REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Ze względów profilaktycznych pracodawca musi zapewnić nieodpłatne posiłki pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Niektórym pracownikom posiłki profilaktyczne przysługują przez cały rok, zaś innym mogą przysługiwać tylko zimą. Nie ma jednak możliwości, aby pracodawca zwolnił się z obowiązku zapewnienia posiłku profilaktycznego.
Z pewnością jednym z najtrudniejszych wyzwań dla pracodawców jest pozyskanie wyspecjalizowanej kadry pracowniczej na obecnie występującym tzw. rynku pracownika. Firmy zastanawiają się jak zachęcić specjalistów do aplikowania, nie inwestując w to dużego nakładu finansowego. Jednym z atrakcyjnych benefitów pracowniczych może zatem okazać się dofinansowanie do posiłku. Kiedy pracodawca jest obowiązany do zapewniania posiłków regeneracyjnych, a kiedy może dobrowolnie taki zaoferować?
Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Zamiast posiłku w formie dania gorącego pracodawca może przekazać pracownikom bony, talony, kupony i inne dowody uprawniające do otrzymania produktów spożywczych lub posiłku.
Dodatkowe świadczenia gwarantowane przez prawo pracy czyli co oprócz wynagrodzenia pracodawca powinien wypłacać pracownikom w 2024 roku? Obowiązki wypłat pracodawców wynikają z przepisów dotyczących pracy zdalnej, bhp, podnoszenia kwalifikacji zawodowych, odpraw, zwolnień od pracy, PPK, zakazu konkurencji.
REKLAMA
Mamy dopiero początek marca, ale temperatury sięgające nawet kilkunastu stopni Celsjusza sugerują koniec zimy i początek wiosny. Czy oznacza to, że pracodawca może zaprzestać wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom wykonującym prace fizyczne na otwartej przestrzeni podczas zimy?
Ze względu na warunki atmosferyczne występujące zimą, pracodawca ma szczególne obowiązki związane z bezpieczeństwem i higieną pracy. Niektórym pracownikom należy zapewnić ciepłe napoje i posiłki profilaktyczne. To nie wszystko, o pracodawca musi zadbać w związku z zimą i pracą na mrozie.
Pracodawca ma obowiązek zapewnienia darmowych posiłków pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. W okresie zimowym posiłek profilaktyczny przysługuje pracownikom wykonującym ciężką pracę fizyczną na otwartej przestrzeni.
Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
REKLAMA
W dniu 1 września 2023 r. zacznie obowiązywać nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą wzrasta kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków, oferowanego przez pracodawców jako benefit pracowniczy – do 450 zł na jednego pracownika miesięcznie. Zdaniem ekspertów Sodexo pracownik zaoszczędzi na składkach ZUS 1070 zł w skali roku, a pracodawca nawet 1106 zł rocznie na jednego pracownika.
Posiłki profilaktyczne – jakie są przepisy określające zasady ich przyznawania? Zapewnienie pracownikom odpowiednich posiłków jest obowiązkiem pracodawcy, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych oraz warunki zatrudnienia są szczególnie uciążliwe. Jak właściwie realizować to zobowiązanie? Czy każdemu przysługuje ciepły posiłek w pracy?
Artykuł prezentuje interpretację organów skarbowych dotyczącą opodatkowania bonów żywnościowych przekazywanych pracownikom na cele profilaktyczne. W odpowiedzi na zapytanie spółki, Krajowa Izba Skarbowa stwierdziła, że wartość tych bonów nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Uznano je za świadczenia socjalne mające poprawić zdrowie pracowników, co wpływa na ich efektywność.
W artykule omawia się możliwość zaliczenia wydatków na zakup usług przygotowania i wydawania pracownikom posiłków regeneracyjnych oraz na zakup bonów żywnościowych do kosztów uzyskania przychodów. Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) potwierdza, że te wydatki mogą być uwzględnione w kosztach podatkowych, pod warunkiem spełnienia określonych przesłanek. Ta interpretacja może mieć istotne znaczenie dla przedsiębiorstw, które będą mogły obniżyć swoje podatki dochodowe.
Pracodawcy zyskają prawo pomniejszania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe o 450 zł miesięcznie z tytułu finansowanych przez nich posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu. Aktualnie mogą odliczać nie więcej niż 300 zł. Będzie to dotyczyło także wartości otrzymanych przez pracowników kuponów, talonów, bonów żywieniowych i kart przedpłaconych. Zmiany mają wejść w życie 1 września 2023 r.
Interpretacja indywidualna Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) z dnia 19 stycznia 2023 r. potwierdza, że pracodawcy nie muszą obliczać, pobierać ani wpłacać zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych z tytułu wydawanych bonów żywieniowych na posiłki profilaktyczne. Jest to wynikiem zwolnienia przedmiotowego określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Interpretacja Krajowej Informacji Skarbowej dotyczy bonów żywieniowych wydawanych przez pracodawców. W świetle odpowiedzi KIS bony żywieniowe mogą być uznane za inne dowody uprawniające do otrzymywania posiłków profilaktycznych zgodnie z przepisami prawa pracy. Wnioskodawcy, którzy wydają takie bony spełniają więc wymogi prawne dotyczące zapewnienia pracownikom gotowych posiłków.
Czy wartość przekazanych pracownikom kart przedpłaconych na posiłki profilaktyczne jest opodatkowana PIT, a pracodawca musi od tej wartości pobrać zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych (PIT)? 24 marca 2023 r. Szef KAS zmienił niekorzystną dla podatnika interpretację podatkową w tej sprawie.
REKLAMA