REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Interpretacja indywidualna z dnia 12 stycznia 2023 r. dotyczyła możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wartości diet z tytułu podróży służbowych. Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w zakresie transportu drogowego towarów, a usługi transportowe wykonuje na terenie Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego samochodem ciężarowym o DMC powyżej 3,5t. Zamierzał zaliczać do kosztów uzyskania przychodu wartość diet z tytułu podróży służbowych, w części nieprzekraczającej wysokości diet przysługujących pracownikom, określonych w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 r.
W dniu 27 października 2022 r. wpłynął wniosek do KIS o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wartości diet z tytułu podróży służbowych.
Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że osoby prowadzące działalność gospodarczą w zakresie usług transportowych, które odbywają podróże służbowe, mogą zaliczyć wartość diet do kosztów uzyskania przychodów.
Interpretacja Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) z 19 stycznia 2023 r. dotyczy możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wartości diet z tytułu podróży służbowych w kontekście zmian w ustawie o czasie pracy kierowców. KIS potwierdził, że osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą w zakresie transportu drogowego mogą zaliczać wartość diet do kosztów uzyskania przychodów.
REKLAMA
Jajo jest najdoskonalszym wytworem natury; ma w sobie wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego, żywego organizmu – wskazuje prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jak przekonuje, nie ma żadnych przeciwwskazań do zjadania jaj, a najzdrowsze są te na miękko.
Będą wyższe diety dla członków obwodowych komisji wyborczych - zapowiedziała szefowa Krajowego Biura Wyborczego Magdalena Pietrzak.
Polacy jedzą dużo mięsa. Prawie czterech na dziesięciu badanych sięga po nie zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu. Co trzecia osoba robi to nawet 4-6 razy w tym czasie. Na co dzień rodacy wybierają drób i wieprzowinę, ale ważne miejsca na liście zakupowej zajmują też ryby i owoce morza. Z kolei wołowina plasuje się wysoko w kategorii mięs jadanych od czasu do czasu. Natomiast dziczyzna i jagnięcina są rzadko wybierane przez konsumentów. Takie wnioski płyną z ogólnopolskiego badania Kantar Polska i Grupy BLIX, przeprowadzonego na próbie blisko 1,8 tys. konsumentów.
Niemal o 3 mld ton ekwiwalentu CO2 rocznie mniej mogłoby być emitowane z sektora rolniczego, gdyby udało się zwiększyć globalną hodowlę wodorostów – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Queensland. Ich zdaniem mogłoby się to przyczynić także do rozwiązania problemów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym i utratą bioróżnorodności. Australijscy naukowcy podkreślają, że potencjał hodowli wodorostów i ich wykorzystania w diecie nie jest jeszcze w pełni zbadany, ale już wiadomo, że budzi szereg kontrowersji, nie tylko wśród konsumentów. Zamienienie oceanów w tereny rolnicze mogłoby się wiązać z ostrymi reakcjami ekologów.
REKLAMA
Kalkulator pozwala wyliczyć ulgę w wysokości 30% diety za czas wykonywania pracy za granicą
REKLAMA