REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Dereń jadalny, to długowieczny, duży krzew owocowy (może też być prowadzony jako drzewko), który z każdym rokiem zjednuje sobie nowych sympatyków. Jest prawie „bezobsługowy” – jego uprawa jest bardzo łatwa, zadowala się przeciętnymi glebami, z reguły nie atakują go szkodniki i choroby – nie trzeba więc go „pryskać”. Rodzi znakomite, jadalne owoce, zawierające duże ilości witamin i innych prozdrowotnych substancji. Z owoców można robić różne przetwory (konfitury, soki, kompoty, marynaty i jedne z najlepszych nalewek owocowych). Kiszone w solance niedojrzałe owoce derenia były w dawnej Polsce przysmakiem zastępującym oliwki.
Nie możesz się powstrzymać przed zjedzeniem jagód, jeżyn czy malin prosto z krzaczka? Miej świadomość, że przez takie niemyte owoce możesz poważnie zachorować. Bąblowica jest trudna do zdiagnozowania.
Dziś jest Dzień Owoców, choć to poniedziałek. W firmach przyjęte jest natomiast, że dniem bezpłatnych owoców dla pracowników jest czwartek. To taki benefit, który po okresie entuzjazmu stracił już praktycznie swoją motywacyjną rolę i nie jest traktowany jako świadczenie pozapłacowe, dlaczego.
Chcielibyśmy w naszej jednostce dokonywać zakupu owoców i warzyw dla pracowników ze środków zakładowego funduszu świadczeń socjalnych (dalej: ZFŚS), co wyrabiałoby wśród nich dobre nawyki żywieniowe. Czy możliwe jest dokonywanie takich zakupów ze środków ZFŚS?
REKLAMA
Zdecydowana większość dietetyków i innych ekspertów z zakresu zasad żywienia jest zgodnych, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Zawierają one cenne, niezbędne dla zdrowia witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Podobne wartości odżywcze znajdziemy w owocach i powstałych z nich sokach, jednak budzą one więcej kontrowersji ze względu na zawartość cukru. Czy słusznie? Jaki rodzaj cukru znajdziemy w owocach? Kto powinien go unikać? Czy do soków, które znajdziemy na sklepowych półkach dodawany jest cukier? Co na ten temat mówią badania naukowe.
Krajowa Informacja Skarbowa w swojej interpretacji wyjaśniła, że zakup owoców i warzyw dla pracowników i współpracowników spółki może być zaliczony do kosztów uzyskania przychodu w CIT.
Jakie owoce i warzywa najczęściej kojarzą się z latem? Wśród respondentów królują truskawki. A co jeszcze jest nieodłącznym symbolem lata? Sprawdzamy u progu jesieni.
REKLAMA
Minister rolnictwa Robert Telus powiedział: Mamy nadzieję, że Ukraina nie wprowadzi embarga na polskie owoce czy warzywa, gdyż byłoby to niepotrzebne zaostrzenie sytuacji. Podkreślił, że tranzyt zboża przez polskie terytorium odbywa się bez zakłóceń.
Owoce leśne są właściwie na wyciągnięcie ręki. Gdzie najlepiej ich szukać? Które owoce teraz dojrzewają? Póki jest jeszcze lato, warto wybrać się na poszukiwanie skarbów lasu.
Praca wakacyjna jest jednym z popularnych wyborów młodych ludzi na spędzenie wakacji. Zbieranie owoców to letnia praca wakacyjna, która łączy zarobek, aktywność fizyczną i przygodę na plantacjach. Czy warto podjąć to wyzwanie?
Warzywa spod osłony, m.in. pomidory czy ogórki, są obecnie nawet o 20 proc. tańsze na rynku niż w 2022 r. - powiedział PAP Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach. Jak dodał, w sprzedaży zaczynają się pojawiać morele i brzoskwinie krajowe, a także coraz więcej odmian śliwek.
Owoce sezonowe to nieodłączny element zdrowej diety. Latem wybór świeżych owoców jest bardzo duży, jednak warto pamiętać, że przed zjedzeniem należy je obowiązkowo umyć. Czym grozi jedzenie niemytych owoców?
Zaczyna się sezon truskawkowy 2023. Jak informuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - truskawki to ulubiony owoc Polaków, najbardziej oczekiwany ale i często fałszowany. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej zakupem i spróbowaniem?
Polscy pracownicy jedzą w pośpiechu. Mniej niż 50% poświęca na spożycie głównego posiłku więcej niż 15 minut. Co 5 pracownik przyznaje się do tego, że je najczęściej je na swoim stanowisku nie przerywając pracy. Wśród kobiet zjawisko występuje częściej niż wśród mężczyzn. 37% respondentów przyznaje, że kończy pracę z uczuciem głodu. Co robią firmy, żeby pracownicy odżywiali się w prawidłowy sposób?
Jak wynika z raportu przygotowanego na podstawie monitoringu ponad 620 tys. cen, w ub.r. w porównaniu do 2019 roku zanotowano wzrosty w 4 z 11 kategorii. Co podrożało najbardziej?
REKLAMA