REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Sprzedawca, żywność

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Jak przygotować firmę na wzrost zamówień?

Rozpoczyna się najgorętszy czas sprzedażowy – okres przedświąteczny i Święta Bożego Narodzenia. To także wysoki sezon na rynku pracy tymczasowej. Wzrost zamówień w listopadzie i grudniu to z jednej strony duże zyski, a z drugiej problem wielu film produkcyjnych i usługowych. Okazuje się jednak, że w tym roku brak pracowników sezonowych doskwiera szczególnie. Jak sobie z nim poradzić? Przedstawiamy kilka wskazówek.

Jak zmienić sprzedawcę gazu?

Prawo do zmiany sprzedawcy jest jednym z podstawowych praw konsumenta. Urząd Regulacji Energetyki informuje, iż blisko 281 tys. odbiorców w Polsce kupuje gaz od wybranego przez siebie sprzedawcy.

Ile osób traci pieniądze na marnowaniu żywności? [BADANIE]

Ubyło osób, które deklarują, że tracą pieniądze z powodu marnowania żywności. Tak wynika z badania wykonanego na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor,

Rękojmia za wady towarów – nowe przepisy od 2022 roku

Rękojmia za wady towarów. 1 stycznia 2022 r. mija termin implementacji przez państwa członkowskie UE dyrektywy 2019/771 z 20 maja 2019 r. w sprawie niektórych aspektów umów sprzedaży towarów. Dyrektywa ma głównie eliminować bariery prawne na rynku wewnętrznym Unii oraz wzmocnić ochronę konsumentów w odniesieniu do umów sprzedaży. Jej przepisy zostały utrzymane w ramach harmonizacji maksymalnej. Jest to istotne, ponieważ państwa członkowskie nie mają obecnie co do zasady swobody we wprowadzaniu surowszych lub łagodniejszych norm prawnych w celu zapewnienia innego poziomu ochrony konsumentów. Dyrektywa przewiduje m.in.: rozszerzenie ochrony przewidzianej w dyrektywie na podmioty ją nieobjęte lub ustanowienie dodatkowych środków prawnych pozwalających na podwyższenie ochrony konsumentów. Dyrektywa wprowadza szereg nowych rozwiązań, na które warto się przygotować.

REKLAMA

Pracownik fizyczny poszukiwany bardziej niż lekarz

Pracownik fizyczny jest na tę chwilę bardziej poszukiwanym pracownikiem niż lekarz. W jakich zawodach są braki kadrowe? Jak postrzegane są te profesje?

Tłuszcze trans od kwietnia 2021 r. z ograniczeniami

Tłuszcze trans od kwietnia 2021 r. mogą występować w przekąskach w ograniczonej ilości. Co to oznacza dla przedsiębiorców i konsumentów?

UOKiK o produktach bezglutenowych

UOKiK sfinansował badanie składu produktów bezglutenowych. Jak powinny być oznaczone takie produkty? Czy konsumenci mogą reklamować żywność?

30% produkowanej żywności jest marnowane

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią produkowanej żywności . Taka ilość byłaby wystarczająca, aby wyżywić wszystkich Polaków przez 66 lat.

REKLAMA

Rynek producentów żywności wygrywa z pandemią [VIDEO]

Pandemia stała się dla producentów żywności wstrząsem. Na szczęście sytuacja wygląda wyraźnie lepiej od czarnych prognoz. Eksport polskiej żywności w niektórych segmentach, jak mięso, spadł gwałtownie, ale rynek jako całość nie zanotował dużych spadków.

Polska na 10 miejscu w eksporcie żywności [VIDEO]

Polska jest 17. eksporterem żywności na świecie. W ciągu dekady ma szansę awansować do pierwszej dziesiątki. W wielu branżach Polska już jest w pierwszej dziesiątce światowych eksporterów, tak jest w produkcji mięs i przetworów w mięs, mleka i nabiału, czy przetworów mącznych.

Czy ekspedient ma prawo odmówić obsłużenia klienta bez maseczki?

Jednym z obowiązków sprzedawcy jest wydanie towaru klientowi, ale czy zawsze i w każdej sytuacji? Niestety na tak postawione pytanie trudno na chwilę obecną udzielić jednoznacznej i stuprocentowo pewnej odpowiedzi.

Mięso z flagą w sklepach od 30 września 2020 r.

W dniu 30 września 2020 r. wejdą w życie nowe przepisy nakazujące umieszczanie na mięsie sprzedawanym na wagę poza napisaną nazwą kraju pochodzenia także wizerunek flagi danego kraju. Ma to pozwolić konsumentowi na pierwszy rzut oka rozpoznać, skąd pochodzi produkt, i wybrać ten z Polski, jeśli jest to dla niego ważny czynnik. Przepis dotyczy mięsa świń, drobiu, kóz i owiec. To drugi po ziemniakach produkt objęty obowiązkiem flagowania.

Sprzedawca, inżynier, kierowca - zagrożenia dla zdrowia

Jakie zagrożenia dla zdrowia niesie ze sobą praca sprzedawcy, inżyniera, kierowcy? Jak pracodawca może minimalizować ryzyko powstania problemów ze zdrowiem swoich pracowników?

Produkcja żywności w Polsce znacznie większa niż konsumpcja

Trudno aktualnie przewidzieć, jak rozwinie się pandemia koronawirusa w Europie, jednak póki co nie ma zagrożenia brakiem towarów w sklepach. Polska jest jednym z największych producentów żywności w Europie. W zdecydowanej większości kategorii produkuje znacznie więcej jedzenia, niż konsumuje. Braki niektórych towarów są przejściowe, spowodowane jedynie większymi zakupami na zapas. Gorsza sytuacja na rynku pracy i w budżetach gospodarstw domowych powinna oddziaływać na spadek cen żywności w kolejnych kwartałach – oceniają eksperci Credit Agricole.

Znakowanie żywności bez GMO - nowe przepisy od 2020 r.

Od 1 stycznia 2020 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące znakowania żywności bez GMO. Nowe przepisy mogą jednak wprowadzać konsumentów w błąd.

Start-upy w branży rolno-spożywczej

Coraz więcej start-upów działa w branży rolno-spożywczej. Z ich rozwiązań chętnie korzystają najwięksi producenci żywności.

Podwyższenie opłaty za wyżywienie oraz za pobyt dziecka w gminnym żłobku

Podwyższenie opłaty za wyżywienie oraz za pobyt dziecka w gminnym żłobku nie z mocą wsteczną. Radni mogą nadać moc wsteczną uchwale, wyłącznie gdy ma korzystne skutki dla jej adresatów.

Zmiany w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych 2019 r.

Prezydent w dniu 24 maja 2019 r. podpisał ustawę z dnia 12 kwietnia 2019 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Co się zmienia?

Dotacja przedmiotowa do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Dotacja przedmiotowa do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych adresowana jest do przedsiębiorców prowadzących bary mleczne, nie zaś do osób i rodzin wymagających wsparcia w zakresie dożywiania. Publikujemy komentarz do art. 7a ustawy o pomocy społecznej.

Nowa umowa ATP – nowe udogodnienia dla przewoźników

Organy kontrolujące przewozy szybko psujących się artykułów żywnościowych często nakładają na przewoźników kary za brak świadectwa ATP w czasie wykonywania przewozu. Powodem jest nie okazanie takiego dokumentu w czasie kontroli, wystawienie go w innym kraju, ale główną przyczyną jest brak świadectwa ATP na dany środek transportu. Jakie obowiązki w tym zakresie na przewoźników nakłada obowiązujące prawo? Czy nie okazanie świadectwa ATP podczas kontroli faktycznie daje organom kontrolującym podstawę do nakładania kar?

Ministerstwo Finansów rozważa opodatkowanie tzw. śmieciowego jedzenia

Jednym ze sposobów walki z rosnącą liczbą osób z nadwagą w polskim społeczeństwie mogą być rozwiązania fiskalne. Ministerstwo Finansów zastanawia się czy wzorem niektórych krajów UE takich jak np. Dania czy Francja nie opodatkować niezdrowej żywności.

Zasady żywienia w szkołach w roku szkolnym 2016/2017

Od 1 września 2016 r. obowiązuje nowe rozporządzenie, dotyczące żywienia w szkołach. Do końca 2016 r. szkoły mogą jednak stosować "stare" przepisy.

Samorządy promują zdrową żywność

Wiele szkół i przedszkoli uczestniczy obecnie w programach edukacyjnych nakierowanych na poznawanie zasad zdrowego stylu odżywiania. Dodatkowo cieszy fakt, że są samorządy, które postawiły na zdrową żywność jako inteligentną specjalizację regionu.

Drożdżówki w sklepikach szkolnych od 1 września 2016 r.

Drożdżówki o określonej zawartości cukru, soli i tłuszczu pojawią się w sklepikach szkolnych od 1 września 2016 r. Projekt Ministerstwa Zdrowia jest na etapie konsultacji społecznych.

Darowizna żywności a VAT

Darowizna żywności oraz jej skutki podatkowe, budzi duże zainteresowanie przedsiębiorców. Prawidłowe zarządzanie żywnością przez firmy pozwoliłoby na dokonanie darowizny żywności zanim straci swoją przydatność i to bez konieczności zapłaty podatku z tego tytułu.

Agencje mają pomóc w promowaniu polskiej żywności

Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych ma pomóc polskim przedsiębiorcom w dotarciu na chiński rynek.

Etykiety produktów spożywczych - nowe przepisy

Etykiety produktów żywnościowych powinny - od 13 grudnia 2014 roku, tj. od wejścia w życie nowych przepisów dotyczących etykiet - zawierać wyraźną informację m.in. o alergenach czy dacie zamrożenia żywności. Jakie inne informacje znajdziemy na etykiecie towarów spożywczych?

Zmiany w znakowaniu produktów żywnościowych

Od 13 grudnia 2014 r. przedsiębiorcy będą obowiązani stosować zdecydowaną większość przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Rozporządzenie weszło w życie 12 grudnia 2011 r., jednakże przewidziano długi, 3 letni okres przejściowy na przygotowanie się przedsiębiorców z branży spożywczej oraz Państw Członkowskich Unii Europejskiej do nowych regulacji dotyczących znakowania produktów żywnościowych. Rozporządzenie rozszerza m.in. katalog informacji, których podanie na etykiecie jest obowiązkowe oraz nakłada nowe obowiązki dotyczące sposobu ich prezentowania. Nieprzestrzeganie tych obowiązków przez przedsiębiorców zagrożone będzie karą pieniężną.

Data minimalnej trwałości na środkach spożywczych

Data minimalnej trwałości a także termin przydatności na środkach spożywczych to informacje, które musi zawierać każdy opakowany środek spożywczy. Obowiązek umieszczania daty oraz terminu wynika z przepisów regulujących znakowanie żywności.

Dlaczego nie można prowadzić auta będąc głodnym?

Głodny kierowca to zły kierowca. Dlaczego? Bowiem zaczyna wykonywać czynności zagrażające bezpieczeństwu jazdy oraz znacznie szybciej rośnie jego zmęczenie.

O czym należy pamiętać podczas zimowych wyprzedaży?

Okres wyprzedaży to czas zarówno dla sprzedawców, jak i konsumentów. W tym okresie należy zwracać szczególną uwagę na ceny na metkach produktów oraz przy kasie. O czym jeszcze należy pamiętać podczas zimowych wyprzedaży?

Dieta dla kierowcy - wysokoenergetyczna żywność

Wyższa sprawność za kierownicą, lepsza koncentracja i skuteczna walka z sennością w trakcie jazdy autem - to zalety prawidłowej diety kierowcy. Co warto zjeść przed podróżą, aby ograniczyć ryzyko zaśnięcia za kierownicą?

Pierwsza Królowa Mleka w Polsce

31 października 2013 odbędzie się elekcja polskiej Królowej Mleka, odpowiednika instytucji, która jest szeroko znana w Niemczech, Austrii, Hiszpanii i USA. Królowe Mleka są tam ustanawiane zarówno przez władze landów i regionów, jak i organizacje branżowe. Królowa Mleka jest z założenia symbolem, który uosabia zdrowie, a w efekcie urodę i intelekt dzięki właściwemu odżywianiu się.

Zakup produktów żywnościowych - prawa konsumenta

Przepisy odmiennie traktują obowiązki przedsiębiorców i uprawnienia konsumentów w odniesieniu do żywności w opakowaniach oraz produktów bez opakowań lub pakowanych w miejscu sprzedaży. Jak bezpiecznie robić zakupy świąteczne i nie tylko?

Uprawa GMO w Polsce - Sejm uchwalił ustawę o nasiennictwie

Uchwalona ustawa przewiduje możliwość obrotu materiałami siewnymi, m. in. nasionami GMO. Sejm przyjął ustawę o nasiennictwie w piątek, 23 listopada 2012 r.

Bezpieczeństwo żywności – czy prawo nas dobrze chroni?

Ostatnie afery spożywcze: z solą przemysłową użytą do produkcji żywności oraz z niewłaściwej jakości proszkiem jajecznym zmuszają do postawienia pytania, czy i jakiego stopnia ryzyko ponosimy spożywając żywność wytworzoną w przemysłowej produkcji masowej.

Co odpowiedzieć sprzedawcy?

Sprzedawca przy reklamacji wylicza powody, które sprawiają że nie może przyjąć naszego pisma do rozpatrzenia. Co mu wtedy odpowiedzieć? Przeczytaj poniższy tekst.

Reklamacja przeterminowanej żywności

Zepsuta żywność powinna być reklamowana jak najszybciej. Przepisy ustanawiają krótki termin na reklamację produktów żywnościowych.

Kiedy sprzedawca może odmówić reklamacji

Sprzedawca ponosi odpowiedzialność względem konsumenta za niezgodność towaru. W jakich sytuacjach sprzedawca może reklamację, a w jakich nie?

Pułapki prawne w umowie sprzedaży – cz. 3

Zawierając umowę sprzedaży możemy ją w znaczny sposób zmodyfikować. Trzeba jednak wykazać się znajomością podstawowych pojęć. Warto wiedzieć czym różni się zadatek od zaliczki.

Senior w sklepie: Reklamacje żywności

Zdarza się także, że towar żywnościowy jest po prostu zepsuty. Nawet, jeśli nie jest to bezpośrednio winą sprzedawcy, ale wynika np. z błędów w transporcie, to sprzedawca odpowiada przed konsumentem, bo tylko z nim konsument zawierał umowę.

Senior w sklepie: Cena i inne informacje

Dla wielu konsumentów cena jest jednym z najważniejszych, jeśli nie najważniejszym kryterium podjęcia decyzji o zakupie. Sprzedawca ma obowiązek udzielenia kupującemu jasnych, zrozumiałych i nie wprowadzających w błąd informacji o towarze konsumpcyjnym.

Wielkanoc. Jak reklamować żywność – cz. 2

Podstawowym prawem konsumenta jest reklamacja. Dotyczy to nie tylko takich produktów jak odzież, czy obuwie. Reklamować można żywność, także tę kupioną luzem. Zobacz jakie masz prawa?

Wielkanoc. Jak reklamować żywność? – cz. 1

Podstawowym prawem konsumenta jest reklamacja. Dotyczy to nie tylko takich produktów jak odzież, czy obuwie. Reklamować można żywność, także tę kupioną luzem. Zobacz jakie masz prawa?

Sprawdź co pojawi się na twoim stole, czyli wielkanocna kontrola żywności

Przeczytaj etykiety zanim kupisz żywność na wielkanocny stół. Przed świętami Inspekcja Handlowa skontrolowała jakość produktów żywnościowych. Jakie przyniosło to efekty?

Obowiązki sprzedawcy

W przypadku sprzedaży konsumenckiej sprzedawca ma szereg obowiązków względem kupującego. Wśród nich należy przede wszystkim wyróżnić obowiązek przyjęcia i rozpatrzenia reklamacji.

Rękojmia za wady

Rękojmia za wady, to odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego za wady fizyczne i prawne rzeczy sprzedanej. Kodeksowych przepisów o rękojmi nie stosuje się przy obrocie konsumenckim.

Jakie są nowe wymagania dla programu „Owoce w szkole”?

Ministerstwo Edukacji Narodowej proponuje nowy sposób udziału szkół w programie „Owoce w szkole”. W ramach zajęć szkolnych dzieci będą uczyły się pracy w ogrodzie oraz odwiedzą gospodarstwo rolne.

Jak producenci oszukują na żywności?

Deser czekoladowy bez czekolady, mięso wieprzowe zamiast wołowego. To tylko niektóre uchybienia, które znajdują inspektorzy z Inspekcji Handlowej. Przeczytaj jakimi sposobami producenci oszukują na żywności.

Czy prywatny sprzedawca odpowiada za sprzedaną rzecz?

Sprzedawca ma obowiązek prawidłowego wykonania umowy sprzedaży, co oznacza, że w przypadku wystąpienia wad sprzedanej rzeczy, może zostać on pociągnięty przez kupującego do odpowiedzialności. Dotyczy to zarówno sprzedawców – przedsiębiorców jak i osób prywatnych.

REKLAMA