REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Jedzenie

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

11 nowych wyrobów z województwa lubelskiego wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych

Na ministerialną listę produktów tradycyjnych trafiło 11 nowych wyrobów z województwa lubelskiego. Są to między innymi bandzwoły z fasolą, trawnicka lemieszka i szczodroki karczmiskie. 

"Dobry posiłek w szpitalu". Do kiedy program będzie przedłużony?

Projekt rozporządzenia ministra zdrowia zakłada, że pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu” ma być przedłużony do połowy 2025 r. Szpitale chciałyby, aby było to dłużej. 

Posiłki udostępniane dla współpracowników (np. zleceniobiorców, samozatrudnionych) można ująć w kosztach podatkowych

Koszt podatkowy mogą stanowić wydatki na posiłki ponoszone nie tylko dla pracowników, lecz również dla współpracowników, z którymi zawierane są umowy cywilnoprawne (umowa zlecenia, umowa o dzieło, kontrakt B2B). Dopiero 11 października 2024 r. opublikowane zostało pismo Szefa Krajowej Administracji Skarbowej z 21 lipca 2021 r. zmieniające z urzędu niekorzystną dla podatnika indywidualną interpretację podatkową Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 12 czerwca 2020 r. w tej sprawie - w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wydatków ponoszonych na zakup artykułów spożywczych. To był początek utrwalonej już dziś linii interpretacyjnej dotyczącej zarówno podatku dochodowego od osób prawnych (CIT), jak i podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT).

Dlaczego higiena żywności jest taka ważna? [WYWIAD]

Czym jest bezpieczna żywność? Na co powinniśmy zwracać uwagę, jedząc na mieście? Co oznacza pojęcie higiena żywności? O tym, jak jeść, aby było bezpiecznie rozmawiamy z dr hab. Elżbieta Maćkiw z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego.

REKLAMA

Jedzenie w pracy. Jak wpływa na relację pracowników?

Jakie są korzyści i preferencje związane z jedzeniem zapewnianym przez pracodawcę oraz wykorzystanie wspólnej przerwy na posiłek w pracy? Czy wspólny posiłek zmniejsza stres czy wręcz przeciwnie? Badanie przeprowadził SmartLunch.

Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów. Kto sięga po alternatywne źródła białka?

Czy Europejczycy są otwarci na nowe smaki? Pasztet z ciecierzycy, sałatka z glonów, szaszłyk z chrząszcza. Co sądzą o alternatywnych źródłach białka? Analizy dokonały badaczki Uniwersytetu SWPS w ramach międzynarodowego projektu.

Jak wybierać bezpieczną żywność?

Czy kryje się pod hasłem bezpieczna żywność? Czy potrafimy ją wybierać? Jaki jest związek między nauką o bezpieczeństwie żywności a żywnością, którą spożywamy każdego dnia?

Nowe technologie pomogą ograniczyć marnowanie żywności?

Każdy długi weekend czy święta to ogromne kolejki do marketów spożywczych. Polacy, pomimo wysokich cen, znów kupią więcej jedzenia niż potrzebują a duża część trafi na śmietnik. Niegospodarne podejście do żywności jest ogromnym wyzwaniem w obliczu zmian klimatycznych i coraz większego wysiłku, jaki trzeba będzie włożyć, by ją wyprodukować. Jak wykorzystać do tego nowa technologię? 

REKLAMA

Co wiesz o witaminach? Quiz wiedzy w 140. rocznicę urodzin Kazimierza Funka

Witaminy są bardzo ważne dla ogólnego stanu naszego zdrowia, szczególnie w okresie zimowym! Dziś przypada 140. rocznica urodzin Kazimierz Funka, polsko-amerykańskiego biochemika, twórcy nauki o witaminach. Rozwiąż quiz i sprawdź, co o nich wiesz!

Do 2040 roku większość światowych produktów mięsnych nie będzie pochodzić ze zwierząt

Blisko połowa Polaków próbowała już roślinnych burgerów, parówek czy kotletów - wynika z badania InsightOut Lab. Coraz chętniej sięgają po nie nie tylko wegetarianie czy weganie, ale także osoby na co dzień jedzące mięso. 65 proc. z nich uważa, że są smaczne, a 43 proc. zaczęło kupować je regularnie. 

Nie wyrzucaj! Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?

W wielu domach, jak co roku, po świętach powstaje problem - co zrobić z jedzeniem, które zostało? Często jest go, niestety, bardzo dużo. Jak można je wykorzystać? Gdzie przekazać? Jak nie zmarnować? Podpowiadamy.

Co powinniśmy jeść w sezonie zimowym? Środa z Profilaktyką NFZ

W ramach cyklicznego programu Środy z Profilaktyką, NFZ przypomina o prawidłowym odżywianiu w sezonie zimowym. Co jeść, aby zadbać o odporność?

Owady jadalne - będzie specjalny znak graficzny na opakowaniach żywności [projekt rozporządzenia]

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotował i 27 listopada 2023 r. opublikował projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projekt ten zawiera znak graficzny "Zawiera owady jadalne", który trzeba będzie umieszczać na opakowaniach z żywnością. Aktualnie trwają uzgodnienia międzyresortowe, konsultacje publiczne i opiniowanie tego projektu.

Wkrótce mięso będziemy uprawiać jak pomidory?

Polacy chętnie sięgają po roślinne zamienniki mięsa. Szacuje się, że do 2040 roku. mięso laboratoryjne może stanowić już 35 proc. światowego spożycia mięsa, a roślinne zamienniki – 25 proc. To dobra wiadomość dla środowiska, bo za 50 proc. produkcji metanu odpowiadają krowy.

To wcale nie cena decyduje o zakupach amatorów zdrowej żywności [BADANIE]

Jakie zwyczaje zakupowe mają konsumenci kupujący zdrową żywność? Co jest pierwszy kryterium wyboru produktu? Czy ważniejsza jest cena czy skład? Czy nawyki zmieniły się pod wpływem inflacji?

Jak wykorzystać sezon na jesienne warzywa? [POMYSŁY]

Jesienne warzywa. Zaczął się sezon na kolorowe, pyszne i soczyste polskie warzywa ciepłolubne. Co można z nich przygotować? Jak zatrzymać ich smak na zimę? 

QUIZ Kulinarne tajemnice wojskowego żargonu. Czy rozpoznasz te potrawy?

Kiedy myślimy o wojsku, przychodzą nam do głowy mundury, broń i dyscyplina. Jednak armia ma również swoją unikalną kuchnię i specyficzny język, którym opisuje różne potrawy. Czy jesteś w stanie odgadnąć, co kryje się za tymi tajemniczymi nazwami? Przygotuj się na kulinarną podróż po wojskowym żargonie i sprawdź w naszym quizie, czy potrafisz rozszyfrować te smakowite zagadki!

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS)

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) to termin odnoszący się do produktów spożywczych i rolnych, które posiadają unikatowe właściwości lub cechy wynikające z ich tradycyjnego sposobu produkcji lub składu.

Dereń jadalny to bomba witaminowa. Przepis na konfiturę i herbatę z derenia

Dereń jadalny staje się coraz bardziej popularny w Polsce, a jego owoce uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Na jakie schorzenia pomaga dereń jadalny? Gdzie rośnie? Jak przygotować konfiturę z derenia?

Dlaczego w stresujących sytuacjach chętnie sięgamy po słodkie jedzenie?

Przewlekły stres może zaburzać działanie układu nagrody w mózgu i powodować błędną reakcję na sytość oraz wzmagać apetyt na słodkie jedzenie. Australijscy naukowcy przetestowali to na myszach, ale taki sam mechanizm może zachodzić u ludzi.

Zaburzenia odżywania

Zaburzenia odżywiania to poważne choroby, które charakteryzują się zaburzeniem łaknienia i relacji z jedzeniem, mają podłoże psychiczne.

Używasz plastikowej deski do krojenia? Nie mamy dobrych wiadomości

Krojenie żywności na plastikowych deskach może być potencjalnie niekorzystne dla zdrowia – ostrzegają naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Dakoty Północnej w USA. Mikrocząsteczki plastiku przenikają do żywności, a wraz z nią przedostają się do ludzkiego organizmu.
Co może nam grozić? 

Superżywność (Superfood)

Termin "superfood" lub "superżywność" odnosi się do żywności, która jest wyjątkowo bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, antyoksydanty i inne substancje odżywcze, które są korzystne dla zdrowia. Superżywność często ma niską zawartość kalorii, a jednocześnie wysoką zawartość składników odżywczych.

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów?

Jak zabezpieczać żywność w czasie upałów? Wysoka temperatura otoczenia sprzyja szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach w sklepie czy w domu jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności – zaznaczył w środę GIS.

Co trzeci pacjent w szpitalu jest niedożywiony. MZ ma plan na poprawę

Polski pacjent w szpitalu jest niedożywiony – czy jest konieczność zmian diet szpitalnych i poprawy jakości jedzenia? Jak pokazują dane, niedożywienie szpitalne dotyka, co trzeciego pacjenta. Ministerstwo Zdrowia postanowiło wznowić prace nad polepszeniem posiłków – jedzenie w szpitalach ma być elementem leczenia. 

Polacy uwielbiają grillować! RAPORT

Grillowanie jest często określane jako nasz „narodowy sport”. Wiele osób nie wyobraża sobie długiego weekendu bez spotkania z przyjaciółmi i rodziną przy grillu oraz wspólnego biesiadowania. Ile średnio wydajemy na grilla, jakie dania są najpopularniejsze, co pijemy podczas grillowania i za co najbardziej je lubimy? 

Połowa Polaków oszczędza na jedzeniu. Powód? Wysokie ceny. Ile miesięcznie wydajemy na żywność?

50% Polaków mieszkających w miastach ograniczyło wydatki na jedzenie z powodu inflacji i wysokich cen. Tak wynika z raportu „Nawyki zdrowotne i żywieniowe Polaków w czasach wielkiej inflacji - RAPORT 2023 – MyBestPharm”. 

Będzie "ustawa antyrobakowa"? Polacy mają prawo wiedzieć, co mają na talerzu

Solidarna Polska postuluje przygotowanie "ustawy antyrobakowej", która wprowadzi obowiązek oznaczania produktów spożywczych zawierających dodatki z owadów. Nie zaglądamy nikomu do talerza, ale musi być pełna informacja o składzie jedzenia - mówił wiceminister rolnictwa Janusz Kowalski.

Gdzie Polacy kupują mięso i na co zwracają uwagę

Gdzie Polacy kupują mięso? Jak wynika z najnowszego raportu branżowego, 3 na 4 osoby kupują mięso w dyskontach. Natomiast blisko co trzeci respondent wybiera małe niezależne sklepy, np. osiedlowe. Nieznacznie mniej wskazań mają placówki wielkopowierzchniowe, w tym hipermarkety. Z kolei do rezygnacji z zakupu skłania ankietowanych głównie zły wygląd. On może sugerować, że produkt jest przeterminowany lub przechowywany w nieodpowiedni sposób. Ponadto zniechęca też cena. Według sondażu, Polacy zwracają również uwagę na to, w jakim opakowaniu kupują mięso.

Polacy kochają mięso, jedzą je nawet 6 razy w tygodniu! Jakie wybierają najczęściej?

Polacy jedzą dużo mięsa. Prawie czterech na dziesięciu badanych sięga po nie zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu. Co trzecia osoba robi to nawet 4-6 razy w tym czasie. Na co dzień rodacy wybierają drób i wieprzowinę, ale ważne miejsca na liście zakupowej zajmują też ryby i owoce morza. Z kolei wołowina plasuje się wysoko w kategorii mięs jadanych od czasu do czasu. Natomiast dziczyzna i jagnięcina są rzadko wybierane przez konsumentów. Takie wnioski płyną z ogólnopolskiego badania Kantar Polska i Grupy BLIX, przeprowadzonego na próbie blisko 1,8 tys. konsumentów.

Coraz więcej kradzieży w sklepach. Najczęściej znika jedzenie

Kradzieże w sklepach. Według policyjnych statystyk, w ub.r. znowu przybyło kradzieży w sklepach. W przypadku przestępstw stwierdzony wzrost wyniósł ponad 31% rdr. Ich liczba tylko w jednym z województw nie poszła do góry. Natomiast w całej Polsce w 2022 r. było o 21,5% więcej wykroczeń niż w 2021 r. W przypadku małych placówek liczba kradzieży powiększyła się o 24,6% rdr. Duże sklepy zaliczyły wzrost o przeszło 20% rdr.

Chityna w jadalnych owadach. Czy można ją jeść? Czy uszkadza układ oddechowy?

Unia Europejska dopuściła w styczniu 2023 r. na rynek żywności produkty z dodatkiem sproszkowanych świerszczy. Na ciałach tych zwierzątek znajdują się pancerze, a ich składnikiem jest chityna. Czy chitynę można jeść? Czy jest zdrowa? Jakie są korzyści z jedzenia owadów?

"Mąka" z owadów, "mięso" z protein lub z laboratorium. Cztery świerszcze mają tyle białka co szklanka mleka

W styczniu 2023 r. Komisja Europejska wydała zgodę na wprowadzenie do sprzedaży w krajach Unii Europejskiej produktów zawierających mąkę ze świerszczy domowych. Zgoda wydana została jednemu producentowi i będzie obowiązywała przez pięć lat. Produkt cechuje się wysoką zawartością białka i może być wykorzystywany jako substytut mąki zbożowej. Choć produkcja żywności z owadów budzi wśród Europejczyków kontrowersje, to na świecie, a zwłaszcza w krajach azjatyckich, jest to częsta praktyka. Ma ona również istotny wymiar ekologiczny: hodowla owadów jest dużo mniejszym emitentem gazów cieplarnianych niż hodowla bydła i trzody chlewnej. Co więcej, świerszcze są nie tylko źródłem białka, ale i błonnika, witamin i minerałów.

Wyrzucamy coraz więcej jedzenia. Potrzebne są poprawki w obowiązującej ustawie

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie spełnia tej funkcji. 

Wegetariański, wegański - jak znaleźć te produkty na sklepowej półce?

Wegetariański, wegański. Coraz więcej klientów szuka na sklepowych półkach produktów bez składników pochodzenia zwierzęcego. Ich identyfikację umożliwia specjalne logo, które jest jak na razie jedynym gwarantem czystego składu, bo na europejskim rynku do dziś nie istnieje prawnie wiążąca definicja pojęć „wegańskie” i „wegetariańskie”.

Catering świąteczny - czy zamówienie gotowych potraw będzie w tym roku tańsze niż gotowanie?

Catering świąteczny staje się coraz bardziej popularny, bo samodzielne przygotowanie wigilijnych posiłków dla całej rodziny jest niezwykle czasochłonne. Ponadto zamówienie gotowych porcji dla konkretnej liczby osób może być także bardziej opłacalne cenowo.

Halloween 2022 - nie marnujmy jedzenia (dyń)

Jak pokazują badania, podczas Halloween w samej tylko Wielkiej Brytanii marnowanych jest ok. 8 milionów dyń. W Polsce jeszcze nikt tego nie zbadał, ale kupowanie dyń na dekoracyjne lampiony również u nas zyskuje na popularności. Koszty tej październikowej zabawy stanowią część niechlubnej liczby - 1,3 miliarda ton wyrzucanej co roku na świecie żywności. To właśnie owoce i warzywa są marnowane najczęściej. Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy zachęca do przemyślanych zakupów dyni, a także do jej maksymalnego wykorzystywania po Halloweenowym święcie.

REKLAMA