REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnił w komunikacie z 5 kwietnia 2024 r., że decyzję o tym, czy wpuszczać zwierzęta np. do sklepu, restauracji czy kawiarni podejmuje - co do zasady - właściciel tego lokalu. Właściciel takiego lokalu może, ale nie musi zezwalać na przebywanie w tym lokalu zwierząt. Do takiego lokalu nie można zakazać wstępu tylko psu asystującemu osobie z niepełnosprawnością.
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości w dniu 3 kwietnia ogłosiła konkurs dla sektora HoReCa, turystyki i kultury w ramach Krajowego Planu Odbudowy, który ma na celu wsparcie branży szczególnie dotkniętej przez pandemię i lockdowny w latach 2020 i 2021. Odpowiadając na potrzeby tych sektorów nabór wniosków rozpocznie się 6 maja, a zakończy 5 czerwca.
W Krajowym Planie Odbudowy i Zwiększania Odporności popularnie zwanym KPO zaplanowano wsparcie dla branż szczególnie dotkniętych skutkami covid-19. Chodzi tutaj o hotele, restauracje, catering, obiekty turystyczne i kulturalne, na które przewidziano budżet w kwocie 1,2 mld pln. Nabór wniosków planowany jest na I kwartał 2024 roku. Szacuje się, że z dofinansowania skorzysta około 3800 firm z całej Polski. Maksymalna wartość dofinansowania, o jakie będzie można się ubiegać to 540 000 zł, zaś minimalna to 50 000 zł.
Napiwki otrzymywane m.in. w restauracjach mogą stanowić osobne źródło przychodu. Jednak to, czy napiwek jest opodatkowany zależy od formy jego wypłaty. Zasady z tym związane tłumaczy ekspert.
REKLAMA
Czy mimo kryzysu Polacy jadają w restauracjach? Okazuje się, że tak. Ponad połowa konsumentów odwiedza restauracje, bary lub inne lokale z jedzenie przynajmniej raz w roku.
REKLAMA
REKLAMA