REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 8 poz. 40

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 22 stycznia 1997 r.

w sprawie wykazu towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalnych ilości podlegających państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 12 września 1996 r. o państwowym nadzorze standaryzacyjnym towarów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą (Dz. U. Nr 124, poz. 584) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ustala się wykaz towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalne ilości podlegające państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: R. Jagieliński

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY I WYWOŻONYCH ZA GRANICĘ ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE PAŃSTWOWEMU NADZOROWI STANDARYZACYJNEMU]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej z dnia 22 stycznia 1997 r. (poz. 40)

WYKAZ TOWARÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY I WYWOŻONYCH ZA GRANICĘ ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE PAŃSTWOWEMU NADZOROWI STANDARYZACYJNEMU

Lp.

Symbol PCN

Nazwa towaru

Minimalna ilość podlegająca nadzorowi

1

2

3

4

1

0201

Mięso wołowe świeże lub chłodzone

0,3 t

2

0202

Mięso wołowe mrożone

0,3 t

3

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone

0,3 t

4

0206 10 91 0

Wątroby wołowe świeże lub chłodzone

0,3 t

5

0206 10 99 0

Pozostałe podroby wołowe świeże lub chłodzone

0,3 t

6

0206 21 00 0

Ozory wołowe mrożone

0,3 t

7

0206 22 90 0

Wątroby wołowe mrożone

0,3 t

8

0206 29 99 0

Pozostałe podroby wołowe mrożone

0,3 t

9

0206 30 21 0

Wątroby wieprzowe świeże lub chłodzone

0,3 t

10

0206 30 31 0

Pozostałe podroby wieprzowe świeże lub chłodzone

0,3 t

11

0206 41 91 0

Wątroby wieprzowe mrożone

0,3 t

12

0206 49 91 0

Pozostałe podroby wieprzowe mrożone

0,3 t

13

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone – z wyłączeniem pozycji: 0207 34 otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone; 0207 36 81 0 otłuszczone wątroby gęsie mrożone, 0207 36 85 0 otłuszczone wątroby kacze mrożone

0,3 t

14

0302

Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 – oraz z wyłączeniem pozycji 0302 70 00 0 wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t

15

0303

Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 – oraz z wyłączeniem pozycji 0303 80 wątróbki, ikry i mlecze

0,5 t

16

0304

Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone

0,5 t

17

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi – z wyłączeniem pozycji: 0305 10 00 0 mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 0 wątróbki, ikra i mlecze, suszone, wędzone, solone lub w solance

0,5 t

18

0402

Mleko i śmietana zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

0,5 t

19

0405 10

Masło

0,2 t

20

0405 20

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu

0,2 t

21

0406

Sery i twarogi

0,5 t

 

1

2

3

4

22

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane – z wyłączeniem pozycji: 0407 00 11 0 wylęgowe indycze albo gęsie; 0407 00 19 0 wylęgowe pozostałe

10 tys. szt.

23

0701 90

Ziemniaki świeże lub chłodzone

5 t

24

0702 00

Pomidory świeże lub chłodzone

1 t

25

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone – z wyłączeniem pozycji 0703 10 11 0 dymka

1 t

26

0704

Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone

1 t

27

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone

0,5 t

28

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone

1 t

29

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone

1 t

30

0708

Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone

1 t

31

0709

Inne warzywa świeże lub chłodzone – z wyłączeniem pozycji: 0709 52 00 0 trufle; 0709 60 91 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników olejożywicznych Capsicum; 0709 60 95 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych; 0709 90 10 0 warzywa sałatowe inne niż sałata i cykoria; 0709 90 20 0 burak boćwina (albo burak cukrowy) i karczoch hiszpański; 0709 90 31 0 oliwki; 0709 90 40 0 kapary; 0709 90 50 0 koper; 0709 90 60 0 kukurydza cukrowa

1 t

32

0709 51

Grzyby świeże lub chłodzone

0,5 t

33

0710

Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone – z wyłączeniem pozycji: 0710 10 00 0 ziemniaki; 0710 40 00 0 kukurydza cukrowa; 0710 80 10 0 oliwki; 0710 80 59 0 pozostałe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta; 0710 80 80 0 karczochy; 0710 80 85 0 szparagi /w tym grzyby mrożone/

1 t

34

0711 90 40 0

Grzyby z rodzaju Agaricus w solance

1 t

35

0711 90 60 0

Pozostałe grzyby w solance

1 t

36

0712 30 00 0

Grzyby i trufle suszone

50 kg

37

0713 50 00 0

Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor)

1 t

38

0802

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane – z wyłączeniem pozycji: 0802 11 10 0 migdały w łupinie, gorzkie; 0802 12 10 0 migdały bez łupiny, gorzkie; 0802 90 pozostałe

1 t

 

1

2

3

4

39

0803 00

Banany łącznie z plantanami, świeże lub suszone

1 t

40

0804

Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone

1 t

41

0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone

1 t

42

0806

Winogrona świeże lub suszone

1 t

43

0807

Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem pozycji 0807 20 00 0 papaje

1 t

44

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże – z wyłączeniem pozycji 0808 20 90 0 pigwy

1 t

45

0809

Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże – z wyłączeniem pozycji 0809 40 90 0 owoce tarniny

1 t

46

0810 10

Truskawki i poziomki, świeże

0,5 t

47

0810 20 10 0

Maliny, świeże

1 t

48

0810 30

Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest, świeże

1 t

49

0810 40

Żurawiny, czarne jagody i inne owoce z rodzaju Vaccinium, świeże

0,5 t

50

0810 50

Owoce kiwi, świeże

1 t

51

0811

Owoce i orzechy niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

1 t

52

0813 10 00 0

Morele suszone

0,5 t

53

0813 20 00 0

Śliwki suszone

0,5 t

54

0813 30 00 0

Jabłka suszone

0,5 t

55

0901 11 00 0

Kawa, nie palona, nie pozbawiona kofeiny

0,5 t

56

0901 21 00 0

Kawa, palona, nie pozbawiona kofeiny

0,5 t

57

0902 30 00 0

Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg

0,5 t

58

0902 40 00 0

Pozostała herbata czarna(fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana

0,5 t

59

0904

Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta

0,1 t

60

0905 00 00 0

Wanilia

0,1 t

61

0906

Cynamon i kwiaty cynamonowca

0,1 t

62

0908 10

Gałka muszkatołowa

0,1 t

63

0909 10 10 0

Nasiona anyżku

0,1 t

64

0909 20 00 0

Nasiona kolendry

0,1 t

65

0909 40

Nasiona kminku

0,1 t

66

0909 50

Nasiona kopru; jagody jałowca

0,1 t

 

1

2

3

4

67

0910 10

Imbir

0,1 t

68

0910 20

Szafran

0,1 t

69

0910 30 00 0

Kurkuma

0,1 t

70

0910 40

Tymianek; liście laurowe

0,1 t

71

1001 10 00 0

Pszenica durum

15 t

72

1001 90 91 1

Ziarno pszenicy zwykłej

15 t

73

1002 00 00 0

Żyto

15 t

74

1003 00 90 0

Jęczmień

15 t

75

1004 00 00 0

Owies

15 t

76

1005 90 00 0

Kukurydza

15 t

77

1006 20

Ryż łuskany brązowy

1 t

78

1006 30

Ryż całkowicie lub częściowo bielony, również polerowany lub glazurowany

1 t

79

1006 40 00 0

Ryż łamany

1 t

80

1008 10 00 0

Gryka

1 t

81

1008 20 00 0

Proso

1 t

82

1101 00 11 0

Mąka pszenna z pszenicy durum

1 t

83

1101 00 15 0

Mąka pszenna z pszenicy zwykłej

1 t

84

1102 10 00 0

Mąka żytnia

1 t

85

1102 20

Mąka kukurydziana

1 t

86

1103 13

Kasze i grysiki z kukurydzy

1 t

87

1104 21 90 0

Śrutowane ziarno jęczmienia

1 t

88

1104 22 90 0

Śrutowane ziarno owsa

1 t

89

1104 23 90 0

Śrutowane ziarno kukurydzy

1 t

90

1104 29 51 0

Śrutowane ziarno pszenicy

1 t

91

1104 29 55 0

Śrutowane ziarno żyta

1 t

92

1107 10 99 0

Słód nie palony, nie z pszenicy, nie w postaci mąki

5 t

93

1107 20 00 0

Słód palony

5 t

94

11 08 13 00 0

Skrobia ziemniaczana

1 t

95

1201 00 90 0

Ziarno soi, nawet łamane

1 t

96

1202

Orzeszki ziemne, nie palone ani nie przygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane – z wyłączeniem pozycji 1202 10 10 0 orzeszki ziemne siewne

1 t

97

1205 00 90 0

Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

5 t

98

1206 00

Ziarno słonecznika, nawet łamane – z wyłączeniem pozycji 1206 00 10 0 ziarno słonecznika siewne

1 t

99

1207 50 90 0

Ziarno gorczycy

1 t

100

1207 91 90 0

Ziarno maku

0,1 t

101

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

0,5 t

102

1211

Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kraszone, nawet proszkowane

0,1 t

103

1302 13 00 0

Soki i ekstrakty z chmielu

0,1 t

104

1501 00 19 0

Smalec i inne tłuszcze wieprzowe

0,5 t

105

1507 90 90 1

Olej sojowy, rafinowany, konfekcjonowany

0,5 t

106

1508 90 90 0

Olej z orzeszków ziemnych, rafinowany, konfekcjonowany

0,5 t

107

1509

Oliwa i jej frakcje rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie

0,5 t

108

1510 00 90 0

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją nr 1509

0,5 t

 

1

2

3

4

109

1512 19 91 1

Olej słonecznikowy, rafinowany, konfekcjonowany

0,5 t

110

1514 90 90 1

Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy, rafinowany, konfekcjonowany

0,5 t

111

1515 29 90 0

Olej kukurydziany rafinowany, konfekcjonowany

0,5 t

112

1517 10

Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej

0,5 t

113

1517 90 10 0

Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji nr 1516 zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

0,5 t

114

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty

0,5 t

115

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew – z wyłączeniem pozycji: 1602 10 00 0 przetwory homogenizowane; 1602 20 z wątroby dowolnych zwierząt; 1602 31 z indyków; 1602 32 z drobiu z gatunku Gallus domesticus; 1602 90 pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t

116

1604

Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej – z wyłączeniem pozycji 1604 30 kawior i namiastki kawioru

0,5 t

117

1701 99 10 0

Cukier biały

5 t

118

1801 00 00 0

Ziarno kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone

1 t

119

1805 00 00 0

Proszek kakaowy nie zawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego

0,5 t

120

2001 10 00 0

Ogórki i korniszony przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego

1 t

121

2001 90 50 0

Grzyby przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego

0,5 t

122

2001 90 70 0

Słodka papryka przetworzona lub zakonserwowana za pomocą octu lub kwasu octowego

1 t

123

2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego

1 t

124

2003

Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego – z wyłączeniem pozycji 2003 20 00 0 trufle /w tym grzyby sterylizowane/

1 t

125

2005 40 00 0

Groszek (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożony

1 t

126

2005 59 00 0

Fasola (Figna spp., Phaseolus spp.), pozostała, przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona

1 t

127

2005 60 00 0

Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone

0,5 t

128

2005 90 75 0

Kwaszona kapusta

1 t

129

2005 90 80 0

Kwaszone ogórki

1 t

 

1

2

3

4

130

2007

Dżemy, galaretki owocowe i marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
/w tym kompoty i owoce pasteryzowane/

1 t

131

2009

Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane, bez dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej – z wyłączeniem pozycji 2009 80 36 0 soki z owoców tropikalnych

1 t

132

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

0,5 t

133

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane

0,5 t

134

2105 00

Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao

0,5 t

135

2106 90 98 0

Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone
/dotyczy wyłącznie mieszanin tłuszczowych nie objętych pozycją 1517 90 10 0/

0,5 t

136

2202

Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 2009

8 hl

137

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu

10 hl

138

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe

1 hl

139

2302 30

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy

5 t

140

2302 40

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pozostałych zbóż

5 t

141

2402 20 90 0

Papierosy z tytoniu

10 tys. szt.

142

3501 10 90 0

Kazeina kwasowa, kazeiniany

0,5 t

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 1997-01-29
  • Data wejścia w życie: 1997-02-06
  • Data obowiązywania: 1997-02-06
  • Z mocą od: 1997-02-06
  • Dokument traci ważność: 1999-08-24
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA