REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1996 nr 64 poz. 313
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 22 maja 1996 r.
w sprawie ogólnych wymagań sanitarnych przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych.
Na podstawie art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
2. Urządzenia chłodnicze oraz inna aparatura i sprzęt stanowiące wyposażenie środka transportu do przewozu środków spożywczych powinny być sprawne i zapewniać właściwą jakość zdrowotną przewożonego środka spożywczego.
2. W razie braku środka transportu, o którym mowa w ust. 1, dopuszcza się przewóz środków spożywczych środkami transportu odpowiednio przystosowanymi do tego celu.
3. Środki transportu przeznaczone wyłącznie do przewozu środków spożywczych powinny mieć:
1) konstrukcję odpowiednią do swego przeznaczenia,
2) powierzchnię wewnętrzną łatwą do utrzymania w czystości.
4. Na zewnętrznej powierzchni środka transportu przeznaczonego wyłącznie do przewozu środków spożywczych powinien być czytelny napis wskazujący na jego przeznaczenie.
1) usunąć resztki poprzednich ładunków i uszkodzenia powierzchni ładunkowej,
2) poddać dezynsekcji, jeżeli jest to konieczne ze względu na stwierdzone szkodniki,
3) doprowadzić do stanu należytej czystości z użyciem właściwych roztworów myjących i dezynfekujących.
2. Jeżeli środek transportu ma wyposażenie, o którym mowa w § 1 ust. 2, to przed załadowaniem środka spożywczego należy sprawdzić funkcjonowanie tego wyposażenia.
2. Środki transportu używane do przewozu środków spożywczych luzem (bez opakowania) powinny mieć powierzchnię wewnętrzną obitą blachą lub tworzywem odpowiadającym wymaganiom sanitarnym.
3. Środki spożywcze w opakowaniach zamkniętych wodoszczelnych mogą być przewożone w otwartych środkach transportu pod warunkiem zabezpieczenia ich przed zanieczyszczeniami i działaniem czynników atmosferycznych.
4. Środki spożywcze bez opakowań, jeżeli nie są przewożone środkami transportu przeznaczonymi wyłącznie do tego celu, lub środki spożywcze, których opakowania bezpośrednie nie zapewniają skutecznej ochrony przed zanieczyszczeniami lub pogorszeniem ich jakości zdrowotnej, powinny być przewożone w szczelnym opakowaniu transportowym.
2. Opakowania transportowe stykające się bezpośrednio ze środkami spożywczymi powinny odpowiadać warunkom ustalonym dla opakowań bezpośrednich i mogą być używane wyłącznie do określonego rodzaju środka spożywczego.
3. Opakowania transportowe powinny być utrzymywane i przechowywane w sposób gwarantujący ich właściwy stan sanitarny.
2. Środki spożywcze nie powinny być przewożone we wspólnym opakowaniu transportowym ze środkami spożywczymi o niewłaściwej jakości zdrowotnej.
2. Aparatura, sprzęt, materiały lub inne przedmioty używane w trakcie przygotowania do przewozu środków spożywczych, w toku załadunku, przewozu lub wyładunku tych środków nie mogą powodować pogorszenia się jakości zdrowotnej przewożonych środków spożywczych.
2. W książce kontroli sanitarnej należy odnotować czynności wykonane w celu przygotowania środka transportu do przewozu.
3. Książka kontroli sanitarnej jest prowadzona przez kierowcę środka transportu lub inną osobę, pod której nadzorem znajdują się transportowane środki spożywcze.
4. Kierowca lub osoba, o której mowa w ust. 3, jest obowiązana posiadać książkę kontroli sanitarnej w czasie przewozu.
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej: R.J. Żochowski
- Data ogłoszenia: 1996-06-11
- Data wejścia w życie: 1996-08-11
- Data obowiązywania: 1996-08-11
- Z mocą od: 1996-08-11
- Dokument traci ważność: 2003-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA