REKLAMA
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa to rodzaj diety, która wyklucza gluten – białko występujące w niektórych ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Jest to konieczne dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, które mają negatywną reakcję immunologiczną na gluten, powodującą uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego i inne poważne problemy zdrowotne.
Produkty wykluczone: pszenica, jęczmień, żyto oraz wszystkie produkty z ich udziałem, takie jak pieczywo, ciasta, makarony, a także niektóre sosy i produkty przetworzone.
Piwo, które zazwyczaj jest produkowane z jęczmienia.
Produkty dozwolone:
Ziarna i mąki bezglutenowe: Ryż, owies, kasza jaglana, kukurydza, amarantus, gryka, quinoa
Wszystkie świeże owoce i warzywa.
Białko: Mięso, ryby, jajka, nasiona, orzechy, strączkowe.
Tłuszcze: Oleje, masło, awokado.
Napoje: Woda, herbata, kawa, napoje owocowe, większość alkoholi destylowanych.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami w Unii Europejskiej (ustalone w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji (UE) Nr 828/2014 z 30 lipca 2014 r. dotyczącym informowania konsumentów o braku lub obniżonej zawartości glutenu w produktach spożywczych), począwszy od 20 lipca 2016 roku, termin „bezglutenowy” można używać na etykietach i w reklamach produktów, jeżeli ilość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności dostępnej dla konsumenta końcowego. Produkty, które zawierają nie więcej niż 100 mg glutenu na kg produktu, można oznaczać jako „żywność o bardzo niskiej zawartości glutenu”.
REKLAMA