REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1991 nr 14 poz. 64
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 10 stycznia 1991 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy stosowaniu i magazynowaniu środków ochrony roślin oraz nawozów mineralnych i sztucznych w rolnictwie.
Na podstawie art. 208 § 3 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:
§ 1.
1) stanowiskową instrukcję bezpieczeństwa i higieny pracy,
2) pomieszczenia higienicznosanitarne oraz szatnie,
3) środki myjące i ręczniki,
4) apteczkę zawierającą niezbędne wyposażenie do udzielenia pierwszej pomocy w wypadku zatrucia środkami ochrony roślin wraz z instrukcją dotyczącą sposobu udzielania takiej pomocy,
5) minimum 25 litrów wody na osobę dziennie, odpowiadającej warunkom wody do picia i na potrzeby gospodarcze, jeżeli praca wykonywana jest poza terenem zakładu pracy,
6) myjnię sprzętu agrotechnicznego z oczyszczalnią ścieków lub osadnikiem do ich neutralizacji.
2. Spożywanie posiłków i napojów oraz palenie tytoniu przez pracowników stosujących środki ochrony roślin dopuszczalne jest wyłącznie w czasie przerw w pracy po uprzednim zdjęciu wierzchnich środków ochrony indywidualnej oraz umyciu rąk, twarzy i przepłukaniu jamy ustnej wodą spełniającą warunki określone w § 3 pkt 5.
3. Miejsce na posiłek powinno być oddalone co najmniej o 50 metrów od terenu stosowania środków ochrony roślin i znajdować się od strony nawietrznej.
2. Podczas stosowania przez okres kolejnych kilku dni środków ochrony roślin zaliczanych do trucizn należy codziennie zmieniać bieliznę osobistą i ręczniki.
3. Pracownicy zatrudnieni przy stosowaniu środków chemicznych poza siedzibą zakładu pracy powinni posiadać podręczną apteczkę zawierającą zestaw środków do udzielenia pierwszej pomocy wraz z instrukcją określającą posługiwanie się tymi środkami.
4. Po zakończeniu pracy związanej ze stosowaniem środków ochrony roślin należy całe ciało umyć w ciepłej wodzie z mydłem i kilkakrotnie przepłukać jamę ustną wodą spełniającą warunki określone w § 3 pkt 5.
1) jednoosobowego stosowania środków ochrony roślin zaliczanych do trucizn,
2) zatrudniania kobiet i młodocianych przy stosowaniu środków chemicznych zgodnie z odrębnymi przepisami,
3) prania bielizny i odzieży zanieczyszczonej środkami chemicznymi przez pracowników we własnym zakresie.
2. W pomieszczeniach zamkniętych przeznaczonych do produkcji roślinnej, w których zastosowano środki ochrony roślin, należy na drzwiach wejściowych umieścić informację o zastosowanym środku, stopniu toksyczności i czasie trwania prewencji dla ludzi, jak również o zakazie wstępu osobom postronnym i nie posiadającym odpowiednich środków ochrony indywidualnej.
3. Przy drzwiach wejściowych do pomieszczeń, o których mowa w ust. 2, o powierzchni powyżej 1000 m2, w tym pieczarkarni o powierzchni powyżej 500 m2, należy umieścić szafki wyposażone w dwa awaryjne komplety niezbędnych środków ochrony indywidualnej.
4. Po zakończonej pracy nie wykorzystane środki ochrony roślin oraz opakowania po zużytych środkach powinny być niezwłocznie zwrócone do magazynu.
2. Zaprawiarki powinny być eksploatowane w pomieszczeniach wyposażonych w mechaniczną wentylację zapewniającą 10-krotną wymianę powietrza w ciągu jednej godziny.
3. Zaprawione nasiona przed ich wysiewem powinny być przechowywane w oddzielnym pomieszczeniu w workach zaopatrzonych w etykietę z napisem „zaprawione nasiona siewne”, na której powinna być podana nazwa środka chemicznego użytego do zaprawiania i data wykonania zabiegu.
4. W pomieszczeniach, w których przeprowadza się zaprawianie nasion lub przechowuje się nasiona po wykonanym zabiegu, nie wolno wykonywać innych prac.
2. Lekarz badający pracownika z objawami zatrucia środkami chemicznymi powinien być szczegółowo poinformowany przez osoby wymienione w ust. 1 o nazwie i składzie środka, który mógł być przyczyną zatrucia, jak również o okolicznościach i czasie ewentualnego zatrucia oraz dacie pierwszych objawów.
2. Przed rozpoczęciem prac związanych ze stosowaniem nawozów w formie pylistej ręce i twarz należy nasmarować kremem, a po zakończeniu pracy niezwłocznie umyć się w ciepłej wodzie z mydłem.
3. Zabrania się stosowania wapna palonego i innych nawozów pylistych w czasie deszczu lub gdy prędkość wiatru przekracza 3 m/sek.
2. W przypadku konieczności wykonania naprawy sprzętu używanego do stosowania środków chemicznych w warsztacie remontowym, sprzęt ten należy dokładnie oczyścić za pomocą myjni, o której mowa w § 3 pkt 6, z pozostałości środków chemicznych.
3. Podczas stosowania środków chemicznych sprzęt używany do tego celu należy zabezpieczyć przed osobami postronnymi i nie zatrudnionymi przy jego obsłudze.
4. Zabrania się pozostawiania środków chemicznych w sprzęcie po skończonej pracy.
2. Magazyn środków chemicznych należy wyposażyć w:
1) mechaniczną wentylację uruchamianą z zewnątrz i wewnątrz magazynu wraz z blokadą drzwi w czasie trwania przewietrzania pomieszczeń,
2) okna z szybami ograniczającymi oddziaływanie promieni słonecznych,
3) instalację elektryczną gazo- i pyłoszczelną.
3. W magazynie środków chemicznych należy:
1) wyodrębnić pomieszczenie do przechowywania środków ochrony roślin i gromadzenia niepełnowartościowych środków oraz opakowań zwrotnych przeznaczonych do likwidacji,
2) zapewnić zamykane pomieszczenie do przechowywania środków ochrony roślin zaliczanych do trucizn.
4. Środki ochrony roślin powinny być przechowywane w oryginalnych opakowaniach oraz pogrupowane według rodzaju i przeznaczenia. W przypadku konieczności zmiany opakowania, opakowanie zastępcze powinno być szczelne i odporne na działanie środka oraz oznaczone tak jak oryginalne.
5. Importowane środki ochrony roślin powinny zawierać instrukcję ich stosowania w języku polskim.
6. Pracownicy zatrudnieni przy ważeniu, mierzeniu, przelewaniu lub przesypywaniu albo usuwaniu rozlanych lub rozsypanych środków ochrony roślin powinni być wyposażeni w niezbędne środki ochrony indywidualnej.
7. Naczynia i urządzenia służące do ważenia lub odmierzania środków ochrony roślin należących do trucizn powinny być oznaczone napisem „TRUCIZNA”.
8. W magazynie środków chemicznych zabrania się palenia tytoniu i spożywania posiłków, jak również przechowywania:
1) artykułów żywnościowych,
2) pasz dla zwierząt,
3) nasion i ziaren zbóż nie zaprawionych środkami ochrony roślin,
4) przedmiotów osobistego użytku pracowników,
5) materiałów pędnych i łatwo palnych.
2. Nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe w postaci węglanowej mogą być okresowo składowane w pryzmach polowych o wysokości co najmniej 2 m.
3. Nawozy potasowe mogą być składowane w pryzmach o wysokości co najmniej 1,5 m, przykrytych materiałem wodoodpornym.
4. Pryzmy, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny być formowane na utwardzonym podłożu zapewniającym odpływ wód opadowych.
5. Nawozy mineralne i sztuczne mogą być składowane w workach polietylenowych na wolnym powietrzu po dodatkowym ich zabezpieczeniu materiałem wodoodpornym.
6. Zabrania się składowania saletry amonowej w bliskiej odległości z innymi nawozami, a zwłaszcza z mocznikiem.
2. W przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin w czasie transportu, należy je ostrożnie zebrać, a skażone miejsce spłukać wodą lub przekopać.
3. Po zakończeniu transportu środków chemicznych pojazdy wykorzystywane do tego celu należy oczyścić z pozostałości tych środków.
4. Zabrania się przewozu osób, zwierząt i materiałów wymienionych w § 12 ust. 8 pojazdami, na których znajdują się środki chemiczne.
1) budynkami mieszkalnymi,
2) otwartymi zbiornikami wodnymi,
3) fermami hodowlanymi i pasiekami.
2. Na lądowisku i w jego pobliżu mogą przebywać tylko osoby bezpośrednio związane ze stosowaniem środków chemicznych.
3. Osoby obsługujące sprzęt agrolotniczy powinny być dodatkowo wyposażone w ochrony słuchu.
4. Na wyznaczonym lądowisku powinny znajdować się:
1) środek łączności (radiotelefon, telefon) między lądowiskiem a jednostką organizacyjną stosującą środki chemiczne,
2) sprzęt przeciwpożarowy do ochrony sprzętu agrolotniczego i magazynu polowego paliw,
3) niezbędny sprzęt pomocniczy do przygotowania i napełniania zbiorników sprzętu agrolotniczego stosowanymi środkami chemicznymi.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Byliński
- Data ogłoszenia: 1991-02-19
- Data wejścia w życie: 1991-05-19
- Data obowiązywania: 1991-05-19
- Z mocą od: 1991-05-19
- Dokument traci ważność: 2002-09-05
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA