Quiz Kuchnia PRL. Pamiętasz te smaki?
REKLAMA
REKLAMA
Kuchnia w PRL - tego się nie zapomina, dlatego przygotowaliśmy niezapomniany quiz dla smakoszy. Jedzenie w PRL było geograficznie zróżnicowane oraz kształtowane przez wiele czynników, w tym (niestety bardzo często) dostępność produktów, czy prozaiczny brak jakiegokolwiek wyboru. Bywały okresy, gdy wiele produktów było na kartki, a sklepy często puste. Wraz z upływem czasu, gospodarka i w tym temacie zaczęła się poprawiać, dlatego już w latach 70-tych i 80-tych kuchnia zaczęła wstępować na wyższy poziom, a wpływ kuchni zachodniej, w tym radzieckiej, niemieckiej, włoskiej i chińskiej, stał się bardziej zauważalny. Zaczęły się pojawiać u nas nie tylko zapiekanki, ale też bliny czy sajgonki, choć najbardziej i tak pamięta się schabowego, nawet jeśli bywał z mortadeli.
REKLAMA