REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Quiz Kuchnia PRL. Pamiętasz te smaki?

prl kuchnia
Narodowe Archiwum Cyfrowe

REKLAMA

REKLAMA

Kuchnia w PRL - tego się nie zapomina, dlatego przygotowaliśmy niezapomniany quiz dla smakoszy. Jedzenie w PRL było geograficznie zróżnicowane oraz kształtowane przez wiele czynników, w tym (niestety bardzo często) dostępność produktów, czy prozaiczny brak jakiegokolwiek wyboru. Bywały okresy, gdy wiele produktów było na kartki, a sklepy często puste. Wraz z upływem czasu, gospodarka i w tym temacie zaczęła się poprawiać, dlatego już w latach 70-tych i 80-tych kuchnia zaczęła wstępować na wyższy poziom, a wpływ kuchni zachodniej, w tym radzieckiej, niemieckiej, włoskiej i chińskiej, stał się bardziej zauważalny. Zaczęły się pojawiać u nas nie tylko zapiekanki, ale też bliny czy sajgonki, choć najbardziej i tak pamięta się schabowego, nawet jeśli bywał z mortadeli.

REKLAMA

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
QR Code
Kultura
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Niestety nic nie znaleziono
Spróbuj inny zakres dat

REKLAMA