REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Koszt podatkowy mogą stanowić wydatki na posiłki ponoszone nie tylko dla pracowników, lecz również dla współpracowników, z którymi zawierane są umowy cywilnoprawne (umowa zlecenia, umowa o dzieło, kontrakt B2B). Dopiero 11 października 2024 r. opublikowane zostało pismo Szefa Krajowej Administracji Skarbowej z 21 lipca 2021 r. zmieniające z urzędu niekorzystną dla podatnika indywidualną interpretację podatkową Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 12 czerwca 2020 r. w tej sprawie - w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wydatków ponoszonych na zakup artykułów spożywczych. To był początek utrwalonej już dziś linii interpretacyjnej dotyczącej zarówno podatku dochodowego od osób prawnych (CIT), jak i podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT).
Powrót 5 proc. stawki VAT na żywność oznacza nie tylko wzrost cen na podstawowe produkty spożywcze, ale także problemy z prowadzeniem sprzedaży w dniu 2 kwietnia.
Skutkiem zakończenia okresu stosowania stawki VAT 0% na żywność będzie nie tylko wzrost cen, ale również konieczność dopełnienia określonych obowiązków przez przedsiębiorców.
Od razu po świętach czeka nas podwyżka cen na jedzenie. MF już podjęło decyzję - stawka VAT wzrośnie z 0 do 5%.
REKLAMA
Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) potwierdziła, że spółka ma prawo zaliczyć poniesione wydatki na artykuły spożywcze i higieniczne oraz catering udostępniane w swojej siedzibie podczas pracy pracownikom do kosztów uzyskania przychodów. Wydatki te nie stanowią kosztów reprezentacji oraz nie podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodów w świetle art. 16 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.
Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że wydatki ponoszone na zakup produktów spożywczych udostępnianych pracownikom mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów.
Krajowa Informacja Skarbowa w swojej interpretacji wyjaśniła, że zakup owoców i warzyw dla pracowników i współpracowników spółki może być zaliczony do kosztów uzyskania przychodu w CIT.
Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że fotograf kulinarny, działający na własny rachunek, może zaliczać produkty spożywcze wykorzystywane do przygotowania fotografowanych potraw do kosztów prowadzenia działalności gospodarczej.
REKLAMA
Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) stwierdziła, że wydatki poniesione przez spółkę są ściśle powiązane z prowadzoną działalnością gospodarczą. W ocenie organu podatkowego wydatki mają bezpośredni wpływ na podtrzymywanie relacji biznesowych oraz budowanie korzystnego wizerunku firmy, zgodnie z ustawą o CIT.
Downsizing w handlu. Jak podkreślają eksperci, ze względu na wysoką inflację, ostatnio mocno nasiliło się tzw. zjawisko downsizingu w handlu. I ten trend niestety będzie przyspieszał, bo obecnie producenci są w trudnej sytuacji. Celowo zmniejszają gramaturę opakowań. Jednocześnie znawcy tematu dodają, że wobec tego firmy powinny być bardziej transparentne, tj. wyraźniej i bardziej stanowczo komunikować na opakowaniach takie zmiany. Do tego eksperci wskazują, że obecnie nie ma mowy o oszustwie, jeśli na opakowaniu widnieje wymagana informacja. I dodają, że wina częściowo leży też po stronie konsumentów, którzy rzadko weryfikują gramaturę.
Monitoring parametrów, precyzyjne pomiary oraz dbałość o każdy detal produktu. Gwarancja sukcesu w branży biotechnologicznej wymaga kompleksowego podejścia do produkcji, tym bardziej że przedsiębiorstwa każdego dnia stawiają czoła nowym wyzwaniom i muszą na nie reagować. Przyczyna tkwi zarówno w globalizacji produkcji, jak i jej złożoności.
Odliczenie VAT od artykułów spożywczych. Podatnicy w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą nabywają różnego rodzaju artykuły spożywcze wpływające na komfort organizowania spotkań, motywację pracowników czy postrzeganie przedsiębiorcy na rynku. Kiedy możliwe jest odliczenie VAT od tych artykułów?
REKLAMA