REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Bakteriofagi w produkcji rolnej – czy ograniczenie stosowania antybiotyków stanie się faktem? Konsument chce kupować sprawdzony i jakościowy produkt. Tymczasem przed producentami stają wymagania systemów jakości. Czy bakteriofagi pomogą rozwiązać problem? Jak to wygląda w praktyce?
- Informacje podane w artykule prasowym o tym, że wirus ptasiej grypy znajduje się w surowym mięsie drobiowym są absolutnie niesprawdzone. Żadne badania tego nie potwierdzają. Są to nadinterpretacje i manipulacje dokonane przez redakcję Gazety Wyborczej – stwierdził 5 lipca 2023 r. Krzysztof Ciecióra - podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Organizacje drobiarskie wystąpiły do ministra rolnictwa z apelem o uznanie za podmioty skupujące zboże także hodowców drobiu. Bez tej zmiany rolnicy sprzedający zboże bezpośrednio hodowcom nie mogą otrzymać wsparcia ze strony państwa.
17 lutego 2023 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że osoby, które utrzymują drób na własne potrzeby, nie muszą go rejestrować u Powiatowego Lekarza Weterynarii ani w Krajowej Bazie Danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Warto wiedzieć, że zgodnie z prawem polskim drób, to nie tylko kury, kaczki gęsi i indyki ale także np. bażanty, a także strusie.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA