REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Dofinansowanie do posiłku pracowników: firma może bez obciążeń fiskalnych wydawać 450 zł na każdego pracownika, ale niewiele docenia to świadczenie pozapłacowe

Dofinansowanie do posiłku pracownika to niedoceniane świadczenie pozapłacowe
Dofinansowanie do posiłku pracownika to niedoceniane świadczenie pozapłacowe
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Przy rekrutowaniu specjalistów, zwłaszcza w zawodach, w których występują deficyty chętnych do pracy, ogromną rolę odgrywają benefity czyli świadczenia płacowe. Jednym z najbardziej niedocenianych jest dofinansowywanie posiłków. Na benefit ten liczy co trzeci zatrudniony, a otrzymuje go co dziesiąty.

Tymczasem firmy mogą bez dodatkowych obciążeń fiskalnych wydatkować co miesiąc 450 zł na dofinansowanie posiłków pracowniczych.

REKLAMA

Firmy narzekają na brak rąk do pracy, zwłaszcza specjalistów

REKLAMA

Z wyjątkiem okresu pandemii, poziom bezrobocia w Polsce od października 2021 r. nie przekracza 6 proc. Według danych GUS, trend ten utrzymuje się.
W czerwcu br. odsetek osób niepracujących wyniósł rekordowo niskie 4,9 proc., a w lipcu i sierpniu, 5 proc.
Dla firm oznacza to niedobór kadr, który pogłębia się z powodu niskiej dzietności. Jej poziom konsekwentnie spada, a w ubiegłym roku wyniósł jedynie 1,158.

Brakuje zarówno wykwalifikowanych pracowników, jak i szeregowych. Według ManPower Group, na problem ten skarży się 7 na 10 polskich firm.
Atrakcyjność firmy w oczach kandydatów i osób już zatrudnionych w znacznym stopniu determinowana jest wysokością wynagrodzenia. Istotne są też jednak niematerialne aspekty, takie jak ilość czasu przeznaczanego na pracę.
Dane Eurostatu pokazują, że przeciętny tydzień roboczy w Polsce trwa 39 godzin i 18 minut, co plasuje nas w  czołówce krajów o największej aktywności zawodowej. Dodatkowym obciążeniem dla Polaków są dojazdy, na które według danych GUS przeznaczamy średnio 1 godz. 22 min. dziennie.
Nadmiar zadań i stresu odzwierciedlają badania rynkowe.

Pracownicy przepracowani: co drugiemu brak czasu na posiłek

REKLAMA

Z raportu Jak Polacy jedzą w pracy przygotowanego przez Sodexo Polska i Antal wynika, że 58 proc. zatrudnionych nie ma w pracy czasu na posiłek, a co piąty je bez przerywania swoich zadań. Jeśli znajdują chwilę na tę czynność, to krótką, która dla co drugiego badanego trwa mniej niż 15 minut. Kłopotliwy bywa również brak czasu na posiłek w ramach godzin pracy. Na problem ten wskazuje 44 proc. ankietowanych. 

– Aż co dziesiąty pracownik nie je w pracy niczego, a posiłki niemal trzy razy częściej są pomijane przez pracowników fizycznych niż umysłowych – komentuje Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director Sodexo Polska. 
Z powodu innych obowiązków zatrudnionym brakuje też czasu po godzinach. Choć 81 proc. badanych woli domowe posiłki, to co czwarty kupuje dania w sklepie, a co szósty korzysta z usług pana kanapki.
– Dofinansowanie żywienia w połączeniu z restauracją pracowniczą może być więc dla pracowników cennym wsparciem. Jednocześnie co trzeci badany oczekuje wsparcia finansowego w obszarze żywienia, a tylko co dziesiąty je otrzymuje – dodaje Marcin Grabiwoda.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Pracownicy cenią ten benefit, pracodawcy raczej go nie doceniają

Dofinansowanie posiłków to rozwiązanie korzystne zarówno dla pracowników, jak również firm. Od 1 września 2023 r. pracodawcy mogą przeznaczyć bowiem na żywienie każdego pracownika do 450 zł miesięcznie, bez konieczności odprowadzania od tej kwoty składek ZUS. Wcześniej stawka ta wynosiła 300 zł.
Wydatki te mogą stanowić koszty uzyskania przychodów, pracownicy zaś mają obowiązek odprowadzić od kwoty dofinansowania podatek dochodowy.

– Wśród klientów Sodexo, związanych w dużym stopniu z branżą produkcyjną, jedynie co trzeci nie dofinansowuje posiłków zatrudnionym. Tam, gdzie benefit ten jest dostępny, liczba pracowników korzystających z naszych restauracji wzrasta o 7 pkt. proc. – komentuje Marcin Grabiwoda.
– Pracownicy doceniają więc ten dodatek i chętnie z niego korzystają. Cieszy nas to tym bardziej, że według naszych badań jedynie co czwarty pracujący fizycznie ma zwyczaj jeść obiad w pracy. Benefit ten może być więc szansą na pozytywną zmianę nawyków, a także sposobem na wyróżnienie się firmy na tle innych – dodaje menadżer z Sodexo Polska.

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Edukacja zdrowotna w szkołach od 1 września 2025 r. Dla kogo? Kto może prowadzić ten przedmiot?

Edukacja zdrowotna w szkołach od 1 września 2025 r. Dla kogo? Kto może prowadzić ten przedmiot? Komisje sejmowe we wtorek rozpatrzą informacje nt. przygotowania podstawy programowej i harmonogramu prac.

Obniżenie minimalnej składki na ubezpieczenie zdrowotne dla przedsiębiorców w 2025 r. Autopoprawka Ministerstwa Zdrowia. Trzy projekty w Sejmie

Obniżenie minimalnej składki na ubezpieczenie zdrowotne dla przedsiębiorców w 2025 r. Autopoprawka Ministerstwa Zdrowia dotycząca podstawy wyliczania oraz opłacania składki zdrowotnej. Trzy projekty w Sejmie

Efektywność energetyczna budynków. Nowe przepisy to dodatkowe obowiązki dla biznesu

Analizy rozwiązań w zakresie efektywności energetycznej dla wszystkich dużych inwestycji oraz certyfikowane systemy zarządzania energią dla firm energochłonnych. Takie rozwiązania przewidują założenia projektu zmiany ustawy o efektywności energetycznej.

Prawo budowlane do zmiany. Nowe garaże i piwnice muszą być miejscami doraźnego schronienia

Konieczne są zmiany w prawie budowlanym. Ponieważ od 2026 roku piwnice i garaże w nowo budowanych obiektach użyteczności publicznej i blokach mieszkalnych będą musiały być tak zaprojektowane, by móc stworzyć w nich miejsca doraźnego schronienia.

REKLAMA

Świadczenie honorowe z waloryzacją. Teraz premia za wiek wynosi 6246,13 zł miesięcznie, ale już od 2025 roku będzie podwyższana

Aktualnie "premię za wiek", czyli świadczenie honorowe otrzymuje 3300 osób, które ukończyły 100 lat - tak wynika zdanych ZUS. Świadczenie honorowe dla tych osób wynosi 6246,13 zł brutto. Świadczenie to będzie teraz corocznie waloryzowane, począwszy od 1 marca 2025 r.

Nowe przedmioty w szkole. Edukacja zdrowotna i edukacja obywatelska od roku szkolnego 2025/2026

Trwają prace nad projektem rozporządzeniem wprowadzającym do szkół nowe przedmioty: edukację zdrowotną i edukację obywatelską. Projekt trafił do konsultacji społecznych.

Zmiany 2025: Wyliczanie i opłacanie składki zdrowotnej. Rząd zajmie się obniżeniem składki zdrowotnej dla przedsiębiorców

Rząd zajmie się projektem ustawy o składce zdrowotnej upraszczającym mechanizm obliczania i opłacania tej składki. Ma to poprawić rentowność prowadzonej działalności gospodarczej wśród przedsiębiorców osiągających najniższe dochody.

Nowy fotoradar w Warszawie już działa. Uruchomiono także nowy odcinkowy pomiar prędkości na A1

Nowy fotoradar w Warszawie już działa. Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym poinformowało o uruchomieniu nowego fotoradaru na Al. Jerozolimskich. W zeszłym tygodniu uruchomiono także nowy odcinkowy pomiar prędkości na A1.

REKLAMA

Raportowanie JPK CIT od 2025 roku - co czeka przedsiębiorców?

Od stycznia 2025 roku wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące raportowania podatkowego JPK CIT. Nowe regulacje wprowadzą obowiązek dostarczania bardziej szczegółowych danych finansowych, co ma na celu usprawnienie nadzoru podatkowego. Firmy będą musiały dostosować swoje systemy księgowe, aby spełniać wymagania. Sprawdź, jakie zmiany będą obowiązywać oraz jak się do nich przygotować.

Składka zdrowotna dla przedsiębiorców – zmiany 2025/2026. Wszystko już wiadomo?

Od 2025 roku zasady naliczania składki zdrowotnej zmienią się w porównaniu do 2024 roku. Nastąpi ograniczenie podstawy naliczania składki do 75% minimalnego wynagrodzenia oraz likwidacja naliczania składki od środków trwałych. Natomiast od 1 stycznia 2026 r. zmiany będą już większe.

REKLAMA