REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Prawa konsumentów przeciwko nieuczciwym restauratorom

REKLAMA

REKLAMA

Na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę ponad 400 punktów gastronomicznych w całej Polsce. Wydaje się to dość zaskakujące, ale najlepiej wypadły nie mające dobrej opinii bary mleczne i fast foody, najgorzej zaś bary, w których stołują się turyści przebywający w górach. Nieprawidłowości stwierdzono w ponad 80 % lokalów gastronomicznych.

Jakie stwierdzono nieprawidłowości?

REKLAMA

Stwierdzenie każdej nieprawidłowości powinno wzbudzić w nas czujność i uczulić na podobne zjawiska. Inspekcja  skontrolowała lokale wybrane metodą losową. Sprawdzano m.in. czy konsumenci dostają taką ilość produktów, jaką zamówili, czy kelnerzy prawidłowo wydają resztę oraz paragon, czy w każdym barze znajduje się cennik informujący również o gramaturze potraw, objętości i składnikach napojów.

REKLAMA

Najwięcej zastrzeżeń ujawniono w restauracjach i klubach, najmniej zaś w lokalach dworcowych. Najpopularniejszym naciągnięciem wobec konsumenta było zaniżanie masy potraw, esencji kawy i alkoholu w drinkach. Pomimo tego, że wartości te nie odpowiadały tym zawartym w menu, cenę pobierano korzystając z cennika oficjalnego. Przykładowo zamiast dorsza podawano podobnego, choć tańszego, czarniaka, a zamiast obiecanego soku- nektar.

Ponadto inspektorzy zakwestionowali stosowanie tańszych składników, np. w jednej z restauracji w menu oferowano kawę z wyższej półki przy czym parzono kawę tańszą, w innej zaś – zamiast oscypka – podawano wędzony ser. W kilku lokalach kelnerzy doliczali do ceny głównej opłatę za serwis, nie informując o tym klienta.

Zobacz: Konsument musi znać swoje prawa

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Zamawiając posiłek zawieramy umowę

Pamiętajmy, że zamawiając posiłek w restauracji, tym samym zawieramy umowę. W konsekwencji jesteśmy zobligowani do zapłaty za zamówiony posiłek, zaś restaurator jest obowiązany posiłek ów przygotować. Jeśli zamówiona potrawa zostanie wykonana niewłaściwie lub czekaliśmy na posiłek bardzo długo, to wtedy mamy prawo do reklamacji. Nieprawidłowości takie powinniśmy zgłaszać obsłudze natychmiast. Możemy wtedy żądać posiłku zgodnego z zamówieniem lub obniżenia ceny. Każde doliczenie opłaty za serwis do rachunku musi być wiadome konsumentowi.

Zobacz: Jakim jesteś konsumentem?

Cennik musi być widoczny

REKLAMA

Każdy lokal gastronomiczny powinien posiadać własny, dobrze widoczny cennik i jadłospis. Powinien on zawierać podstawowe informacje o cenie i masie produktów oraz datą ich sporządzenia. Nie zawsze musi on znajdować się wewnątrz lokalu. Ponad 50 % skontrolowanych punktów gastronomicznych nie dostosowała się do tych wymogów. Najmniej zastrzeżeń w tej materii, kontrolerzy mieli pod kątem barów mlecznych. Optymistycznym jest fakt, że każdy upomniany restaurator uzupełnił luki i braki w swoim cenniku i jadłospisie.

Należy poznać cenę za posiłek, przed jego zamówieniem.  Musimy zlokalizować najpierw cennik, który zawiera datę jego wystawienia, nazwę potrawy, jej ilość oraz zawartość głównego składnika.

Bary mleczne i sieci fast food najlepsze

Kontrolerzy z Inspekcji Handlowej zwrócili także uwagę na zaniedbania w kwestii przygotowywania posiłków, sposobu przechowywania półproduktów i podawania klientom towarów przeterminowanych. Lokale gastronomiczne, które znajdują się w najbardziej atrakcyjnych miejscach turystycznych wypadły pod tym względem najgorzej. Najlepsze okazały się sieci fast- food i bary mleczne. W nich też ujawniono najmniej przeterminowanych artykułów spożywczych.

Zwrócono uwagę nie tylko na niewłaściwe warunki termiczne przechowywania towarów, ale również na to, czy dany produkt w chłodni sąsiaduje z towarem, który nie wpłynąłby swoim oddziaływaniem na jego jakość. Często bowiem, magazynowano krewetki w towarzystwie mięsa, malin czy chleba. Najbardziej szokuje fakt, że w jednej z restauracji znaleziono gotowe do podgrzania pierogi, których termin ważności został przekroczony o dwa lata.

Ostatnia kontrola Inspekcji dała podstawę do wydania 18 decyzji i nałożenia około 200 mandatów karnych, które opiewały na kwotę blisko 65 tysięcy złotych. Wysłano wiele zawiadomień do organów sanitarnych czy ścigania.

KM/źródło:UOKiK

Źródło: Prawnik.pl

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code
Wynagrodzenie minimalne 2023 [quiz]
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/15
Kiedy będą miały miejsce podwyżki minimalnego wynagrodzenia w 2023 roku?
od 1 stycznia i od 1 lipca
od 1 stycznia i od 1 czerwca
od 1 lutego i od 1 lipca
Następne

REKLAMA

Prawo
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Ceny 2025: Ile kosztuje wykończenie mieszkania (pod klucz) u dewelopera?

Czy deweloperzy oferują wykończenie mieszkań pod klucz? W jakiej cenie? Jak wielu nabywców się na nie decyduje? Sondę przygotował serwis nieruchomości dompress.pl.

Kandydaci na prezydenta 2025 [Sondaż]

Którzy kandydaci na prezydenta w 2025 roku mają największe szanse? Oto sondaż Opinia24. Procenty pierwszej trójki rozkładają się następująco: 35,3%, 22,1% oraz 13,2%.

E-doręczenia: 10 najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi

E-doręczenia funkcjonują od 1 stycznia 2025 roku. Przedstawiamy 10 najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi ekspertki. Jakie podmioty muszą posiadać adres do e-doręczeń? Czy w przypadku braku odbioru przesyłek z e-doręczeń w określonym czasie będzie domniemanie doręczenia?

Brykiety drzewne czy drewno kawałkowe – czym lepiej ogrzewać dom i ile to kosztuje? Zestawienie kaloryczności gatunków drewna

Każdy rodzaj paliwa ma swoje mocne strony. Polska jest jednym z większych producentów brykietów w Europie i znaleźć u nas można bardzo szeroką ich gamę. Brykietowanie to proces, który nadaje drewnu nową strukturę, zagęszcza je. Brykiet tej samej wielkości z trocin dębowych ma taką samą wagę jak z trocin sosnowych czy świerkowych. Co więcej, brykiet z trocin iglastych ma wyższą wartość kaloryczną, ponieważ drewno iglaste, niezależnie od lekkiej wagi, tak naprawdę jest bardziej kaloryczne od liściastego. Do tego jeśli porównamy polano i brykiet o tej samej objętości, to brykiet jest cięższy od drewna.

REKLAMA

Orzeczenie o niepełnosprawności dziecka a dokumentacja pracownicza rodzica. MRPiPS odpowiada na ważne pytania

Po co pracodawcy dostęp do całości orzeczenia o niepełnosprawności dziecka? Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odpowiedziało na wątpliwości Rzeczniczki Praw Dziecka. Problem dotyczy dokumentowania prawa do dodatkowego urlopu wychowawczego rodzica dziecka z niepełnosprawnością.

2500 zł dla nauczyciela (nie każdego) - na zakup laptopa. MEN: wnioski do 25 lutego 2025 r. Za droższy model trzeba będzie dopłacić samemu

Nauczyciele szkół ponadpodstawowych i klas I-III szkół podstawowych mogą od poniedziałku 27 stycznia 2025 r. składać wnioski o bon na zakup sprzętu w programie "Laptop dla nauczyciela" – poinformowali ministra edukacji Barbara Nowacka i wicepremier, minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski. Na złożenie wniosków nauczyciele mają 30 dni (do 25 lutego 2025 r. – PAP), kolejne 30 dni przeznaczone będzie na ich rozpatrzenie. Bony mają być wręczane w miesiącach kwiecień-maj 2025 r., a wykorzystać je będzie można do końca 2025 roku.

Ministerstwo Cyfryzacji zapewnia: Rozwiązano większość problemów z systemem e-Doręczenia

1 stycznia 2025 r. uruchomiony został system doręczeń elektronicznych, tzw. e-Doręczenia. Ma on zastąpić wymianę tradycyjnej korespondencji pomiędzy instytucjami publicznymi a obywatelami. Niestety, system nie działa prawidłowo.

Koniec z płaceniem za nieobecności. Za brak działania pieniądze się nie należą – tak orzekł sąd. Kto straci na takim podejściu?

Nieobecność oznacza brak działania. Brak działania z kolei oznacza brak kosztów i utraconych korzyści. Wszystko to razem oznacza natomiast, że za ten czas nie należą się diety i nie ma w tym zakresie swobody dokonywania ustaleń.

REKLAMA

Komisja Europejska a (nowa żywność). Proszek z larw może być dodawany do podstawowych produktów. Chityna, witamina d3 i alergeny

Zastosowanie żywieniowe znalazł Tenebrio molitor (mącznik młynarek). Można proszek z larw owada po poddaniu naświetleniu dodawać do szeregu produktów żywnościowych. Najwięcej kontrowersji budzi sprawa chityny. KE badała też kwestię witaminy D3.

450 złotych od pracodawcy bez składek ZUS i bez zbędnej biurokracji. Nie musisz dokumentować wydatku. Kto może skorzystać?

Wszelkie świadczenie przyznawane pracownikom przez pracodawców pociągają za sobą określone konsekwencje podatkowe i na gruncie ubezpieczeń społecznych. Czy jest szansa na 450 złotych od pracodawcy bez składek ZUS i bez konieczności dokumentowania wydatku?

REKLAMA