REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

żywność

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Ceny zbóż w Polsce - marzec 2023 - pszenica, żyto, kukurydza, jęczmień, owies, rzepak

Ile kosztują zboża w Polsce w 2023 roku? Jakie ceny osiągają zboża na rynku krajowym i w eksporcie? Ile kosztuje pszenica, żyto, kukurydza, jęczmień, owies, rzepak, pszenżyto? Jak informuje 13 marca 2023 r. Izba Zbożowo-Paszowa - przetwórcy ziarna, wytwórnie pasz i młyny, nie są obecnie zainteresowani jego zakupem. Spodziewane przedłużenie umowy zbożowej, na mocy której Ukraina eksportuje surowce rolne przez porty czarnomorskie, może spowodować dalszy spadek cen ziarna.

Okres przydatności do spożycia - ważny wyrok

Na rynku są produkty, które po otwarciu opakowania zachowują przydatność do spożycia przez okres krótszy niż wynikający ze wskazanego w oznakowaniu terminu przydatności do spożycia. Dotyczy to najczęściej żywności, której opakowanie zapewnia specjalną atmosferę ochronną poprzez zastosowanie przez producenta odpowiedniej mieszaniny gazów.

Oznaczenia geograficzne produktów rolnych mają być lepiej chronione

Oznaczenia geograficzne produktów rolnych, nazwy pochodzenia oraz tradycyjne specjały rolne to przedmiot ustawy, która jest przedmiotem prac parlamentarnych. Ustawa ujednolica przepisy o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia oraz jakości tradycyjnych specjałów rolnych.

Naukowiec przestrzega przed bezkrytycznym wprowadzaniem owadów do diety

Nie znamy jeszcze odpowiedzi na pytania, jak organizm Europejczyków będzie reagował na substancje zawarte w owadach jadalnych. Owady mogą produkować lub gromadzić z otoczenia substancje antyodżywcze lub szkodliwe. Mogą także stanowić zagrożenie związane ze specyficzną mikroflorą obecną w owadach.

REKLAMA

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu ze szkodą dla zdrowia

Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu. Mniej niż 50% poświęca na spożycie głównego posiłku więcej niż 15 minut. Co 5 pracownik przyznaje się do tego, że je najczęściej je na swoim stanowisku nie przerywając pracy. Wśród kobiet zjawisko występuje częściej niż wśród mężczyzn. 37% respondentów przyznaje, że kończy pracę z uczuciem głodu. Co robią firmy, żeby pracownicy odżywiali się w prawidłowy sposób? 

Chityna w jadalnych owadach. Czy można ją jeść? Czy uszkadza układ oddechowy?

Unia Europejska dopuściła w styczniu 2023 r. na rynek żywności produkty z dodatkiem sproszkowanych świerszczy. Na ciałach tych zwierzątek znajdują się pancerze, a ich składnikiem jest chityna. Czy chitynę można jeść? Czy jest zdrowa? Jakie są korzyści z jedzenia owadów?

"Mąka" z owadów, "mięso" z protein lub z laboratorium. Cztery świerszcze mają tyle białka co szklanka mleka

W styczniu 2023 r. Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do sprzedaży w krajach Unii Europejskiej produktów zawierających mąkę ze świerszczy domowych. Zgoda wydana została jednemu producentowi i będzie obowiązywała przez pięć lat. Produkt cechuje się wysoką zawartością białka i może być wykorzystywany jako substytut mąki zbożowej. Choć produkcja żywności z owadów budzi wśród Europejczyków kontrowersje, to na świecie, a zwłaszcza w krajach azjatyckich, jest to częsta praktyka. Ma ona również istotny wymiar ekologiczny: hodowla owadów jest dużo mniejszym emitentem gazów cieplarnianych niż hodowla bydła i trzody chlewnej. Co więcej, świerszcze są nie tylko źródłem białka, ale i błonnika, witamin i minerałów.

Wyrzucamy coraz więcej jedzenia. Potrzebne są poprawki w obowiązującej ustawie

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie spełnia tej funkcji. 

REKLAMA

Słodki olej - 50 razy słodszy od zwykłego cukru - ochroni przed cukrzycą i innymi chorobami. Zdrowe słodycze dla diabetyka

Guy Ben Zvi, technolog żywności z Izraela opracował sposób na redukcję ilości cukru potrzebnej do słodzenia produktów spożywczych. Podczas swoich badań nad słodkim olejem rybnym, który miałby poprawić smak suplementów dla dzieci, zauważył, że zastosowaną w nim technologię można przenieść na inny produkt – słodzik. Słodki olej jest znacznie (nawet do 50 razy) słodszy niż cukier w kryształkach. To odkrycie może sprawić, że wysokosłodzone produkty będą mogły być zdrowsze. Ale ich cena będzie jednak wyższa, ponieważ potrzebny będzie nie tylko alternatywny słodzik, ale i wypełniacz, a obie te funkcje łączył w sobie dotychczas właśnie cukier.

Produkty regionalne i tradycyjne QUIZ

Czy jesteś znawcą produktów tradycyjnych i regionalnych? Sprawdź swoją wiedzę z przepisów prawnych i kulinarnych!

Innowacyjne technologie i ich rola w produkcji żywności

Monitoring parametrów, precyzyjne pomiary oraz dbałość o każdy detal produktu. Gwarancja sukcesu w branży biotechnologicznej wymaga kompleksowego podejścia do produkcji, tym bardziej że przedsiębiorstwa każdego dnia stawiają czoła nowym wyzwaniom i muszą na nie reagować. Przyczyna tkwi zarówno w globalizacji produkcji, jak i jej złożoności.

Fałszowanie miodu - sposoby. Czy można rozpoznać sfałszowany miód?

Analiza sposobów fałszowania różnych gatunków miodów oraz opracowanie metody weryfikacji ich składu to cel badań doktoranta z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jordan Sycz zajmie się m.in. badaniem miodów na każdym z etapów jego produkcji.

Wicepremier: ceny żywności nie spadną w przyszłym roku

Myślę, że ceny żywności nie spadną w przyszłym roku; naszym ogromnym zadaniem i wysiłkiem jest to, aby nie rosły one tak szybko, jak w tym roku - ocenił w piątek w Studiu PAP wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

W listopadzie „inflacja odczuwalna” osiągnęła 26%

W listopadzie br. codzienne zakupy były droższe średnio o 25,8 proc. rdr - wynika z przekazanego PAP najnowszego "Indeksu cen w sklepach detalicznych". Zdrożały wszystkie z 12 analizowanych kategorii produktów, a ich średnie wzrosty znowu są dwucyfrowe.

Ceny ziemniaków 2022-2023

Ceny ziemniaków w bieżącym sezonie utrzymają się na wysokim poziomie - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy (IERiGŻ-PIB) w roczniku "Rynek ziemniaka" z grudnia 2022 r.

Zerowy VAT na żywność. Do kiedy? Rozporządzenie podpisane!

0% VAT na żywność. Minister finansów podpisała rozporządzenie przedłużające „zerową” stawkę VAT na żywność do końca czerwca 2023 r.

Ekspert o inflacji: dla konsumentów istotny jest spadek cen energii

Inflacja w listopadzie jest pierwszym spadkiem od lutego 2022 r., co jest zaskoczeniem dla ekonomistów. Z perspektywy konsumentów istotny jest spadek cen nośników energii, głównie węgla, w ciągu miesiąca – ocenił ekspert ekonomiczny Lewiatana Mariusz Zielonka.

Stawka VAT na żywność 0% utrzymana do 30 czerwca 2023 r.

Utrzymanie obecnej, obniżonej do 0 proc. stawki VAT na żywność zakłada projekt rozporządzenia MF, który został opublikowany w środę na stronach Rządowego Centrum Legislacji.

Prognoza: nieznaczny spadek inflacji, żywność dalej droga

Prognozujemy, że inflacja w listopadzie spadła do 17,7 proc. z 17,9 proc. w październiku. Jeśli nie liczyć lutowego spadku inflacji, spowodowanego wprowadzeniem tarczy antyinflacyjnej, będzie to pierwszy spadek inflacji od połowy 2021 r. – powiedział PAP ekonomista Banku Pekao Kamil Łuczkowski.

Większość fast foodów ze spadkiem liczby wizyt

Zmiana nawyków konsumenckich i inflacja wpływa na ruch w fast foodach. Sieci zanotowały dwucyfrowe spadki.

„Poznaj Dobrą Żywność” - ważna zmiana dla producentów

Zmiana ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadziła możliwość umieszczania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na niektórych produktach.

Ardanowski: państwowy system nadzoru nad żywnością gwarantuje jej bezpieczeństwo

Państwowy system nadzoru nad żywnością gwarantuje jej bezpieczeństwo zarówno na rynku wewnętrznym jak i w eksporcie - ocenił w piątek szef prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Jan Krzysztof Ardanowski.

W ponad 2 tys. sklepów będzie można zostawić żywność dla potrzebujących

Federacja Polskich Banków Żywności pod hasłem "Święta godne, a nie głodne" przeprowadzi 26. edycję świątecznej zbiórki żywności. Akcja trwać będzie w dniach 25-26 listopada, a żywność będzie można zostawić w ponad 2 tys. sklepów. W ub.r. w ten sposób udało się zebrać 250 ton żywności.

Spadek realnych dochodów wpływa negatywnie na sprzedaż detaliczną

Spadek realnych dochodów z coraz większą mocą znajduje odzwierciedlenie w ograniczaniu wydatków konsumentów - napisali analitycy PKO BP w opublikowanym w środę komentarzu do danych GUS.

Modyfikacja tarczy antyinflacyjnej – co może się zmienić?

Rząd zapewne zdecyduje się na modyfikację rozwiązań tarczy antyinflacyjnej; z tego, co zapowiadał premier Mateusz Morawiecki wynika, że na pewno zostaną utrzymane obniżki podatku VAT na produkty spożywcze - ocenił w poniedziałek prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys.

Analitycy: inflacja zależna od cen usług i niektórych towarów przemysłowych

Struktura inflacji się zmieni, coraz mniejsze znaczenie będą odgrywać wzrosty cen żywności oraz energii, a rosnąć będą przede wszystkim ceny usług i niektórych towarów przemysłowych - uważają ekonomiści Polskiego Instytutu Ekonomicznego komentując dane GUS.

Stawki VAT na nośniki energii (gaz, węgiel, olej opałowy, energia elektryczna i cieplna) – sezon grzewczy 2022/2023

W tym sezonie grzewczym na wszystkie nośniki energii powinna obowiązywać obniżona stawka VAT – pisze prof. dr hab. Witold Modzelewski z Instytutu Studiów Podatkowych.

Stawka 0% VAT na żywność od początku 2023 roku

Od 1 stycznia 2023 zostawimy zerowy VAT na żywność – poinformował 14 listopada 2022 r. wiceminister finansów Artur Soboń, odnosząc się do planowanych zmian w zakresie tarcz antyinflacyjnych. Dodał, że wkrótce zostanie zaproponowane rozwiązanie osłonowe dla odbiorców gazu.

W miejscach pracy przeważają złe nawyki żywieniowe. Jak to zmienić?

Jakie bariery najbardziej przeszkadzają pracującym Polakom w zdrowym odżywianiu?

Napływ uchodźców z Ukrainy zapewnia w Polsce wzrost obrotów handlowych

Napływ uchodźców z Ukrainy zapewnia w Polsce wzrost obrotów handlowych, a przeciętny krajowy konsument zapewne ogranicza wydatki ze względu na spadającą realną siłę nabywczą dochodów oraz wysoką niepewność- stwierdzili eksperci PKO BP w komentarzu do środowych danych GUS.

Lody Häagen-Dazs zanieczyszczone 2-chloroetanolem. GIS ostrzega

Główny Inspektor Sanitarny przekazał 8 sierpnia 2022 r. w ramach ostrzeżenia publicznego o wycofaniu kolejnych kilku partii lodów firmy Häagen-Dazs. Powodem jest zastosowanie ekstraktu waniliowego zanieczyszczonego 2-chloroetanolem (który jest pochodną szkodliwego tlenku etylenu).

Cena cukru 2022 - od 4 do 5 zł za kilogram po nowym sezonie skupowym

Zdecydowanie nie powinniśmy panikować, bo cukier wróci do normalnej ceny - powiedział 2 sierpnia 2022 r. wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Ocenił, że cena cukru nie spadnie do 2 zł, ale może osiągnąć 4-5 zł po nowym sezonie skupowym.

Tylko blisko 13 procent Polaków kupiło cukier na zapas [BADANIE]

Blisko 90 procent Polaków słyszało o brakach cukru w sklepach. Zdecydowana większość nie uległa jednak panice.

Piątkowska: Mąka to tylko 17 proc. ceny chleba. Reszta to koszty energii, pracy czy transportu

- Polska staje się regionalnym hubem dla Ukrainy w handlu surowcami rolnymi. Największym wyzwaniem jest pomoc w wywozie zboża i wyeksportowaniu go na rynki trzecie - mówi Monika Piątkowska, prezes Izby Zbożowo-Paszowej.

Wojna na Ukrainie a Europejski Zielony Ład. Ile żywności marnuje się w Polsce?

– W Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności rocznie. W sytuacji, kiedy wojna za wschodnią granicą może spowodować globalne zakłócenia bezpieczeństwa żywnościowego, nie możemy sobie pozwolić na takie marnotrawstwo. To absolutnie jest jeden z celów, który powinien zostać podjęty z odpowiednią powagą w ramach Europejskiego Zielonego Ładu i przełożony na praktyczne działania państw europejskich – mówi Monika Piątkowska, prezes Izby Zbożowo-Paszowej. Jak podkreśla, Komisja Europejska powinna w tej chwili na nowo rozważyć kształt unijnej polityki rolnej oraz redefiniować zawarte w nich cele, aby nie osłabiać dodatkowo konkurencyjności polskiego i europejskiego rolnictwa w obecnej, i tak trudnej już sytuacji związanej z wojną w Ukrainie.

Nowy czujnik w 5 minut wykrywa pestycydy na owocach

Szwedzcy naukowcy opracowali prosty w użyciu sensor, który w kilka minut wykrywa pozostałości pestycydów na produktach spożywczych . Takie substancje pozostają na owocach dosyć często, a dotąd wykrywać można je było tylko profesjonalnymi metodami.

Ceny żywności 2022 - największe podwyżki jeszcze przed nami

Ceny żywności w rolnictwie wzrosły o +31% w 2021 roku, a w 2022 wzrosną o kolejne +23% z powodu ogólnego wzrostu kosztów czynników produkcji (paliwo, energia elektryczna, nawozy), lat niższych plonów, przekładających się na niski poziom zapasów; w ostatnim czasie inwazja Rosji na Ukrainę wpłynęła nie tylko na podaż podstawowych składników potrzebnych do produkcji żywności, takich jak pszenica czy ropa naftowa, ale także na wzrost cen surowców zastępczych, możliwych do pozyskania z alternatywnych źródeł. Zdaniem analityków Allianz Trade najgorsze wciąż jeszcze przed europejskimi gospodarstwami domowymi: ceny detaliczne żywności w żadnym stopniu nie odzwierciedlają jeszcze gwałtownego wzrostu cen surowców koniecznych do produkcji żywności, obserwowanego w ciągu ostatnich 18 miesięcy. Allianz Trade spodziewa się, że w to właśnie w Polsce może nastąpić największy w regionie wzrost cen żywności, a tym samym polskie gospodarstwa domowe najmocniej odczują wzrost inflacji.

Cena koszyka wielkanocnych produktów w 2022 roku

W Święta Wielkanocne w 2022 roku (mimo obniżki stawek VAT na produkty spożywcze) za chleb zapłacimy średnio o 7,8% więcej niż rok temu, za sól o 6,2% więcej, a za chrzan o 7,2%. Ceny tegorocznego koszyka wielkanocnego przeanalizowali ekonomiści CASE (Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych). Analiza cen został przygotowana na podstawie danych CASE Online CPI.

Jakość żywienia w szpitalach - przepisy, projekt rozporządzenia

16 marca 2022 r. został opublikowany projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. Rozporządzenie to ma określić wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego w szpitalach - z wyłączeniem świadczeń gwarantowanych udzielanych przez szpitale świadczeniobiorcy z zamiarem ich zakończenia w okresie nieprzekraczającym 24 godzin. W aktualnym stanie prawnym brak jest przepisów, które w sposób szczegółowy regulowałyby kwestię standardów żywienia pacjentów w szpitalach. Powszechne jest też narzekanie pacjentów na posiłki serwowane w szpitalach. Czy przepisy nowego rozporządzenia poprawią sytuację i opinie pacjentów?

Maksymalne limity zawartości THC w żywności z nasion konopi

Unia Europejska przyjmuje maksymalne limity zawartości THC w żywności z nasion konopi dla wszystkich krajów członkowskich, tym samym wprowadzając długo wyczekiwane przez branżę zmiany.

Ceny żywności nadal będą rosły. Przyczyną wojna na Ukrainie

Wojna na Ukrainie będzie skutkowała przyspieszonym wzrostem cen żywności - oceniają analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

Tłusty czwartek 2022 - ceny pączków, stawka VAT, koszty

W 2022 roku Tłusty czwartek (czyli ostatni czwartek przed wielkim postem) wypada 24 lutego. Ile w tym roku zapłacimy za pączki? Jaką stawką VAT są objęte pączki i ciasta. Dlaczego jest drożej niż w zeszłym roku? Ile kosztują najdroższe pączki w Polsce?

0% VAT na żywność - czy sprzedawca musi obniżyć cenę?

Od 1 lutego do końca lipca 2022 r. stawka VAT na wiele produktów spożywczych została obniżona z 5% do 0%. Prezes UOKiK zaapelował do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po tej obniżce VAT i jednocześnie zapowiedział monitoring cen wybranych artykułów żywnościowych przez UOKiK i Inspekcję Handlową i piętnowanie negatywnych praktyk sprzedawców. Zdaniem Rzecznika MŚP Adama Abramowicza w polskim systemie prawnym nie ma ustawy, która ograniczałaby dowolne kształtowanie marży handlowej przez sprzedającego, a co za tym idzie ceny końcowej dla konsumenta. Dlatego jedyną realną kontrolę cen w sklepach zapewnia wolny rynek i klienci, którzy omijają sklepy z wyższymi - niż u konkurencji - cenami.

Tarcza Antyinflacyjna 2.0. Obniżka stawek VAT i zmiany w kasach fiskalnych od 1 lutego 2022 r.

Tarcza Antyinflacyjna 2.0 zakłada m.in. obniżkę VAT na żywność, nawozy i paliwa. Ministerstwo Finansów wskazuje, że oznacza to m.in. konieczność dostosowania stawek VAT w kasach rejestrujących od 1 lutego 2022 r. na sześć miesięcy, tj. do 31 lipca 2022 r.

Które produkty spożywcze są objęte stawką 0% VAT od 1 lutego 2022 r.? Lista towarów

Uchwalona przez Sejm 13 stycznia 2022 r. i skierowana do prac Senatu RP Tarcza Antyinflacyjna 2.0. przewiduje czasową obniżkę stawek podatku VAT na niektóre towary. Są to paliwa, autogaz, ciepło i energia elektryczna. Ponadto wprowadzi ona zerowy VAT na żywność, gaz ziemny oraz nawozy i inne wybrane środki wykorzystywane w produkcji rolniczej. Obniżki będą obowiązywać od 1 lutego 2022 r. na okres sześciu miesięcy, tj. do końca lipca 2022 r.

Zerowy VAT na żywność - czy wpłynie na spadek cen?

Eksperci prognozują, iż zerowy VAT na żywność może wpłynie na wyhamowanie wzrostu cen, ale nie na ich spadek. Czy później konsumentów czekają podwyżki?

Ceny mieszkań, żywności a wynagrodzenia – co rośnie szybciej?

Ceny mieszkań przez ostatnie 10 lat rosły wolniej niż ceny wigilijnego karpia. Nawet kilka razy szybciej w ostatniej dekadzie drożały za to ziemniaki, herbata czy cebula – wynika z danych GUS. W sumie wigilijna wieczerza może być w tym roku o około 50 złotych droższa.

Paszportyzacja polskiej żywności

Paszportyzacja polskiej żywności - pilotażu projektu realizowany pomiędzy Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, a Naukową i Akademicką Siecią Komputerową – Państwowym Instytutem Badawczym.

Paszport Polskiej Żywności – rusza pilotażowy projekt

Paszport polskiej żywności ma dostarczyć uczestnikom rynku informacji potwierdzających autentyczność, jakość i bezpieczeństwo żywności. Na czym polega projekt?

Ile osób traci pieniądze na marnowaniu żywności? [BADANIE]

Ubyło osób, które deklarują, że tracą pieniądze z powodu marnowania żywności. Tak wynika z badania wykonanego na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor,

REKLAMA