REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Posiłki profilaktyczne

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Pracodawca musi wydawać posiłki profilaktyczne, a pracownicy nie mogą z nich zrezygnować

Ze względów profilaktycznych pracodawca musi zapewnić nieodpłatne posiłki pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Niektórym pracownikom posiłki profilaktyczne przysługują przez cały rok, zaś innym mogą przysługiwać tylko zimą. Nie ma jednak możliwości, aby pracodawca zwolnił się z obowiązku zapewnienia posiłku profilaktycznego.

Posiłki pracownicze, dofinansowanie posiłków – obowiązek pracodawcy czy benefit?

Z pewnością jednym z najtrudniejszych wyzwań dla pracodawców jest pozyskanie wyspecjalizowanej kadry pracowniczej na obecnie występującym tzw. rynku pracownika. Firmy zastanawiają się jak zachęcić specjalistów do aplikowania, nie inwestując w to dużego nakładu finansowego. Jednym z atrakcyjnych benefitów pracowniczych może zatem okazać się dofinansowanie do posiłku.  Kiedy pracodawca jest obowiązany do zapewniania posiłków regeneracyjnych, a kiedy może dobrowolnie taki zaoferować? 

BHP: Bony, talony, kupony zamiast posiłku profilaktycznego. Kiedy i komu przysługują, kto wydaje

Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Zamiast posiłku w formie dania gorącego pracodawca może przekazać pracownikom bony, talony, kupony i inne dowody uprawniające do otrzymania produktów spożywczych lub posiłku.

Dodatkowe świadczenia dla pracowników w 2024 r. - komu i kiedy przysługują?

Dodatkowe świadczenia gwarantowane przez prawo pracy czyli co oprócz wynagrodzenia pracodawca powinien wypłacać pracownikom w 2024 roku? Obowiązki wypłat pracodawców wynikają z przepisów dotyczących pracy zdalnej, bhp, podnoszenia kwalifikacji zawodowych, odpraw, zwolnień od pracy, PPK, zakazu konkurencji. 

REKLAMA

Posiłki profilaktyczne. Czy nadejście wiosny zwalnia pracodawców z obowiązku wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom

Mamy dopiero początek marca, ale temperatury sięgające nawet kilkunastu stopni Celsjusza sugerują koniec zimy i początek wiosny. Czy oznacza to, że pracodawca może zaprzestać wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom wykonującym prace fizyczne na otwartej przestrzeni podczas zimy?

Darmowe posiłki dla pracowników do 31 marca 2024 r. Co jeszcze musi zapewnić pracodawca w związku z pracą na mrozie?

Ze względu na warunki atmosferyczne występujące zimą, pracodawca ma szczególne obowiązki związane z bezpieczeństwem i higieną pracy. Niektórym pracownikom należy zapewnić ciepłe napoje i posiłki profilaktyczne. To nie wszystko, o pracodawca musi zadbać w związku z zimą i pracą na mrozie.

Darmowe posiłki dla pracowników od 1 listopada 2023 r. do 31 marca 2024 r. Pracownik nie może z nich zrezygnować!

Pracodawca ma obowiązek zapewnienia darmowych posiłków pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. W okresie zimowym posiłek profilaktyczny przysługuje pracownikom wykonującym ciężką pracę fizyczną na otwartej przestrzeni.

Koszty pracodawcy: zwiększenie uprawnień pracowników do posiłków i napojów od 1 listopada 2023 r. do 31 marca 2024 r.

Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. 

REKLAMA

Pracownik oszczędzi na składkach ZUS 1070 zł, a pracodawca - 1106 zł rocznie na jednego pracownika. Dofinansowanie posiłków korzystniejsze od 1 września 2023 r.

W dniu 1 września 2023 r. zacznie obowiązywać nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą wzrasta kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków, oferowanego przez pracodawców jako benefit pracowniczy – do 450 zł na jednego pracownika miesięcznie. Zdaniem ekspertów Sodexo pracownik zaoszczędzi na składkach ZUS 1070 zł w skali roku, a pracodawca nawet 1106 zł rocznie na jednego pracownika.

Posiłki profilaktyczne. Kiedy pracodawca ma obowiązek zapewnić je pracownikowi?

Posiłki profilaktyczne – jakie są przepisy określające zasady ich przyznawania? Zapewnienie pracownikom odpowiednich posiłków jest obowiązkiem pracodawcy, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych oraz warunki zatrudnienia są szczególnie uciążliwe. Jak właściwie realizować to zobowiązanie? Czy każdemu przysługuje ciepły posiłek w pracy? 

Czy bon żywnościowy na cele profilaktyczne jest opodatkowany?

Artykuł prezentuje interpretację organów skarbowych dotyczącą opodatkowania bonów żywnościowych przekazywanych pracownikom na cele profilaktyczne. W odpowiedzi na zapytanie spółki, Krajowa Izba Skarbowa stwierdziła, że wartość tych bonów nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Uznano je za świadczenia socjalne mające poprawić zdrowie pracowników, co wpływa na ich efektywność. 

Czy wydatki na posiłki regeneracyjne dla pracowników mogą być zaliczone do kosztów podatkowych?

W artykule omawia się możliwość zaliczenia wydatków na zakup usług przygotowania i wydawania pracownikom posiłków regeneracyjnych oraz na zakup bonów żywnościowych do kosztów uzyskania przychodów. Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) potwierdza, że te wydatki mogą być uwzględnione w kosztach podatkowych, pod warunkiem spełnienia określonych przesłanek. Ta interpretacja może mieć istotne znaczenie dla przedsiębiorstw, które będą mogły obniżyć swoje podatki dochodowe.

Składki ZUS 2023. Odliczenie 450 zł od podstawy wymiaru składek za posiłki dla pracowników (także bony żywieniowe, talony i karty przedpłacone)

Pracodawcy zyskają prawo pomniejszania  podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe o 450 zł miesięcznie z tytułu finansowanych przez nich posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu. Aktualnie mogą odliczać nie więcej niż 300 zł. Będzie to dotyczyło także wartości otrzymanych przez pracowników kuponów, talonów, bonów żywieniowych i kart przedpłaconych. Zmiany mają wejść w życie 1 września 2023 r.

Czy bon żywnościowy na posiłki profilaktyczne dla pracowników może być zwolniony z podatku dochodowego?

Interpretacja indywidualna Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) z dnia 19 stycznia 2023 r. potwierdza, że pracodawcy nie muszą obliczać, pobierać ani wpłacać zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych z tytułu wydawanych bonów żywieniowych na posiłki profilaktyczne. Jest to wynikiem zwolnienia przedmiotowego określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Bon żywieniowy jako sposób na posiłki profilaktyczne? Jest interpretacja KIS

Interpretacja Krajowej Informacji Skarbowej dotyczy bonów żywieniowych wydawanych przez pracodawców. W świetle odpowiedzi KIS bony żywieniowe mogą być uznane za inne dowody uprawniające do otrzymywania posiłków profilaktycznych zgodnie z przepisami prawa pracy. Wnioskodawcy, którzy wydają takie bony spełniają więc wymogi prawne dotyczące zapewnienia pracownikom gotowych posiłków. 

Karty przedpłacone na posiłki dla pracowników a podatek. Jakie obowiązki ma pracodawca?

Czy wartość przekazanych pracownikom kart przedpłaconych na posiłki profilaktyczne jest opodatkowana PIT, a pracodawca musi od tej wartości pobrać zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych (PIT)? 24 marca 2023 r. Szef KAS zmienił niekorzystną dla podatnika interpretację podatkową w tej sprawie.

Bony i karty przedpłacone na posiłki i napoje - rozliczanie

Rozliczanie bonów i kart przedpłaconych na posiłki i napoje profilaktyczne dla pracowników dotyczy zwykle sytuacji, gdy pracodawcy nie mają możliwości wydawania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych i napoi. Jak można wydawać pracownikom posiłki i napoje? Czy bony żywnościowe i karty przedpłacone zwolnione są z podatku i ze składek? Kiedy posiłki są częściowo zwolnione ze składek?

Posiłki i napoje profilaktyczne dla pracowników – nowe sposoby zapewnienia prawa?

Posiłki i napoje profilaktyczne zgodnie z przepisami BHP należą się pracownikom wykonującym pracę w szczególnie uciążliwych warunkach. Powstał projekt rozporządzenia wprowadzający nowe sposoby zapewniania przez pracodawcę tego prawa. Pracodawca będzie mógł korzystać z takich usług jak catering.

Kupony żywnościowe dla pracowników a zwolnienie z PIT

Zdaniem niektórych organów podatkowych pracodawca, który wydaje kupony żywnościowe dla pracowników, nie kontrolując, na jakie posiłki lub artykuły spożywcze są przez pracowników przeznaczane, nie może skorzystać z przewidzianego ze zwolnienia w podatku PIT. Na szczęście, zdaniem sądu jest inaczej, tj. niedopuszczalna jest wykładnia rozszerzająca zakresu stosowania przepisu prawa podatkowego, który jest podstawą ustanowienia zwolnienia.

Rada Ochrony Pracy - plan prac na 2019 r.

Zdaniem Pracodawców RP Rada Ochrony Pracy jako organ nadzoru nad warunkami pracy oraz działalnością PIP w roku 2019 powinna skupić się m.in. na systemie szkoleń z zakresu BHP, pracy na wysokości, służbie medycyny pracy, pracy osób 50+ w mikroklimacie gorącym oraz sprecyzowaniu katalogu rozwiązań mających na celu zapewnienie pracownikom posiłków profilaktycznych.

Obowiązki pracodawcy w okresie zimowym w zakresie BHP

W okresie zimowym pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki regeneracyjne i ciepłe napoje. Należy również zapewnić minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy oraz przestrzegać przepisów i zasad bezpieczeństwa przy odśnieżaniu dachów.

Posiłki i napoje profilaktyczne od 1 listopada

W okresie zimowym, tj. od 1 listopada 2017 r. do 31 marca 2018 r. pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje.

Zwolnienie z PIT bonów, talonów i kuponów na zakup żywności oraz napojów bezalkoholowych

W razie niemożności wydania pracownikom posiłków i napojów energetycznych, pracodawca może przekazać im bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do uzyskania na ich podstawie posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych. Ich wartość korzysta ze zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych.

Zimne napoje dla pracowników w czasie upałów

Pracodawca ma obowiązek dostarczyć zimne napoje pracownikom wykonującym pracę w wysokiej temperaturze. Jakie warunki muszą być spełnione by powstał obowiązek dostarczenia zimnych napojów?

Posiłki profilaktyczne dla pracowników tylko do 31 marca

Tylko do końca marca pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem tylko czas od 1 listopada do 31 marca.

W okresie zimowym napoje i posiłki dla pracowników

W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

Napoje i posiłki profilaktyczne od 1 listopada

Zgodnie z zasadami BHP pracodawcy mają obowiązek w okresie zimowym zapewniać niektórym pracownikom napoje i posiłki profilaktyczne. Okres zimowy zaczyna się 1 listopada a kończy 31 marca. Jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Posiłki profilaktyczne tylko do końca marca

Tylko do końca marca pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem tylko czas od 1 listopada do 31 marca.

Napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników

Napoje i posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom, którzy zatrudnieni są w warunkach uciążliwych, na stanowiskach których wykonywanie wiąże się z dużym wydatkiem energetycznym oraz koniecznością wykonywania pracy w niskich lub wysokich temperaturach. Regulacje dotyczące wydawania posiłków i napojów profilaktycznych powinny być zamieszczone w regulaminie pracy.

Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom

Pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatne posiłki i napoje pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki i napoje.

Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym?

Posiłki regeneracyjne i napoje powinny być dostarczane przez pracodawców określonym grupom pracowników. Jakiego okresu i jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

Zgodnie z przepisami bhp pracodawca ma obowiązek w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) zapewnić określonym pracownikom posiłki profilaktyczne. Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne?

Napoje i posiłki profilaktyczne

Napoje i posiłki profilaktyczne powinny być zapewniane pracownikom zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach. Koszty ich pokrywa pracodawca. Szczegółowe uregulowania w tym zakresie zawarte są w rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

BHP – podstawowe informacje dla pracodawców

Szkolenia bhp, badania lekarskie, posiłki i napoje profilaktyczne, środki ochrony indywidualnej – o to musi zadbać pracodawca. Jednak to nie wszystkie obowiązki nałożone na pracodawcę przez przepisy BHP. Jakich działań ze strony pracodawcy wymaga ochrona zdrowia pracownika?

Woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników – obowiązki pracodawcy

Komu przysługuje woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne? Zgodnie z prawem pracodawca zapewnia wszystkim pracownikom wodę pitną niezależnie od warunków atmosferycznych. Natomiast przy zatrudnianiu pracowników na stałe lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca ma obowiązek zapewnienia także profilaktycznych posiłków i napojów.

Bezpieczeństwo pracy zimą

Ekipy naszych pracowników będą wykonywać krótkotrwałe roboty w okresie zimowym (od kilku tygodni do kilku miesięcy w jednym miejscu) w tzw. otwartym terenie. Do miejsca pracy pracownicy będą przywożeni i odwożeni każdego dnia. Ochronę miejsca wykonywania robót zlecimy firmie wyspecjalizowanej. Na co powinniśmy zwrócić uwagę aby być w zgodzie z przepisami bhp?

Profilaktyczne posiłki i napoje dla pracowników

Niektórzy pracownicy naszej firmy pracują na powietrzu przy sprzątaniu terenu zakładu oraz przy pilnowaniu. Pracownicy zatrudnieni przy pilnowaniu mają obiekt, w którym mogą przebywać w czasie pracy. Jednak przeciętnie połowę czasu spędzają na powietrzu. Natomiast pracownicy sprzątający przez cały czas pracują na powietrzu. Czy takim pracownikom przysługują w okresie zimowym profilaktyczne posiłki i gorące napoje?

Jakie obowiązki wobec pracowników ma pracodawca w czasie zimy

Ochrona pracowników w czasie zimy

Obowiązek przestrzegania bhp przy odśnieżaniu dachów

Pracodawca organizujący prace przy odśnieżaniu dachów powinien przestrzegać przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom

Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.

Jak przygotować się do prac zimowych?

Profilaktyczne posiłki i napoje

Obowiązek wydawania posiłków i napojów w stosunku do niektórych pracowników wynika wprost z Kodeksu pracy. Niemniej jednak rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, zależą od grupy pracowników oraz warunków w zakładzie pracy.

BHP w szkole

Pracuję w szkole podstawowej na wsi. Pracodawca nie zapewnia nam żadnych napojów i tłumaczy to faktem, że przepisy go do tego nie zobowiązują. Ponadto w szkole znajduje się tylko jedna toaleta, a łącznie zatrudnionych jest 20 pracowników. W naszej ocenie pracodawca narusza przepisy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Czy mamy rację?

Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?

W magazynie pracownicy wykonują prace związane z dużym obciążeniem fizycznym (ręczne przenoszenie ciężarów). Praca częściowo odbywa się w zmiennych warunkach atmosferycznych. Pracownicy domagają się wydawania posiłków i napojów profilaktycznych. Motywują to tym, że ich praca wykonywana jest w warunkach szczególnie uciążliwych. Pracodawca nie podziela opinii pracowników. Twierdzi, że praca nie należy do prac szczególnie uciążliwych i w związku z tym pracownikom nie przysługują posiłki i napoje profilaktyczne. Pracodawca nie zdecydował się na ustalenie w przepisach wewnątrzzakładowych prawa pracowników do posiłków i napojów profilaktycznych. Czy pracodawca powinien wydawać posiłki i napoje profilaktyczne pracownikom?

Czy od posiłków dla pracowników na koszt pracodawcy trzeba opłacać składki

Aby zapewnić lepsze warunki pracy swoim pracownikom, niektórzy pracodawcy decydują się na fundowanie im posiłków w pracy. Część pracodawców ma jednak taki obowiązek. Wartość nieodpłatnego posiłku jest dla pracowników przychodem ze stosunku pracy. Mimo to nie zawsze trzeba od wartości posiłku naliczyć i opłacić składki na ubezpieczenia pracowników, którzy z tych posiłków korzystają.

Kiedy trzeba zapewniać pracownikom profilaktyczne posiłki i napoje

Niektórzy pracownicy naszej firmy pracują na powietrzu przy sprzątaniu terenu zakładu oraz przy pilnowaniu. Pracownicy zatrudnieni przy pilnowaniu mają obiekt, w którym mogą przebywać w czasie pracy. Jednak przeciętnie połowę czasu spędzają na powietrzu. Natomiast pracownicy sprzątający przez cały czas pracują na powietrzu. Czy takim pracownikom przysługują w okresie zimowym profilaktyczne posiłki i gorące napoje?

Profilaktyczne posiłki i napoje

Konieczność zapewnienia pracownikom profilaktycznych posiłków i napojów istnieje nie tylko w okresie letnim. Przy niektórych pracach obowiązek taki istnieje przez cały rok.

Czy pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach można wydawać talony zamiast posiłków

Pracownicy naszej firmy wykonują pracę w uciążliwych warunkach, dlatego jesteśmy zobowiązani do zapewnienia im posiłków profilaktycznych. Zamierzamy rozwiązać tę kwestię wydając pracownikom talony obiadowe. Czy od wartości talonów powinniśmy naliczać składki i podatek?

REKLAMA