Pisankami nazywamy jaja kurze, kacze, a także gęsie, zdobione różnymi technikami. Tradycja zdobienia pisanek na ziemiach polskich powstała prawdopodobnie w X wieku. Najstarsza pisanka ozdobiona była roztopionym woskiem i zabarwiona wywarem z cebuli lub z ochry na kolor czerwonawy. Na przestrzeni wieków wykształciło się jednak wiele innych, często bardziej dekoracyjnych metod zdobienia pisanek, a tradycja ta kultywowana jest do dziś.
Technika karczochowa to ozdabianie styropianowych kul, np. w kształcie jajka kolorowymi atłasowymi tasiemkami (świetna dekoracja wnętrza na Wielkanoc).Technika karczochowa polega na przytwierdzaniu tasiemek złożonych w taki sposób, by uzyskać kształt trójkąta, układa się je wokół jajka tak, żeby zasłonić całość. Można stosować różne kombinacje kolorystyczne, a tasiemki można dodatkowo ozdobić koralikami.
Technika karczochowa to ozdabianie styropianowych kul, np. w kształcie jajka kolorowymi atłasowymi tasiemkami (świetna dekoracja wnętrza na Wielkanoc).Technika karczochowa polega na przytwierdzaniu tasiemek złożonych w taki sposób, by uzyskać kształt trójkąta, układa się je wokół jajka tak, żeby zasłonić całość. Można stosować różne kombinacje kolorystyczne, a tasiemki można dodatkowo ozdobić koralikami.
Często mamy ochotę udekorować stół na Wielkanoc, ale do końca nie wiemy jak to zrobić i wydaje nam się, że to ponad nasze możliwości. A mimo to, chcemy, żeby nasz wielkanocny stół wyglądał wyjątkowo i inaczej niż w czasie codziennych posiłków. Najlepiej w roli świątecznej ozdoby sprawdzą się proste i niewyszukane dodatki. Ważny jest też umiar, jeśli przesadzimy z ilością, osiągniemy odwrotny efekt. Warto też wiedzieć, że świąteczna odmiana stołu nie musi wiązać się z dużym wydatkiem, wystarczy kupić ozdobne serwetki, świeczki w kształcie jajek i kilka świeżych kwiatków.