REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1996 nr 151 poz. 716
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 18 grudnia 1996 r.
w sprawie urządzeń zaopatrzenia w wodę i urządzeń kanalizacyjnych oraz zasad ustalania opłat za wodę i wprowadzanie ścieków.
Na podstawie art. 107 ust. 3 pkt 1–3 ustawy z dnia 24 października 1974 r. – Prawo wodne (Dz. U. Nr 38, poz. 230, z 1980 r. Nr 3, poz. 6, z 1983 r. Nr 44, poz. 201, z 1989 r. Nr 26, poz. 139 i Nr 35, poz. 192, z 1990 r. Nr 34, poz. 198 i Nr 39, poz. 222, z 1991 r. Nr 32, poz. 131 i Nr 77, poz. 335, z 1993 r. Nr 40, poz. 183, z 1994 r. Nr 27, poz. 96, z 1995 r. Nr 47, poz. 243 oraz z 1996 r. Nr 106, poz. 496) zarządza się, co następuje:
1) dostarczaniu wody i odprowadzaniu ścieków,
2) zainstalowaniu wodomierza i jego utrzymaniu,
3) likwidacji zbędnego podłączenia wodociągowego i kanalizacyjnego,
4) określaniu godzin poboru wody w przypadku jej niedoboru,
5) wstrzymaniu lub ograniczeniu dopływu wody, po uprzednim podaniu czasu ich trwania w razie:
a) braku wody na ujęciu,
b) zanieczyszczenia wody na ujęciu w sposób niebezpieczny dla zdrowia,
c) potrzeby zwiększenia dopływu wody do hydrantów pożarowych,
d) konieczności przeprowadzenia niezbędnych napraw urządzeń wodociągowych,
e) uszkodzenia instalacji odbiorczej grożącego niebezpieczeństwem,
f) przerw w zasilaniu energetycznym urządzeń wodociągowych i kanalizacyjnych,
6) odcięciu dostawy wody i zamknięciu przykanalika kanalizacyjnego, w przypadku nielegalnego wykonania przyłącza wodociągowego lub przykanalika.
1) rada gminy – na wniosek podmiotów eksploatujących urządzenia, w odniesieniu do urządzeń stanowiących własność gminy i komunalnych osób prawnych,
2) wojewoda – na wniosek podmiotów eksploatujących urządzenia, w odniesieniu do urządzeń stanowiących własność Skarbu Państwa.
2. Podstawę do ustalenia opłaty, o której mowa w ust. 1, stanowią planowane i uzasadnione roczne koszty utrzymania i eksploatacji urządzeń zaopatrzenia w wodę i urządzeń kanalizacyjnych, powiększone o narzut zysku.
3. Do kosztów utrzymania i eksploatacji urządzeń kanalizacyjnych nie zalicza się kosztów związanych z odprowadzaniem wód opadowych.
4. Wysokość opłaty ustala się, dzieląc podstawę określoną w ust. 2 przez planowaną ilość pobieranej wody lub wprowadzanych ścieków w danym okresie.
2. Opłatę za wodę pobieraną z urządzeń zaopatrzenia w wodę i za ścieki wprowadzone do urządzeń kanalizacyjnych pobiera zakład eksploatujący te urządzenia.
3. Ilość odprowadzanych ścieków określa się według wskazań urządzeń pomiarowych zainstalowanych przez dostawcę ścieków. W razie braku urządzeń pomiarowych ilość odprowadzanych ścieków przyjmuje się jako równą ilości pobranej wody z publicznych, własnych i innych źródeł wody. Jeżeli dostawcą jest zakład produkcyjny nie posiadający urządzeń pomiarowych, ilość odprowadzanych ścieków ustala się w umowie między dostawcą a odbiorcą ścieków, z uwzględnieniem udokumentowanej ilości bezpowrotnie zużytej wody do celów produkcyjnych i technologicznych.
1) wójt, burmistrz lub prezydent – w przypadku urządzeń będących własnością gminy i komunalnych osób prawnych,
2) kierownik urzędu rejonowego – w przypadku urządzeń stanowiących własność Skarbu Państwa.
Prezes Rady Ministrów: W. Cimoszewicz
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 18 grudnia 1996 r. (poz. 716)
PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW
Tabela 1 – Budownictwo mieszkaniowe
Tabela 2 – Podlewanie upraw
Tabela 3 – Zakłady i instytucje użyteczności publicznej
Tabela 4 – Hodowla zwierząt gospodarskich
Tabela 5 – Obsługa pojazdów mechanicznych i warsztatów
Tabela 6 – Przemysł rolno-spożywczy
Tabela 7 – Roboty budowlane
Tabela 8 – Chemiczna ochrona roślin
Tabela 9 – Obiekty wojskowe i resortu spraw wewnętrznych
Tabela 10 – Jednorazowe umycie pojazdu wojskowego
Tabela 1
BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE
Jednostką odniesienia jest 1 mieszkaniec (Mk) korzystający z wodociągu w okresie obrachunkowym
Lp. | Wyposażenie mieszkania w instalacje | Kanalizacja lokalna | Kanalizacja ściekowa | ||
Średnie zużycie wody na mieszkańca | |||||
dm3/Mk/d | m3/Mk/m-c | dm3/Mk/d | m3/Mk/m-c | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Wodociągi, bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji) lub pobór wody ze zdroju podwórzowego | 33 | 1,0 | – | – |
2. | Wodociąg, bez ubikacji i łazienki | 40 | 1,2 | 50 | 1,5 |
3. | Wodociąg, ubikacja bez łazienki | 60 | 1,8 | 80 | 2,4 |
4. | Wodociąg, ubikacja. łazienka, lokalne źródło ciepłej wody (piecyki węglowe, gazowe – gaz z butli, piecyki elektryczne, bojlery) | 100 | 3,0 | 150 | 4,5 |
5. | Wodociąg, ubikacja, łazienka, woda, podgrzewana gazem z sieci zewnętrznej – budownictwo jednorodzinne | 120 | 3,6 | 166 | 5,0 |
– budownictwo wielorodzinne | – | – | 200 | 6,0 | |
6. | Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej) | 200 | 6,0 | 233 | 7,0 |
Uwaga – dla domków letniskowych przyjmuje się za okres obliczeniowy 2,5 miesiąca w ciągu roku. Wskaźniki zużycia wody zależne są od wyposażenia w instalacje.
Na obszarze miast województwa katowickiego: Katowice, Będzin, Bytom, Chorzów, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Gliwice, Leszczyny, Łaziska, Mikołów, Mysłowice, Pyskowice, Ruda Śląska, Rybnik, Siemianowice, Sosnowiec, Świętochłowice, Tychy, Zabrze można stosować współczynnik zwiększający wielkości wskaźników zużycia wody wymienionych w tabeli – równy 1,5, co wynika z wysokiego jednostkowego zużycia wody w tych miastach.
Tabela 2
PODLEWANIE UPRAW
Lp. | Rodzaje upraw | Jednostka odniesienia | Średnie wody na zużycie jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Ogród przydomowy, działka rekreacyjna (podlewanie w okresie wegetacyjnym 4 miesięcy): | 1 m2 powierzchni użytków |
|
|
a) warzywa | „ | 3,0 | 0,09 | |
b) kwiaty i trawniki | „ | 2,0 | 0,06 | |
2. | Uprawy w szklarniach | „ | 4,0 | 0,12 |
3. | Uprawy w osłonach foliowych (podlewanie w okresie wegetacyjnym 7 miesięcy) | „ | 4,0 | 0,12 |
4. | Pieczarkarnie | „ | 5,0 | 0,15 |
Tabela 3
ZAKŁADY I INSTYTUCJE UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ
Lp. | Rodzaj zakładu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. OCHRONA ZDROWIA I OPIEKA SPOŁECZNA | ||||
1. | Żłobki a) dzienne b) tygodniowe, miesięczne |
1 dziecko ” |
130 200 |
3,9 6,0 |
2. | Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowia | 1 pacjent | 17 | 0,5 |
3. | Izby porodowe | 1 łóżko | 500 | 15,0 |
4. | Szpitale a) szpitale ogólne wielooddziałowe do 500 łóżek b) szpitale ogólne wielooddziałowe ponad 500 łóżek c) szpitale (oddziały) dziecięce d) szpitale (oddziały) ginekologiczno-położnicze e) szpitale (oddziały) psychiatryczne f) oddziały zakaźne g) oddziały pulmonologiczne h) oddziały dla przewlekle chorych |
1 łóżko ” ” ” ” ” ” ” |
650 700 800 750 500 600 600 500 |
19,5 21,0 24,0 22,5 15,0 18,0 18,0 15,0 |
5. | Sanatoria z hydroterapią | 1 łóżko | 700 | 21,0 |
6. | Apteki | 1 zatrudniony | 100 | 3,0 |
7. | Domy małego dziecka, rencistów i pomocy społecznej | 1 łóżko | 200 | 6,0 |
II. OŚWIATA I NAUKA | ||||
8. | Przedszkola a) dzienne b) tygodniowe, miesięczne |
1 dziecko ” |
60 200 |
1,8 6,0 |
9. | Szkoły podstawowe, ogólnokształcące a) bez stołówki b) ze stołówką |
1 uczeń ” |
20 25 |
0,6 0,8 |
10. | Szkoły zawodowe i szkoły wyższe a) bez laboratoriów b) z laboratoriami | 1 uczeń (student) ” |
20 33 |
0,6 1,0 |
11 | Internaty i domy studenckie a) bez natrysków b) z natryskami |
1 łóżko ” |
80 160 |
2,4 4,8 |
12. | Szkoły z internatami | 1 uczeń | 170 | 5,1 |
13. | Placówki wychowania pozaszkolnego a) bez stołówki b) ze stołówką |
1 uczeń ” |
20 25 |
0,6 0,8 |
14. | Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze itp.) |
|
|
|
a) bez natrysków b) z natryskami | 1 łóżko ” | 80 160 | 2,4 4,8 | |
15. | Jednostki naukowe i jednostki badawczo-rozwojowe a) bez laboratoriów b) z laboratoriami |
1 zatrudniony ” |
66 133 |
2,0 4,0 |
III. KULTURA I SZTUKA | ||||
16. | Muzea | 1 m2 pow. użytk. | 2,6 | 0,08 |
17. | Kina | 1 miejsce | 6,7 | 0,2 |
18. | Teatry | 1 miejsce | 33 | 1,0 |
19. | Domy kultury | 1 miejsce | 33 | 1,0 |
20. | Biblioteki i czytelnie | 1 korzystający | 10 | 0,3 |
IV. SPORT I TURYSTYKA | ||||
21. | Hotele i motele kat. LUX (*****) | 1 m. noclegowe | 633 | 19,0 |
22. | Hotele kat. (****) | ” | 533 | 16,0 |
23. | Hotele kat. (***) | ” | 400 | 12,0 |
24. | Hotele pozostałe | ” | 200 | 6,0 |
25. | Pensjonaty i domy wypoczynkowe a) kategorii I b) kategorii II c) kategorii III |
1 m. noclegowe ” ” |
300 200 150 |
9,0 6,0 4,5 |
26. | Schroniska i domy wycieczkowe a) kategorii I b) kategorii II c) kategorii III |
1 m. noclegowe ” ” |
200 150 100 |
6,0 4,5 3,0 |
27. | Obozowiska turystyczne 1) campingi a) kategoria I b) kategoria II c) kategoria III 2) pola biwakowe |
1 m. noclegowe ” ” ” ” |
133 100 66 33 |
4,0 3,0 2,0 1,0 |
28. | Pływalnie kryte | 1 korzystający | 160 | 4,8 |
29. | Pływalnie otwarte a) wyczynowe b) o wykorzystaniu masowym |
1 korzystający ” |
200 400 |
6,0 12,0 |
30. | Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących | 1 ćwiczący | 66 | 2,0 |
V. HANDEL, GASTRONOMIA I USŁUGI | ||||
31. | Restauracje, jadłodajnie | 1 miejsce | 160 | 4,8 |
32. | Bary | 1 miejsce | 200 | 6,0 |
33. | Kawiarnie, bary kawowe | 1 miejsce | 66 | 2,0 |
34. | Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, „butiki”, jubilerskie, sprzedaż porcelany, artykuły sportowe, zabawki, cepelie, wyroby pamiątkarskie, księgarnie, papiernicze, kioski „Ruch”, itp.) | 1 zatrudniony | 66 |
2,0 |
35. | Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne, sprzedaż nabiału, jarzyn, gotowych wyrobów cukierniczych itp.) | 1 zatrudniony |
| 5,0 |
36. | Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne) | 1 zatrudniony | 166 | 5,0 |
37. | Kwiaciarnie i sklepy zoologiczne | 1 zatrudniony | 150 | 4,5 |
38. | Sklepy z agregatami chłodniczymi lub innymi urządzeniami zużywającymi wodę | normę ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne | ||
39. | Zakłady usługowe (szewc, krawiec, zegarmistrz, optyk, naprawa sprzętu elektrotechnicznego itp.) | 1 zatrudniony | 50 | 1,5 |
40. | Zakłady pralnicze | 1 kg bielizny 1 kg odzieży | 0,025 (m3) 0,010 (m3) | |
41. | Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne | 1 zatrudniony | 166 | 5,0 |
42. | Zakłady fotograficzne a) fotografie czarno-białe b) fotografie kolorowe |
1 laborant ” |
800 1700 |
24,0 50,0 |
43. | Magle a) magiel zwykły b) magiel elektryczno-parowy |
1 zatrudniony ” |
50 166 |
1,5 5,0 |
44. | Łaźnie | 1 korzystający | 200 | 6,0 |
45. | Szalety publiczne | 1 urządzenie = 1 pkt wc | 100 | 3,0 |
VI. ZAKŁADY PRACY | ||||
46. | Urzędy i instytucje miejskie i wiejskie | 1 zatrudniony | 33 | 1,0 |
47. | Zakłady pracy a) w których wymagane jest zastosowanie natrysków b) przy pracach szczególnie brudzących lub ze środkami toksycznymi |
1 zatrudniony ” |
66 100 |
2,0 3,0 |
Tabela 4
HODOWLA ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
(nie dotyczy ferm przemysłowych)
Lp. | Zwierzęta | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jedn. | |
dm3/d | m3/m–c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Konie | 1 zwierzę | 50 | 1,5 |
2. | Krowy a) mleczne i sztuki wyrośnięte – poidła – koryta b) bydło młode (do 1 roku) – poidła – koryta |
1 zwierzę ” ” ” ” |
70 60 35 30 |
2,1 1,8 1,0 0,9 |
3. | Świnie a) sztuki wyrośnięte – poidła – koryta b) maciory z przychówkiem do 6 tyg. – poidła – koryta |
1 zwierzę ” ” ” ” |
30 25 70 50 |
0,9 0,8 2,1 1,5 |
4. | Kozy, owce | 1 zwierzę | 10 | 0,3 |
5. | Drób a) kury b) inny |
1 zwierzę ” |
0,3 1,0 |
0,01 0,03 |
6. | Nutrie a) chów wodny – sztuki dorosłe – matki z młodymi b) chów suchy – sztuki dorosłe – matki z młodymi |
1 zwierzę ” ” ” |
30 45 6 8 |
0,9 1,4 0,2 0,2 |
7. | Lisy, norki | 1 zwierzę | 6 | 0,2 |
8. | Lecznice weterynaryjne – zwierzę małe – zwierzę duże |
1 zwierzę ” |
40 80 |
– – |
Tabela 5
OBSŁUGA POJAZDÓW MECHANICZNYCH I WARSZTATÓW
Lp. | Rodzaj pojazdu, warsztatu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Pojazdy mechaniczne a) traktor 4-krotne mycie pojazdu w m-cu zużycie wody na 1 mycie = 300 dm3 |
1 szt. |
– |
1,2 |
b) samochód ciężarowy 4 x 500 dm3 c) samochód osobowy 4 x 150 dm3 d) przyczepa 4 x 300 dm3 e) wóz asenizacyjny 4 x 500 dm3 f) inne pojazdy rolnicze | ” ” ” ” ” | – – – – – | 2,0 0,6 1,2 2,0 1,0 | |
2. | Silniki (poza elektrycznymi na 1 kW) | 1 szt. | 15 | 0,45 |
3. | Warsztaty remontowe |
|
|
|
a) mechaniczne b) ślusarskie c) stolarskie d) kowalskie | 1 obrabiarka 1 stan. pracy 1 stan. pracy 1 palenisko | 35 60 20 40 | 1,0 1,8 0,6 1,2 |
Tabela 6
PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
Lp. | Rodzaj zakładu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę m3 |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Zakłady mleczarskie a) wyrób masła b) wyrób sera c) zlewnie mleka |
1000 dm3 mleka ” ” |
3,0 4,0 0,3 |
2. | Browary | 1000 dm3 piwa | 5,0 |
3. | Wytwórnie napojów bezalkoholowych i rozlewnie piwa | 1000 dm3 produktu | 5,0 |
4. | Piekarnie | 1000 kg pieczywa | 2,0 |
5. | Rzeźnie a) bydło – sztuki duże – sztuki małe b) trzoda chlewna c) konie |
1 szt. ” ” ” ” |
0,3 0,1 0,5 0,35 |
6. | Zakłady przetwórstwa mięsnego oraz wytwórnie wyrobów garmażeryjnych | 1 t | 50,0 |
7. | Punkt skupu zboża i nasion | 1 m2 pow. użytkowej/m-c | 0,5 |
8. | Laboratoria | 1 m2 pow. użytkowej/m-c | 0,1 |
9. | Wytwórnie makaronów | 1000 kg wyrobu | 1,4 |
10. | Gorzelnie | 1000 dm3 spirytusu | 115,0 |
11. | Cukrownie | 1000 kg cukru | 110,0 |
12. | Fabryki konserw | 1000 kg wyrobu | 35,0 |
13. | Garbarnie | 1 szt. – skórki duże – skórki małe |
1,0 0,5 |
Tabela 7
ROBOTY BUDOWLANE
Lp. | Rodzaj czynności | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę m3 |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Płukanie żwiru, piasku, tłucznia | 1 m3 | 0,75 |
2. | Wykonanie betonu | 1 m3 | 0,20 |
3. | Wykonanie betonu plastycznego | 1 m3 | 3,0 |
4. | Gaszenie wapna (lasowanie) | 1 t | 2,7 |
5. | Wykonanie zaprawy cementowej, wapiennej | 1 m3 | 0,15 |
6. | Wykonanie muru z cegieł | 1000 szt. | 0,1 |
7. | Wykonanie muru z kamienia | 1 m3 | 0,15 |
Tabela 8
CHEMICZNA OCHRONA ROŚLIN
Lp. | Rodzaje upraw | Jednostka odniesienia | Ilość zabiegów w roku | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/ zabieg | m3/rok | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Drzewa owocowe – młode a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
4 8 2 |
500 500 300 |
2,0 4,0 0,6 0,6 |
2. | Drzewa owocowe – stare a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
5 10 2 |
1500 1500 500 |
7,5 15,0 1,0 23,5 |
3. | Krzewy jagodowe a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
4 4 1 |
500 500 300 |
2,0 2,0 0,3 4,3 |
4. | Kapusta a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
3 1,5 |
300 300 |
0,9 0,45 1,35 |
5. | Cebula a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
1 3 2 |
300 300 300 |
0,3 0,9 0,6 1,8 |
6. | Pomidory a) środki grzybobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1 |
600 300 |
1,2 0,3 1,5 |
7. | Ogórki a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
2 2 1 |
300 600 300 |
0,6 1,2 0,3 2,1 |
8. | Fasola a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
1 2 1,5 |
300 600 300 |
0,3 1,2 0,45 1,95 |
9. | Groch zielony a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1,5 |
300 300 |
0,6 0,45 1,05 |
10. | Buraki ćwikłowe a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1,5 |
300 300 |
0,6 0,45 1,05 |
11. | Marchew a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1,5 |
300 300 |
0,6 0,45 1,05 |
12. | Pozostałe warzywa a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
2 0,5 1,5 |
300 600 300 |
0,6 0,3 0,45 1,35 |
13. | Rzepak a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze |
ha ” |
2 1 |
450 500 |
0,9 0,5 1,4 |
14. | Ziemniaki a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze |
ha ” |
2 3 |
450 500 |
0,9 1,5 2,4 |
15. | Buraki a) środki owadobójcze i grzybobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
3 1 |
450 450 |
1,35 0,45 1,80 |
16. | Lucerna – uprawa nasienna a) środki owadobójcze i grzybobójcze |
ha |
3 |
800 |
2,4 |
17. | Groch a) środki owadobójcze i grzybobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
2 1 |
450 400 |
0,9 0,4 1,3 |
18. | Chmiel a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze |
ha ” |
2 6 |
2000 2000 |
4,0 12,0 16,0 |
19. | Zboża a) środki chwastobójcze b) środki grzybobójcze |
ha ” |
1 2 |
450 400 |
0,45 0,80 1,25 |
20. | Tytoń a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze do odkażania ziemi przy produkcji rozsady |
ha m2 |
2 |
400 1600 |
0,8 1,6 |
21. | Truskawki a) środki owadobójcze b) środki grzybobójcze c) środki chwastobójcze |
ha ” ” |
1 2 1 |
400 1000 400 |
0,4 2,0 0,4 2,8 |
22. | Kukurydza a) środki chwastobójcze |
ha |
1 |
400 |
0,4 |
23. | Len a) środki owadobójcze b) środki chwastobójcze |
ha ” |
1 1 |
400 400 |
0,4 0,4 0,8 |
24. | Mycie i płukanie sprzętu ochrony roślin | do jednorazowego mycia należy przyjmować 50% pojemności opryskiwacza |
Tabela 9
OBIEKTY WOJSKOWE I RESORTU SPRAW WEWNĘTRZNYCH
Lp. | Nazwa obiektu | Charakterystyka obiektu lub jego wyposażenia | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Budynki koszarowe | 1) Ubikacje, natryski, umywalnie, centralne źródło ciepłej wody, | 1 osoba | 50 | 1,5 |
2) Ubikacje, natryski, umywalnie, lokalne elektryczne źródło ciepłej wody, | 1 osoba | 40 | 1,2 | ||
3) Ubikacje, umywalnie, tylko zimna woda | 1 osoba | 30 | 0,9 | ||
2. | Wartownie, areszty | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 30 | 0,9 |
3. | Budynki sztabowe i administracyjne | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 30 | 0,9 |
4. | Budynki szkoleniowe | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 20 | 0,6 |
5. | Budynki gospodarcze | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 20 | 0,6 |
6. | Kuchnie i stołówki żołnierskie | Woda zimna, ciepła | 1 żywiony | 140 | 4,2 |
7. | Kasyna dla kadry i pracowników cywilnych | 1) Przygotowywanie 3 posiłków w ciągu doby | 1 żywiony | 140 | 4,2 |
2) Przygotowywanie 2 posiłków w ciągu doby |
| 110 | 3,3 | ||
3) Przygotowywanie obiadów |
| 90 | 2,7 | ||
8. | Kluby oficerskie | Przygotowywanie obiadów | 1 żywiony | 50 | 1,5 |
Tabela 10
Jednorazowe umycie pojazdu wojskowego i pojazdu Państwowej Straży Pożarnej
Nazwa pojazdu | Dość litrów na 1 pojazd |
Pojazdy gąsienicowe | 1.500 |
Pojazdy Straży Pożarnej | 1.500 |
Uwaga: Dla obliczenia zużycia wody z sieci wodociągowej w myjkach z zamkniętym obiegiem wody powyższą normę jednostkową należy zmniejszyć o połowę.
- Data ogłoszenia: 1996-12-21
- Data wejścia w życie: 1997-01-05
- Data obowiązywania: 1997-01-05
- Z mocą od: 1997-01-05
- Dokument traci ważność: 2002-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA