REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 8 poz. 40
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 22 stycznia 1997 r.
w sprawie wykazu towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalnych ilości podlegających państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.
Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 12 września 1996 r. o państwowym nadzorze standaryzacyjnym towarów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą (Dz. U. Nr 124, poz. 584) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: R. Jagieliński
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej z dnia 22 stycznia 1997 r. (poz. 40)
WYKAZ TOWARÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY I WYWOŻONYCH ZA GRANICĘ ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE PAŃSTWOWEMU NADZOROWI STANDARYZACYJNEMU
Lp. | Symbol PCN | Nazwa towaru | Minimalna ilość podlegająca nadzorowi |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone | 0,3 t |
2 | 0202 | Mięso wołowe mrożone | 0,3 t |
3 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone | 0,3 t |
4 | 0206 10 91 0 | Wątroby wołowe świeże lub chłodzone | 0,3 t |
5 | 0206 10 99 0 | Pozostałe podroby wołowe świeże lub chłodzone | 0,3 t |
6 | 0206 21 00 0 | Ozory wołowe mrożone | 0,3 t |
7 | 0206 22 90 0 | Wątroby wołowe mrożone | 0,3 t |
8 | 0206 29 99 0 | Pozostałe podroby wołowe mrożone | 0,3 t |
9 | 0206 30 21 0 | Wątroby wieprzowe świeże lub chłodzone | 0,3 t |
10 | 0206 30 31 0 | Pozostałe podroby wieprzowe świeże lub chłodzone | 0,3 t |
11 | 0206 41 91 0 | Wątroby wieprzowe mrożone | 0,3 t |
12 | 0206 49 91 0 | Pozostałe podroby wieprzowe mrożone | 0,3 t |
13 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone – z wyłączeniem pozycji: 0207 34 otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone; 0207 36 81 0 otłuszczone wątroby gęsie mrożone, 0207 36 85 0 otłuszczone wątroby kacze mrożone | 0,3 t |
14 | 0302 | Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 – oraz z wyłączeniem pozycji 0302 70 00 0 wątróbki, ikry i mlecze | 0,5 t |
15 | 0303 | Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 – oraz z wyłączeniem pozycji 0303 80 wątróbki, ikry i mlecze | 0,5 t |
16 | 0304 | Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone | 0,5 t |
17 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi – z wyłączeniem pozycji: 0305 10 00 0 mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 0 wątróbki, ikra i mlecze, suszone, wędzone, solone lub w solance | 0,5 t |
18 | 0402 | Mleko i śmietana zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 0,5 t |
19 | 0405 10 | Masło | 0,2 t |
20 | 0405 20 | Masło o obniżonej zawartości tłuszczu | 0,2 t |
21 | 0406 | Sery i twarogi | 0,5 t |
1 | 2 | 3 | 4 |
22 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane – z wyłączeniem pozycji: 0407 00 11 0 wylęgowe indycze albo gęsie; 0407 00 19 0 wylęgowe pozostałe | 10 tys. szt. |
23 | 0701 90 | Ziemniaki świeże lub chłodzone | 5 t |
24 | 0702 00 | Pomidory świeże lub chłodzone | 1 t |
25 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone – z wyłączeniem pozycji 0703 10 11 0 dymka | 1 t |
26 | 0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone | 1 t |
27 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone | 0,5 t |
28 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone | 1 t |
29 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone | 1 t |
30 | 0708 | Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone | 1 t |
31 | 0709 | Inne warzywa świeże lub chłodzone – z wyłączeniem pozycji: 0709 52 00 0 trufle; 0709 60 91 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników olejożywicznych Capsicum; 0709 60 95 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych; 0709 90 10 0 warzywa sałatowe inne niż sałata i cykoria; 0709 90 20 0 burak boćwina (albo burak cukrowy) i karczoch hiszpański; 0709 90 31 0 oliwki; 0709 90 40 0 kapary; 0709 90 50 0 koper; 0709 90 60 0 kukurydza cukrowa | 1 t |
32 | 0709 51 | Grzyby świeże lub chłodzone | 0,5 t |
33 | 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone – z wyłączeniem pozycji: 0710 10 00 0 ziemniaki; 0710 40 00 0 kukurydza cukrowa; 0710 80 10 0 oliwki; 0710 80 59 0 pozostałe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta; 0710 80 80 0 karczochy; 0710 80 85 0 szparagi /w tym grzyby mrożone/ | 1 t |
34 | 0711 90 40 0 | Grzyby z rodzaju Agaricus w solance | 1 t |
35 | 0711 90 60 0 | Pozostałe grzyby w solance | 1 t |
36 | 0712 30 00 0 | Grzyby i trufle suszone | 50 kg |
37 | 0713 50 00 0 | Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor) | 1 t |
38 | 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane – z wyłączeniem pozycji: 0802 11 10 0 migdały w łupinie, gorzkie; 0802 12 10 0 migdały bez łupiny, gorzkie; 0802 90 pozostałe | 1 t |
1 | 2 | 3 | 4 |
39 | 0803 00 | Banany łącznie z plantanami, świeże lub suszone | 1 t |
40 | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone | 1 t |
41 | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone | 1 t |
42 | 0806 | Winogrona świeże lub suszone | 1 t |
43 | 0807 | Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem pozycji 0807 20 00 0 papaje | 1 t |
44 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże – z wyłączeniem pozycji 0808 20 90 0 pigwy | 1 t |
45 | 0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże – z wyłączeniem pozycji 0809 40 90 0 owoce tarniny | 1 t |
46 | 0810 10 | Truskawki i poziomki, świeże | 0,5 t |
47 | 0810 20 10 0 | Maliny, świeże | 1 t |
48 | 0810 30 | Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest, świeże | 1 t |
49 | 0810 40 | Żurawiny, czarne jagody i inne owoce z rodzaju Vaccinium, świeże | 0,5 t |
50 | 0810 50 | Owoce kiwi, świeże | 1 t |
51 | 0811 | Owoce i orzechy niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 1 t |
52 | 0813 10 00 0 | Morele suszone | 0,5 t |
53 | 0813 20 00 0 | Śliwki suszone | 0,5 t |
54 | 0813 30 00 0 | Jabłka suszone | 0,5 t |
55 | 0901 11 00 0 | Kawa, nie palona, nie pozbawiona kofeiny | 0,5 t |
56 | 0901 21 00 0 | Kawa, palona, nie pozbawiona kofeiny | 0,5 t |
57 | 0902 30 00 0 | Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg | 0,5 t |
58 | 0902 40 00 0 | Pozostała herbata czarna(fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana | 0,5 t |
59 | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta | 0,1 t |
60 | 0905 00 00 0 | Wanilia | 0,1 t |
61 | 0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca | 0,1 t |
62 | 0908 10 | Gałka muszkatołowa | 0,1 t |
63 | 0909 10 10 0 | Nasiona anyżku | 0,1 t |
64 | 0909 20 00 0 | Nasiona kolendry | 0,1 t |
65 | 0909 40 | Nasiona kminku | 0,1 t |
66 | 0909 50 | Nasiona kopru; jagody jałowca | 0,1 t |
1 | 2 | 3 | 4 |
67 | 0910 10 | Imbir | 0,1 t |
68 | 0910 20 | Szafran | 0,1 t |
69 | 0910 30 00 0 | Kurkuma | 0,1 t |
70 | 0910 40 | Tymianek; liście laurowe | 0,1 t |
71 | 1001 10 00 0 | Pszenica durum | 15 t |
72 | 1001 90 91 1 | Ziarno pszenicy zwykłej | 15 t |
73 | 1002 00 00 0 | Żyto | 15 t |
74 | 1003 00 90 0 | Jęczmień | 15 t |
75 | 1004 00 00 0 | Owies | 15 t |
76 | 1005 90 00 0 | Kukurydza | 15 t |
77 | 1006 20 | Ryż łuskany brązowy | 1 t |
78 | 1006 30 | Ryż całkowicie lub częściowo bielony, również polerowany lub glazurowany | 1 t |
79 | 1006 40 00 0 | Ryż łamany | 1 t |
80 | 1008 10 00 0 | Gryka | 1 t |
81 | 1008 20 00 0 | Proso | 1 t |
82 | 1101 00 11 0 | Mąka pszenna z pszenicy durum | 1 t |
83 | 1101 00 15 0 | Mąka pszenna z pszenicy zwykłej | 1 t |
84 | 1102 10 00 0 | Mąka żytnia | 1 t |
85 | 1102 20 | Mąka kukurydziana | 1 t |
86 | 1103 13 | Kasze i grysiki z kukurydzy | 1 t |
87 | 1104 21 90 0 | Śrutowane ziarno jęczmienia | 1 t |
88 | 1104 22 90 0 | Śrutowane ziarno owsa | 1 t |
89 | 1104 23 90 0 | Śrutowane ziarno kukurydzy | 1 t |
90 | 1104 29 51 0 | Śrutowane ziarno pszenicy | 1 t |
91 | 1104 29 55 0 | Śrutowane ziarno żyta | 1 t |
92 | 1107 10 99 0 | Słód nie palony, nie z pszenicy, nie w postaci mąki | 5 t |
93 | 1107 20 00 0 | Słód palony | 5 t |
94 | 11 08 13 00 0 | Skrobia ziemniaczana | 1 t |
95 | 1201 00 90 0 | Ziarno soi, nawet łamane | 1 t |
96 | 1202 | Orzeszki ziemne, nie palone ani nie przygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane – z wyłączeniem pozycji 1202 10 10 0 orzeszki ziemne siewne | 1 t |
97 | 1205 00 90 0 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | 5 t |
98 | 1206 00 | Ziarno słonecznika, nawet łamane – z wyłączeniem pozycji 1206 00 10 0 ziarno słonecznika siewne | 1 t |
99 | 1207 50 90 0 | Ziarno gorczycy | 1 t |
100 | 1207 91 90 0 | Ziarno maku | 0,1 t |
101 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | 0,5 t |
102 | 1211 | Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kraszone, nawet proszkowane | 0,1 t |
103 | 1302 13 00 0 | Soki i ekstrakty z chmielu | 0,1 t |
104 | 1501 00 19 0 | Smalec i inne tłuszcze wieprzowe | 0,5 t |
105 | 1507 90 90 1 | Olej sojowy, rafinowany, konfekcjonowany | 0,5 t |
106 | 1508 90 90 0 | Olej z orzeszków ziemnych, rafinowany, konfekcjonowany | 0,5 t |
107 | 1509 | Oliwa i jej frakcje rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie | 0,5 t |
108 | 1510 00 90 0 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją nr 1509 | 0,5 t |
1 | 2 | 3 | 4 |
109 | 1512 19 91 1 | Olej słonecznikowy, rafinowany, konfekcjonowany | 0,5 t |
110 | 1514 90 90 1 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy, rafinowany, konfekcjonowany | 0,5 t |
111 | 1515 29 90 0 | Olej kukurydziany rafinowany, konfekcjonowany | 0,5 t |
112 | 1517 10 | Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej | 0,5 t |
113 | 1517 90 10 0 | Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji nr 1516 zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka | 0,5 t |
114 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty | 0,5 t |
115 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew – z wyłączeniem pozycji: 1602 10 00 0 przetwory homogenizowane; 1602 20 z wątroby dowolnych zwierząt; 1602 31 z indyków; 1602 32 z drobiu z gatunku Gallus domesticus; 1602 90 pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt | 0,5 t |
116 | 1604 | Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej – z wyłączeniem pozycji 1604 30 kawior i namiastki kawioru | 0,5 t |
117 | 1701 99 10 0 | Cukier biały | 5 t |
118 | 1801 00 00 0 | Ziarno kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone | 1 t |
119 | 1805 00 00 0 | Proszek kakaowy nie zawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 0,5 t |
120 | 2001 10 00 0 | Ogórki i korniszony przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego | 1 t |
121 | 2001 90 50 0 | Grzyby przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego | 0,5 t |
122 | 2001 90 70 0 | Słodka papryka przetworzona lub zakonserwowana za pomocą octu lub kwasu octowego | 1 t |
123 | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego | 1 t |
124 | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego – z wyłączeniem pozycji 2003 20 00 0 trufle /w tym grzyby sterylizowane/ | 1 t |
125 | 2005 40 00 0 | Groszek (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożony | 1 t |
126 | 2005 59 00 0 | Fasola (Figna spp., Phaseolus spp.), pozostała, przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona | 1 t |
127 | 2005 60 00 0 | Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone | 0,5 t |
128 | 2005 90 75 0 | Kwaszona kapusta | 1 t |
129 | 2005 90 80 0 | Kwaszone ogórki | 1 t |
1 | 2 | 3 | 4 |
130 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe i marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 1 t |
131 | 2009 | Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane, bez dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej – z wyłączeniem pozycji 2009 80 36 0 soki z owoców tropikalnych | 1 t |
132 | 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | 0,5 t |
133 | 2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane | 0,5 t |
134 | 2105 00 | Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao | 0,5 t |
135 | 2106 90 98 0 | Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone | 0,5 t |
136 | 2202 | Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 2009 | 8 hl |
137 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu | 10 hl |
138 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe | 1 hl |
139 | 2302 30 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy | 5 t |
140 | 2302 40 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pozostałych zbóż | 5 t |
141 | 2402 20 90 0 | Papierosy z tytoniu | 10 tys. szt. |
142 | 3501 10 90 0 | Kazeina kwasowa, kazeiniany | 0,5 t |
- Data ogłoszenia: 1997-01-29
- Data wejścia w życie: 1997-02-06
- Data obowiązywania: 1997-02-06
- Z mocą od: 1997-02-06
- Dokument traci ważność: 1999-08-24
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA