REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1994 nr 119 poz. 574
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 25 października 1994 r.
w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.
Na podstawie art. 19 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
2. Miejsca wyznaczone do prowadzenia handlu okrężnego powinny być wyposażone w urządzenia zapewniające utrzymanie higieny osobistej przez sprzedawców i higieny warunków sprzedaży.
1) dietetycznych środków spożywczych,
2) mleka niepasteryzowanego,
3) dziczyzny,
4) pieczywa i wyrobów ciastkarskich nie opakowanych,
5) grzybów i przetworów grzybowych, z wyjątkiem hodowlanych,
6) napojów alkoholowych.
1) mięsa i przetworów mięsnych,
2) drobiu bitego i przetworów drobiowych,
3) ryb i przetworów rybnych,
4) tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,
5) mleka i przetworów mlecznych,
6) innych środków spożywczych wymagających zabezpieczenia przed niewłaściwą temperaturą i nasłonecznieniem
powinna być prowadzona wyłącznie za pomocą specjalistycznych środków transportu, wyposażonych w odpowiednie pod względem higienicznym pomieszczenia, urządzenia chłodnicze, zlewozmywak, wodę ciepłą i zimną oraz dwudzielną szafkę na odzież ochronną i osobistą.
2. Producenci lub właściciele specjalistycznych środków transportu, o których mowa w ust. 1, powinni uzyskać decyzję państwowego terenowego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na siedzibę producenta środka transportu lub siedzibę bądź miejsce zamieszkania właściciela tego środka, wyrażającą zgodę na sprzedaż określonych środków spożywczych w danym specjalistycznym środku transportu.
3. Środki spożywcze wymienione w ust. 1 - z zastrzeżeniem ust. 4 - powinny być sprzedawane tylko w opakowaniach jednostkowych, znakowanych zgodnie z odrębnymi przepisami.
4. Sprzedaż w handlu okrężnym:
1) mięsa,
2) drobiu bitego,
3) przetworów mięsnych i drobiowych,
4) ryb i przetworów rybnych
bez opakowań jednostkowych powinna być prowadzona ze specjalistycznych środków transportu, odrębnych dla każdego z wymienionych w pkt 1-4 środków spożywczych, oraz po spełnieniu warunków określonych w § 5--7.
1) świadectwo organu urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, stwierdzające, że mięso zostało uznane za zdatne do spożycia,
2) zaświadczenie właściwego organu służby weterynaryjnej, stwierdzające, że przetwory mięsne zostały wyprodukowane w zakładzie objętym nadzorem sanitarno-weterynaryjnym.
2. Warunkiem dopuszczenia mięsa do sprzedaży jest przeprowadzenie w dniu i w miejscu sprzedaży kontroli sanitarno-weterynaryjnej mięsa, co powinno być potwierdzone oznaczeniem mięsa oraz świadectwa, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, pieczęcią "Kontrola San.-Wet.". Mięso podlega tej kontroli niezależnie od badania dokonanego bezpośrednio po uboju.
2. Opryskiwanie warzyw i owoców powinno być dokonywane jedynie przy użyciu czystej wody zdatnej do picia.
2. Sprzedawca jest obowiązany - jeżeli nie uczynił tego konsument - niszczyć i wyrzucać zużyte naczynia i sztućce do zamykanych i bieżąco opróżnianych pojemników na odpadki.
2. Sprzedawca w handlu okrężnym jest obowiązany mieć aktualną książeczkę zdrowia, wystawioną przez publiczny zakład opieki zdrowotnej, stwierdzającą, że może być zatrudniony przy sprzedaży środków spożywczych, oraz dowód osobisty lub inny dowód tożsamości z aktualnym adresem zamieszkania.
3. Sprzedawca jest obowiązany utrzymywać higienę osobistą, a w szczególności czystość rąk i odzieży.
4. Sprzedawca mięsa, drobiu, ryb oraz ich przetworów jest obowiązany do codziennego mycia i dezynfekowania sprzętu po zakończeniu sprzedaży.
5. Sprzedawca mięsa, drobiu, ryb oraz potraw i napojów przeznaczonych do spożycia na miejscu jest obowiązany nosić białą odzież roboczą.
Minister Przemysłu i Handlu: M. Pol
- Data ogłoszenia: 1994-11-10
- Data wejścia w życie: 1994-11-24
- Data obowiązywania: 1994-11-24
- Z mocą od: 1994-11-24
- Dokument traci ważność: 2003-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA