REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Napoje profilaktyczne

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Dodatkowe świadczenia dla pracowników w 2024 r. - komu i kiedy przysługują?

Dodatkowe świadczenia gwarantowane przez prawo pracy czyli co oprócz wynagrodzenia pracodawca powinien wypłacać pracownikom w 2024 roku? Obowiązki wypłat pracodawców wynikają z przepisów dotyczących pracy zdalnej, bhp, podnoszenia kwalifikacji zawodowych, odpraw, zwolnień od pracy, PPK, zakazu konkurencji. 

Posiłki profilaktyczne. Czy nadejście wiosny zwalnia pracodawców z obowiązku wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom

Mamy dopiero początek marca, ale temperatury sięgające nawet kilkunastu stopni Celsjusza sugerują koniec zimy i początek wiosny. Czy oznacza to, że pracodawca może zaprzestać wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom wykonującym prace fizyczne na otwartej przestrzeni podczas zimy?

Koszty pracodawcy: zwiększenie uprawnień pracowników do posiłków i napojów od 1 listopada 2023 r. do 31 marca 2024 r.

Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. 

Zimowe obowiązki pracodawcy - bhp

Zimowe obowiązki pracodawcy z zakresu bhp dotyczą okresu 1 listopada - 31 marca. Pracodawca zapewnia odzież zimową, napoje i posiłki, miejsce do ogrzania się oraz odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach pracy. Dlaczego najważniejsza jest skuteczność działania pracodawcy?

REKLAMA

Bony i karty przedpłacone na posiłki i napoje - rozliczanie

Rozliczanie bonów i kart przedpłaconych na posiłki i napoje profilaktyczne dla pracowników dotyczy zwykle sytuacji, gdy pracodawcy nie mają możliwości wydawania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych i napoi. Jak można wydawać pracownikom posiłki i napoje? Czy bony żywnościowe i karty przedpłacone zwolnione są z podatku i ze składek? Kiedy posiłki są częściowo zwolnione ze składek?

Upał w pracy - obowiązki pracodawcy z zakresu bhp

Upał w pracy wpływa na niższą wydajność pracowników. Jakie obowiązki z zakresu bhp Kodeks pracy nakłada na pracodawcę w związku z wysokimi temperaturami? Kiedy osoba zatrudniająca musi zapewnić napoje chłodzące?

BHP zimą - jakie obowiązki ma pracodawca?

Zimą pracodawcę obowiązują dodatkowe przepisy bhp. Dotyczą one pracy na wysokości, minimalnej temperatury w miejscu pracy, odśnieżania dachów, zapewnienia odzieży ochronnej, posiłków regeneracyjnych oraz ciepłych napojów. Sprawdź, o czym przypomina PIP.

Woda dla pracownika – kiedy pracownik ma prawo jej żądać?

W przypadku wysokich temperatur każdy powinien spożywać zwiększoną ilość wody. Czy pracodawca powinien zapewnić pracownikom wodę? Kiedy pracownik może żądać bezpłatnych napojów?

REKLAMA

Posiłki i napoje profilaktyczne dla pracowników – nowe sposoby zapewnienia prawa?

Posiłki i napoje profilaktyczne zgodnie z przepisami BHP należą się pracownikom wykonującym pracę w szczególnie uciążliwych warunkach. Powstał projekt rozporządzenia wprowadzający nowe sposoby zapewniania przez pracodawcę tego prawa. Pracodawca będzie mógł korzystać z takich usług jak catering.

Obowiązki pracodawcy w okresie zimowym w zakresie BHP

W okresie zimowym pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki regeneracyjne i ciepłe napoje. Należy również zapewnić minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy oraz przestrzegać przepisów i zasad bezpieczeństwa przy odśnieżaniu dachów.

PIP: ponad 300 skarg w związku z upałami

Państwowa Inspekcja Pracy otrzymała ponad 300 skarg od pracowników w związku z upałami. Głównym zastrzeżeniem był brak zimnych napojów i wysoka temperatura w miejscu pracy.

Posiłki i napoje profilaktyczne od 1 listopada

W okresie zimowym, tj. od 1 listopada 2017 r. do 31 marca 2018 r. pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje.

Praca podczas upałów - uprawnienia pracownika

Przepisy Kodeksu pracy nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia w pomieszczeniach pracy odpowiedniej temperatury. Przepisy nie określają jednak maksymalnej temperatury powietrza, w jakiej praca może być wykonywana w pomieszczeniach. Przyjmuje się, że dla pracy w biurze to 30°C, a dla ciężkiej pracy fizycznej 28°C.

Dodatkowe obowiązki pracodawcy w czasie upałów

Zgodnie z przepisami prawa pracy, podczas upałów na pracodawcach ciążą dodatkowe obowiązki, między innymi zapewnienie pracownikom wykonującym pracę w wysokiej temperaturze zimnych napojów. Za nieprzestrzeganie przepisów, pracodawcy grozi grzywna w wysokości od 1 tys. do nawet 30 tys. zł.

Zwolnienie z PIT bonów, talonów i kuponów na zakup żywności oraz napojów bezalkoholowych

W razie niemożności wydania pracownikom posiłków i napojów energetycznych, pracodawca może przekazać im bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do uzyskania na ich podstawie posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych. Ich wartość korzysta ze zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych.

Zimne napoje dla pracowników w czasie upałów

Pracodawca ma obowiązek dostarczyć zimne napoje pracownikom wykonującym pracę w wysokiej temperaturze. Jakie warunki muszą być spełnione by powstał obowiązek dostarczenia zimnych napojów?

Napoje i posiłki profilaktyczne od 1 listopada

Zgodnie z zasadami BHP pracodawcy mają obowiązek w okresie zimowym zapewniać niektórym pracownikom napoje i posiłki profilaktyczne. Okres zimowy zaczyna się 1 listopada a kończy 31 marca. Jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników

Napoje i posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom, którzy zatrudnieni są w warunkach uciążliwych, na stanowiskach których wykonywanie wiąże się z dużym wydatkiem energetycznym oraz koniecznością wykonywania pracy w niskich lub wysokich temperaturach. Regulacje dotyczące wydawania posiłków i napojów profilaktycznych powinny być zamieszczone w regulaminie pracy.

Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom

Pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatne posiłki i napoje pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki i napoje.

Maksymalna temperatura w miejscu pracy

Maksymalna temperatura w pracy nie została określona przepisami prawa pracy. Przyjmuje się, że dla pracy w biurze to 30°C, a dla ciężkiej pracy fizycznej 28°C. Przepisy bhp regulują jednak temperaturę minimalną oraz obowiązek zapewniania pracownikom przez pracodawców zimnych napojów w upalne dni.

Obowiązki pracodawców w przypadku wysokich temperatur

Obowiązki pracodawców w przypadku wystąpienia wysokich temperatur zwiększają się o nieodpłatne zapewnienie wody do picia i dopływu powietrza w pomieszczeniach pracowniczych. Pracodawca musi stworzyć odpowiednie warunki pracy w upalne dni. Może w tym celu wyznaczyć dodatkowe przerwy w pracy. Czy pracownik ma prawo odstąpić od wykonywania pracy w przypadku złego samopoczucia spowodowanego zbyt wysoką temperaturą w miejscu pracy?

Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym?

Posiłki regeneracyjne i napoje powinny być dostarczane przez pracodawców określonym grupom pracowników. Jakiego okresu i jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Od 1 kwietnia 2014 r. część pracowników bez prawa do posiłków profilaktycznych

Tylko do 31 marca br. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem tylko czas od 1 listopada do 31 marca.

Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

Zgodnie z przepisami bhp pracodawca ma obowiązek w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) zapewnić określonym pracownikom posiłki profilaktyczne. Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne?

Napoje i posiłki profilaktyczne

Napoje i posiłki profilaktyczne powinny być zapewniane pracownikom zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach. Koszty ich pokrywa pracodawca. Szczegółowe uregulowania w tym zakresie zawarte są w rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników – obowiązki pracodawcy

Komu przysługuje woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne? Zgodnie z prawem pracodawca zapewnia wszystkim pracownikom wodę pitną niezależnie od warunków atmosferycznych. Natomiast przy zatrudnianiu pracowników na stałe lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca ma obowiązek zapewnienia także profilaktycznych posiłków i napojów.

Bezpieczeństwo pracy zimą

Ekipy naszych pracowników będą wykonywać krótkotrwałe roboty w okresie zimowym (od kilku tygodni do kilku miesięcy w jednym miejscu) w tzw. otwartym terenie. Do miejsca pracy pracownicy będą przywożeni i odwożeni każdego dnia. Ochronę miejsca wykonywania robót zlecimy firmie wyspecjalizowanej. Na co powinniśmy zwrócić uwagę aby być w zgodzie z przepisami bhp?

Profilaktyczne posiłki i napoje dla pracowników

Niektórzy pracownicy naszej firmy pracują na powietrzu przy sprzątaniu terenu zakładu oraz przy pilnowaniu. Pracownicy zatrudnieni przy pilnowaniu mają obiekt, w którym mogą przebywać w czasie pracy. Jednak przeciętnie połowę czasu spędzają na powietrzu. Natomiast pracownicy sprzątający przez cały czas pracują na powietrzu. Czy takim pracownikom przysługują w okresie zimowym profilaktyczne posiłki i gorące napoje?

Maksymalna temperatura w pomieszczeniach pracy

W naszym zakładzie zatrudniamy pracowników pracujących w biurze oraz przy lekkich pracach fizycznych w hali. W okresie letnim, kiedy występują upały, często w pomieszczeniach pracy jest wysoka temperatura – około 30°C. Czy taka temperatura jest dopuszczalna?

Jakie obowiązki wobec pracowników ma pracodawca w czasie zimy

Ochrona pracowników w czasie zimy

Obowiązek przestrzegania bhp przy odśnieżaniu dachów

Pracodawca organizujący prace przy odśnieżaniu dachów powinien przestrzegać przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom

Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.

Jak przygotować się do prac zimowych?

Profilaktyczne posiłki i napoje

Obowiązek wydawania posiłków i napojów w stosunku do niektórych pracowników wynika wprost z Kodeksu pracy. Niemniej jednak rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, zależą od grupy pracowników oraz warunków w zakładzie pracy.

BHP w szkole

Pracuję w szkole podstawowej na wsi. Pracodawca nie zapewnia nam żadnych napojów i tłumaczy to faktem, że przepisy go do tego nie zobowiązują. Ponadto w szkole znajduje się tylko jedna toaleta, a łącznie zatrudnionych jest 20 pracowników. W naszej ocenie pracodawca narusza przepisy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Czy mamy rację?

Pracodawca powinien zapewnić napoje pracownikom

Jeżeli temperatura powietrza przekracza 28 stopni Celsjusza, pracodawca powinien nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w pomieszczeniach zimne napoje. Osobom pracującym na otwartej przestrzeni napoje przysługują przy temperaturze 25 stopni.

Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?

W magazynie pracownicy wykonują prace związane z dużym obciążeniem fizycznym (ręczne przenoszenie ciężarów). Praca częściowo odbywa się w zmiennych warunkach atmosferycznych. Pracownicy domagają się wydawania posiłków i napojów profilaktycznych. Motywują to tym, że ich praca wykonywana jest w warunkach szczególnie uciążliwych. Pracodawca nie podziela opinii pracowników. Twierdzi, że praca nie należy do prac szczególnie uciążliwych i w związku z tym pracownikom nie przysługują posiłki i napoje profilaktyczne. Pracodawca nie zdecydował się na ustalenie w przepisach wewnątrzzakładowych prawa pracowników do posiłków i napojów profilaktycznych. Czy pracodawca powinien wydawać posiłki i napoje profilaktyczne pracownikom?

Kiedy trzeba zapewniać pracownikom profilaktyczne posiłki i napoje

Niektórzy pracownicy naszej firmy pracują na powietrzu przy sprzątaniu terenu zakładu oraz przy pilnowaniu. Pracownicy zatrudnieni przy pilnowaniu mają obiekt, w którym mogą przebywać w czasie pracy. Jednak przeciętnie połowę czasu spędzają na powietrzu. Natomiast pracownicy sprzątający przez cały czas pracują na powietrzu. Czy takim pracownikom przysługują w okresie zimowym profilaktyczne posiłki i gorące napoje?

Profilaktyczne posiłki i napoje

Konieczność zapewnienia pracownikom profilaktycznych posiłków i napojów istnieje nie tylko w okresie letnim. Przy niektórych pracach obowiązek taki istnieje przez cały rok.

Kiedy pracownikom zatrudnionym w biurze przysługują napoje chłodzące

Zatrudniamy w naszej firmie pracowników biurowych. Przy jakiej temperaturze w okresie letnim musimy im zapewniać napoje chłodzące? Jaka jest maksymalna temperatura, w której mogą oni wykonywać pracę w pomieszczeniach pracy?

Kiedy wypłacać pracownikom ekwiwalenty za świadczenia wynikające z przepisów bhp

Na każdym z pracodawców, zatrudniającym chociażby tylko jednego pracownika, ciążą określone obowiązki w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. W większości przypadków obowiązki te zostały uregulowane jako konieczność zapewnienia pracownikom odpowiednich warunków pracy oraz dostarczenia niezbędnych środków zwiększających bezpieczeństwo podczas pracy.

Pracodawca musi zapewniać pracownikom zimne napoje w upalne dni

Pracodawca ma obowiązek zapewnienia napojów chłodzących pracownikom, jeżeli temperatura w pomieszczeniach, w których wykonują pracę, przekracza 28°C. Jeśli pracownicy pracują na powietrzu, pracodawca musi dostarczyć im napoje chłodzące, gdy temperatura powietrza przekracza 25°C.

Ekwiwalent pieniężny wypłacany pracownikom za niedostarczanie wody do picia

Nie zapewniam pracownikom (zatrudnionym w tzw. normalnych warunkach) dostępu do wody zdatnej do picia ani innych napojów. Zamierzam wypłacać im za to ekwiwalent pieniężny w wysokości 30 zł miesięcznie. Czy ekwiwalent ten będzie podlegał obciążeniom podatkowo-składkowym?

Napoje dla pracowników

Pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni Celsjusza.

REKLAMA