REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1996 nr 116 poz. 552

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 30 września 1996 r.

w sprawie określenia wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru oraz zasad stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego w okresie od dnia 1 października 1996 r. do dnia 30 września 1997 r.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz. U. Nr 98, poz. 473) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Opłaty wnoszone przez podmioty nabywające cukier od producentów cukru na zaopatrzenie rynku krajowego, przeznaczone na dopłaty do eksportu producentom cukru, w ramach kwoty B, wynoszą w okresie od dnia 1 października 1996 r. do dnia 30 września 1997 r. – 1% wartości zakupionego cukru.
§ 2.
1. Dopłata do eksportu 1 tony cukru stanowi iloraz łącznej kwoty zgromadzonych środków, o których mowa w § 1, powiększonej o nie wykorzystane środki na dopłaty do eksportu cukru producentom cukru w okresie od dnia 1 października 1995 r. do dnia 30 września 1996 r., podzielonej przez ilość wyeksportowanego w okresie od dnia 1 października 1996 r. do dnia 30 września 1997 r. cukru, w ramach kwoty B, z zastrzeżeniem § 3.

2. W okresie od dnia 1 stycznia 1997 r. do dnia 30 września 1997 r. dopłatą objęty będzie wyeksportowany cukier w ilości nie większej niż 118,3 tys. ton.

§ 3.
Dopłata do eksportu 1 tony cukru dla określonego producenta cukru nie może być wyższa niż różnica między aktualnie obowiązującą producenta cukru minimalną ceną zbytu cukru na rynku krajowym a średnią ceną cukru na giełdzie londyńskiej w tygodniu poprzedzającym zawarcie transakcji.
§ 4.
Dopłaty dotyczą eksportu każdego asortymentu cukru z buraka cukrowego, soku gęstego oraz cukru surowego w przeliczeniu na cukier biały.
§ 5.
1. Producenci cukru otrzymują zaliczkowe dopłaty w wysokości 140 zł do każdej wyeksportowanej tony cukru w okresie jednego miesiąca od dnia złożenia Jednolitego Dokumentu Administracyjnego (SAD) w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

2. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dokona końcowego rozliczenia i przekazania dopłat do eksportu do dnia 15 listopada 1997 r.

§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: W. Cimoszewicz

Metryka
  • Data ogłoszenia: 1996-10-03
  • Data wejścia w życie: 1996-10-03
  • Data obowiązywania: 1996-10-03
  • Z mocą od: 1996-10-03
  • Dokument traci ważność: 1997-04-10
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA