REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Restauracja

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Polacy wyszaleli się na wakacjach i aż do Sylwestra będą oszczędzać na hotelach i restauracjach? Branżę ogarnął pesymizm

Branża hoteli, restauracji i cateringu, fachowo określana jako HoReCa utraciła cały entuzjazm, który niósł ją przez pierwsze trzy kwartały tego roku. Z lidera optymizmu wśród branż spadła do roli przewodzącego pod względem pesymizmu. Co jest tego przyczyną?

Otwieranie dziś restauracji to samobójstwo? Pewniejsze jest pójść śladem Żabki do własnego sklepu z ofertą gotowych dań

Rewolucja dzieje się w całej branży fachowo określanej jako HoReCa. Ale największa w jej gastronomicznej części. Świadczą o tym dane gospodarcze dotyczące liczby otwieranych placówek, zawieszanych działalności, długów i kredytów oraz tempa ich spłaty. Restauracje tracą na popularności, zyskują sklepy oferujące gotowe dania - ciepłe lub do odgrzania w domu.

Brak chętnych do pracy. Restaurator oferuje prawie 1300 zł za pomoc w znalezieniu kelnera

Sezon letni jeszcze się nie rozpoczął, a w branży gastronomicznej i hotelowej już, tak jak co roku, brakuje pracowników. Właściciel bistro w Aoście na północy Włoch oferuje bon wartości 300 euro osobie, która pomoże mu znaleźć kelnera. 

Znakowanie napojów alkoholowych - nowe przepisy. Ochrona określenia „nalewka” i obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu w restauracjach

Są nowe przepisy dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Zmiany wprowadzają zasady oznakowania napoju spirytusowego nazywanego „nalewką”. Pojawia się też obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu w restauracjach.

REKLAMA

Restauracje, kawiarnie i hotele odżyły. Nareszcie koniunktura w branży wraca do poziomów sprzed pandemii

Tak dobrego rozpoczęcia roku w branży HoReCa nie było od wybuchu pandemii. Co piąty hotelarz i restaurator spodziewa się w 2024 roku większej liczby gości i wyższych obrotów ze swojego biznesu, a połowa z nich w związku z tym będzie w bieżącym roku inwestować, co też dobrze rokuje dla tego sektora rynku usług na dalszą przyszłość.

Walentynki 2024. Polacy wciąż są tradycjonalistami, tylko 24 procent zgodzi się, by za kolację z tej okazji zapłaciła kobieta

Kobiety do sprawy podchodzą bardziej nowocześnie i oceniają, że 35 proc. mężczyzn zgodziłoby się na zapłacenie rachunku za kolację z okazji Święta Zakochanych przez partnerkę.

Polacy coraz rzadziej chodzą do restauracji. Czego obawiają się właściciele lokali? Najbardziej podwyżek płacy minimalnej

Polacy coraz rzadziej jedzą poza domem a jeśli już pójdą do restauracji to zostawiają mniejsze napiwki albo dzielą porcje. Tak wynika z obserwacji większości restauratorów. Czy sezon okołoświąteczny i pojawiające się w branży nowe trendy przywrócą klientów? 

Może zniknąć nawet co czwarta restauracja? "Przedsiębiorcy czekają na pierwsze rachunki w roku 2023

Wielu przedsiębiorców bardzo poważnie rozważa zawieszenie działalności czy likwidację swoich restauracji - pojawiają się głosy, że decyzje uzależnione będą od rachunków za media w pierwszym kwartale 2023 roku.

REKLAMA

Godziny otwarcia sklepów w Wigilię i Sylwestra

Wigilia i Sylwester to szczególne dni roku, kiedy możliwość zrobienia zakupów może być bezcenna. Poszczególne sieci handlowe ustalają różne godziny otwarcia. Jak to wygląda w 2022 r.?

10% VAT w restauracjach i obiektach sportowych od stycznia do marca 2023 r. na Słowacji

Koleje linowe, wyciągi narciarskie, parki wodne, obiekty sportowe i restauracje będą miały przez trzy miesiące niższy, 10-procentowy VAT - uchwaliła we wtorek Rada Narodowa (parlament). Tym samym rekreacyjne pobyty zimowe na Słowacji powinny być atrakcyjniejsze.

Sprzedaż napojów w restauracji - jakie stawki VAT

Czy jest możliwość zastosowania stawki 0% VAT do napojów w restauracji? Sprzedaż dotyczy np. soku pomarańczowego, który kupowany jest w hurtowni ze stawką 0%. A co z herbatą z suszu owocowego, smoothie, shake'ami?

Restauracje popadają w długi lub upadają

Restauratorzy zrzeszeni w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie biją na alarm - ceny produktów spożywczych są absolutnie rekordowe, co musi przedkładać się na wzrosty cen dań oferowanych w lokalach. Izba alarmuje rzecznika MŚP o sytuacji gastronomii.

Kto będzie pracował 1 i 3 maja

1 maja i 3 maja to dni wolne od pracy, w których obowiązuje zakaz handlu. Sprawdź kogo ten zakaz nie obejmuje. Kto będzie pracował 1 i 3 maja?

Sylwester 2021 r. Hotelarze i restauratorzy w ogniu przepisów

Czy przed wejściem można sprawdzać lub skanować paszporty covidowe? Czy jest to zgodne z prawem?

Branża HoReCa obawia się efektów czwartej fali koronawirusa

Po pozytywnym odbiciu nastrojów w HoReCa z III kwartału br. nie ma już śladu. Subindeks Barometru EFL na IV kwartał br. był najniższy wśród 6 branż i wyniósł tylko 47,2 pkt. To spadek o 12,7 pkt. w porównaniu do poprzedniego kwartału, w którym wskaźnik osiągnął najlepszy wynik od ponad 2 lat (59,9 pkt.). Na taki wynik największy wpływ miały prognozy dotyczące sprzedaży – 40% hotelarzy i restauratorów spodziewa się mniejszej liczby zamówień w ostatnim kwartale tego roku. HoReCa jest również jedyną branżą, w której zdecydowana większość ankietowanych twierdzi, że czwarta fala koronawirusa ponownie pogorszy sytuację biznesów hotelarskich i gastronomicznych (85 proc.).

Prawa konsumenta w gastronomii. Eksperci radzą: Nie zjadaj dowodów

Prawa konsumenta w gastronomii. Ryba limanda żółtopłetwa zamiast soli albo krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany – to przykłady nierzetelności w lokalach gastronomicznych. W co trzecim zaniżano wagę lub pojemność potraw i napojów. Ceny też nie zawsze widzimy przy zamawianiu. Jak się przed tym wszystkim bronić?

Czy za braki kadrowe zapłaci klient?

Braki kadrowe, z którymi walczą przedsiębiorcy – wpływają na obsługę gości hoteli czy restauracji i wydłużają czas oczekiwania na zamówienie. Problemów w branży HoReCa jest więcej, a wiele z nich odczują również klienci.

Jak wybrać lokal gastronomiczny w miejscowości turystycznej?

Lokale gastronomiczne w polskich miejscowościach turystycznych zostały skontrolowane przez Inspekcję Handlową. Czy stwierdzono nieprawidłowości?

Jak branża gastronomiczna może na nowo zdobyć klientów?

Przed branżą gastronomiczną pojawiło się nowe wyzwanie. W jaki sposób ponownie pozyskać kandydatów do pracy? Czy pomoże im w tym pozytywny wizerunek pracodawcy?

Gastronomia wróciła do pracy i musi odrobić straty

Zaległości branży gastronomicznej wobec dostawców i banków sięgają już prawie 728 mln zł. Tylko w marcu nieopłacone na czas rachunki i raty kredytów podwyższyły się o 13 mln zł, dwa razy bardziej niż w poprzednich miesiącach.

Od kiedy otwarte restauracje? [DATA]

Restauracje czekają na otwarcie. Działają już hotele, a do otwarcia przygotowują się restauratorzy. Na początek otwarte zostaną jedynie ogródki.

Gastronomia: chcemy otworzyć ogródki na majówkę

Uruchomienie ogródków na majówkę pozwoliło by restauracjom na bezpieczny powrót do pracy - apeluje branża. Czy rząd wyda zgodę na otwarcie ogródków gastronomicznych?

Rynek pracy HoReCa jest coraz trudniejszy [RAPORT]

HoReCa zwalnia pracowników, wysyła ich na bezpłatne urlopy lub obniża wymiar etatu czy wynagrodzenie. Gdzie pracownicy z zamkniętych branż szukają zatrudnienia?

Kiedy restauracje zostaną otwarte? Morawiecki odpowiada

Restauracje, siłownie i hotele nadal nie są otwarte. To w związku z wprowadzoną kwarantanną. Ten etap ma trwać do 17 stycznia. A co dalej? Czy restauracje zostaną otwarte? Co z hotelami?

Duże straty branży gastronomicznej z powodu COVID-19

Pandemia COVID-19 okazała się poważnym wyzwaniem dla branży gastronomicznej, zatrudniającej jeszcze na początku 2020 roku około 1 miliona pracowników i generującej przychody na poziomie ok. 37 mld złotych. Eksperci szacują, że w wielu lokalach zyski spadły nawet o 90%, a blisko 30% lokali gastronomicznych może nie przetrwać kryzysu i na stałe zniknie z kulinarnej mapy Polski.

3 tys. zł miesięcznie dla pracowników gastronomii

3 tysiące złotych pomocy miesięcznie na każdego pracownika gastronomii do czasu ponownego otwarcia lokali - zapowiedział marszaek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Uwaga przedsiębiorcy! Bary i restauracje zamknięte do odwołania

Nie na 2 tygodnie jak zapowiadano, ale do odwołania gastronomia zostaje zamknięta. Jedzenie można sprzedawać na wynos lub z dowozem.

Czy hotele i restaurację mogą liczyć na poprawę sytuacji?

Poprawy sytuacji na rynku HoReCa spodziewa się co 3 restaurator, jednak zdecydowana większość nie liczy na duże odbicie w tej branży.

Co możemy reklamować w restauracji?

Chyba wszystkim spośród nas zdarza się od czasu do czasu zjeść coś na tzw. „mieście”. Nieważne, czy jest to ekskluzywna restauracja czy niepozorna knajpka – chodzi przede wszystkim o to, żeby jedzenie, które tam zamówimy było świeże i dobre. A co jeśli nie jest? Czy klientowi przysługuje reklamacja?

Restauracje w czasach pandemii. Jak COVID-19 zmienia branżę gastronomiczną?

Praca zdalna i puste biurowce odcisnęły swoje piętno na branży gastronomicznej, Zwłaszcza na te punkty, których funkcjonowanie było całkowicie uzależnione od funkcjonowania biurowców. Taka sama sytuacja spotkała restauratorów, którzy prowadzą działalność w centrach handlowych. Część z nich zostało zamkniętych. Jak wygląda ich sytuacja obecnie? Czy są szanse na powrót do normalności?

Od 18 maja 2020 r. trzeci etap znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem

Od 18 maja otwarte będą salony kosmetyczne i fryzjerskie oraz restauracje. Zobacz co jeszcze się zmieni po wdrożeniu trzeciego etapu znoszenia ograniczeń w związku z koronawirusem.

Czy zakaz wstępu dzieci do restauracji to dyskryminacja?

Czy właściciel restauracji ma prawo zakazać do niej wstępu dzieciom? Jak w takiej sytuacji można domagać się egzekwowania zakazu dyskryminacji?

Rehegoo Streaming debiutuje w Polsce

Muzyka wolna od ZAIKS dla polskich przedsiębiorców. Rehegoo Streaming Platform wchodzi na rynek polski! Platforma pojawiła się w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz we Włoszech na początku tego roku i zapewnia właścicielom lokali łatwy i tani dostęp do muzyki.

REKLAMA