, poz. 198) oraz art. 29 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa (Dz. U. z 1933 r. Nr 60, poz. 454, z 1934 r. Nr 110, poz. 976, z 1938 r. Nr 18, poz. 132, z 1969 r. Nr 13, poz. 95, z 1971 r. Nr 12, poz. 115 i z 1990 r. Nr 34, poz. 198) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: w z. J.J. Pilarczyk
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 23 kwietnia 1997 r. (poz. 279)
WYKAZ ZWIERZĄT, MIĘSA I PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO PODLEGAJĄCYCH ZAKAZOWI PRZYWOZU Z KRÓLESTWA HOLANDII
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
0103 | 0103 | Trzoda chlewna żywa: |
| 0103 10 00 0 | – Zwierzęta hodowlane czystej krwi |
|
| – Pozostałe: |
| 0103 91 | – – O masie poniżej 50 kg: |
| 0103 91 10 0 | – – – Gatunki domowe |
| 0103 91 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0103 92 | – – O masie 50 kg lub większej: |
|
| – – – Gatunki domowe: |
| 0103 92 11 0 | – – – – Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej |
| 0103 92 19 0 | – – – – Pozostałe |
| 0103 92 90 0 | – – – Pozostałe |
0203 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
|
| – Świeże lub chłodzone: |
| 0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
| 0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych |
| 0203 11 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
| 0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
| 0203 12 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0203 19 | – – Pozostałe: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
| 0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
| 0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości |
| 0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| 0203 19 90 0 | – – – Pozostałe |
|
| – Mrożone: |
| 0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
| 0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych |
| 0203 21 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
1 | 2 | 3 |
| 0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
| 0203 22 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0203 29 | – – Pozostałe: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
| 0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
| 0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
|
| – – – – Pozostałe: |
| 0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości |
| 0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| 0203 29 90 0 | – – – Pozostałe |
0206 | 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, z mułów i osłomułów – świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 0206 30 | – Wieprzowe, świeże lub chłodzone: |
| 0206 30 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
|
| – – Pozostałe: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0206 30 21 0 | – – – – Wątroby |
| 0206 30 31 0 | – – – – Pozostałe |
| 0206 30 90 0 | – – – Pozostałe |
|
| – Wieprzowe mrożone: |
| 0206 41 | – – – Wątroby: |
| 0206 41 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
|
| – – – Pozostałe: |
| 0206 41 91 0 | – – – – Ze świń domowych |
| 0206 41 99 0 | – – – – Pozostałe |
| 0206 49 | – – Pozostałe: |
| 0206 49 10 0 | – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
|
| – – – Pozostałe: |
| 0206 49 91 0 | – – – – Ze świń domowych |
| 0206 49 99 0 | – – – – Pozostałe |
0209 | 0209 00 | Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy nie wytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
|
| – Podskórny tłuszcz wieprzowy: |
| 0209 00 11 0 | – – Świeży, chłodzony, mrożony, solony lub w solance |
| 0209 00 19 0 | – – Suszony lub wędzony |
| 0209 00 30 0 | – Tłuszcz wieprzowy oprócz objętego pod pozycją 0209 00 11 lub 0209 00 19 |
0210 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: |
|
| – Mięso wieprzowe: |
| 0210 11 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
| – – – – Solone lub w solance: |
| 0210 11 11 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki |
| 0210 11 19 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki |
|
| – – – – Suszone lub wędzone: |
| 0210 11 31 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki |
| 0210 11 39 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki |
| 0210 11 90 0 | – – – – Pozostałe |
| 0210 12 | – – Boczek i jego kawałki: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
| 0210 12 11 0 | – – – – Solony lub w solance |
1 | 2 | 3 |
| 0210 12 19 0 | – – – – Suszony lub wędzony |
| 0210 12 90 0 | – – – – Pozostały |
| 0210 19 | – – Pozostałe: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
| – – – – Solone lub w solance: |
| 0210 19 10 0 | – – – – – Bok bekonowy lub szpencer |
| 0210 19 20 0 | – – – – – Bok trzyćwierciowy lub środki |
| 0210 19 30 0 | – – – – – Przodki lub ich kawałki |
| 0210 19 40 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 0210 19 51 0 | – – – – – – Bez kości |
| 0210 19 59 0 | – – – – – – Pozostałe |
|
| – – – – Suszone lub wędzone: |
| 0210 19 60 0 | – – – – – Przodki i ich kawałki |
| 0210 19 70 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| 0210 19 81 0 | – – – – – – Bez kości |
| 0210 19 89 0 | – – – – – – Pozostałe |
| 0210 19 90 0 | – – – Pozostałe |
| 0210 90 | – Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów: |
|
| – – Podroby: |
|
| – – – Wieprzowe: |
| 0210 90 31 0 | – – – – Wątroby |
| 0210 90 39 0 | – – – – Pozostałe |
| ex0210 90 90 0 | – – – Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów (1) |
0502 | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści: |
| 0502 10 00 0 | – Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki szczeciny lub sierści |
0504 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
| ex0504 00 00 9 | – Pozostałe (1) |
0506 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
| 0506 10 00 0 | – Osseina i kości poddane działaniu kwasu |
| 0506 90 00 0 | – Pozostałe |
0510 | 0510 00 00 0 | żółć nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane: |
| ex0510 00 00 0 | żółć nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktow farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane (1) |
0511 | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi: |
|
| – Pozostałe: |
| 0511 99 | – – Pozostałe: |
| ex0511 99 10 0 | – – – Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek (1) |
| ex0511 99 80 0 | – – – – Pozostałe (1) |
1 | 2 | 3 |
1601 00 |
| Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
| ex 1601 00 10 0 | – Z wątroby (1), (2) |
|
| – Pozostałe: |
| ex1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane (1), (2) |
| ex1601 00 99 0 | – – Pozostałe (1), (2) |
1602 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
| ex1602 10 00 0 | – Przetwory homogenizowane (1), (2) |
| 1602 20 | – Z wątroby dowolnych zwierząt: |
| ex1602 20 90 0 | – – Pozostałe (1), (2) |
|
| – Z wieprzowiny: |
| 1602 41 | – – Szynki i ich części: |
| ex1602 41 10 0 | – – – Ze świń domowych (2) |
| ex 1602 41 90 0 | – – – Pozostałe (2) |
| 1602 42 | – – Łopatki i ich części: |
| ex1602 42 10 0 | – – – Ze świń domowych (2) |
| ex1602 42 90 0 | – – – Pozostałe (2) |
| 1602 49 | – – Pozostałe łącznie z mieszankami: |
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
| – – – – Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
| ex1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek (2) |
| ex1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek (2) |
| ex1602 49 15 0 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części (2) |
| ex1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe (2) |
| ex 1602 49 30 0 | – – – – Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia (2) |
| ex 1602 49 50 0 | – – – – Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia (2) |
| ex1602 49 90 0 | – – – Pozostałe (2) |
| 1602 90 | – Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
| ex1602 90 10 0 | – – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt (1), (2) |
|
| – – Pozostałe: |
| ex1602 90 31 0 | – – – Z dziczyzny lub z królików (1), (2) |
|
| – – – Pozostałe: |
| ex1602 90 51 0 | – – – – Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych (2) |
|
| – – – – Pozostałe: |
|
| – – – – – Zawierające mięso wołowe lub podroby: |
| ex1602 90 61 0 | – – – – – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami (1), (2) |
| ex 1602 90 69 0 | – – – – – – Pozostałe (1), (2) |
|
| – – – – – Pozostałe: |
| ex 1602 90 98 0 | – – – – – – Pozostałe (1), (2) |
1902 | 1902 | Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, canelloni; kuskus, przygotowany lub nie: |
| 1902 20 | – Ciasta makaronowe nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane: |
1 | 2 | 3 |
| ex1902 20 30 0 | – – Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia (1), (2) |
|
| – – Pozostałe: |
| ex 1902 20 99 0 | – – – Pozostałe (1) |
4103 | 4103 | Pozostałe surowe skóry i skórki (świeże lub solone, suszone, wapnowane, piklowane lub inaczej zakonserwowane, ale niegarbowane, pergaminowane lub bardziej przetwarzane), również dwojone lub odwłosione, oprócz wyłączonych zgodnie z uwagami 1 (b) lub 1 (c) do niniejszego działu: |
| ex4103 90 00 0 | – Pozostałe (1) |
(1) ex0210 90 90 0, ex0504 00 00 9, ex0510 00 00 0, ex0511 99 10 0, ex0511 99 80 0, ex1601 00 10 0 ex1601 00 91 0, ex1601 00 99 0, ex1602 10 00 0, ex1602 20 90 0, ex1602 90 10 0, ex1602 90 31 0, ex1602 90 61 0, ex1602 90 69 0, ex1602 90 98 0, ex1902 20 30 0, ex1902 20 99 0, ex4103 90 00 0 – dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0103.
(2) ex1601 00 10 0, ex1601 00 91 0, ex1601 00 99 0, ex1602 10 00 0, ex1602 20 90 0, ex1602 41 10 0 ex1602 41 90 0, ex1602 42 10 0, ex1602 42 90 0, ex1602 49 11 0, ex1602 49 13 0, ex1602 49 15 0, ex1602 49 19 0, ex1602 49 30 0, ex1602 49 50 0, ex1602 49 90 0, ex1602 90 10 0, ex1602 90 31 0, ex1602 90 51 0, ex1602 90 61 0, ex1602 90 69 0, ex1602 90 98 0, ex1902 20 30 0 – dotyczy produktów nie poddanych obróbce termicznej.
- Data ogłoszenia: 1997-05-12
- Data wejścia w życie: 1997-05-27
- Data obowiązywania: 1997-05-27
- Z mocą od: 1997-05-27
- Dokument traci ważność: 1998-12-14
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA