REKLAMA
Zarejestruj się
REKLAMA
Czy woda, soki, napoje w butelkach PET zawierają szkodliwe związki chemiczne? W interpelacji do ministra zdrowia posłowie wskazali na niepokojące badania naukowe. Minister zdrowia przyznał pod koniec stycznia 2024 r., że z butelek plastikowych mogą uwalniać się (zwłaszcza pod wpływem światła i wysokiej temperatury) m.in. kwas tereftalowy, glikol etylenowy, glikol dietylenowy, aldehyd octowy, antymon, a także bisfenol A. Jednak przepisy określają bezpieczne limity tych substancji, które muszą być kontrolowane w procesie produkcji i dystrybucji. Państwowa Inspekcja Sanitarna rutynowo kontroluje producentów i dystrybutorów żywności w opakowaniach plastikowych pod kątem przestrzeganiach tych przepisów. Zdaniem ministra nie ma potrzeby wprowadzania ograniczeń stosowania tworzyw sztucznych w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży napojów oraz wód butelkowanych.
Zdecydowana większość dietetyków i innych ekspertów z zakresu zasad żywienia jest zgodnych, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Zawierają one cenne, niezbędne dla zdrowia witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Podobne wartości odżywcze znajdziemy w owocach i powstałych z nich sokach, jednak budzą one więcej kontrowersji ze względu na zawartość cukru. Czy słusznie? Jaki rodzaj cukru znajdziemy w owocach? Kto powinien go unikać? Czy do soków, które znajdziemy na sklepowych półkach dodawany jest cukier? Co na ten temat mówią badania naukowe.
Soki dla uczniów. Na wtorkowym posiedzeniu Rada Ministrów ma się zająć projektem noweli rozporządzenia ws. przekazania szkołom z budżetu państwa 10 mln zł więcej na dodatkowe porcje soków z jabłek i malin dla uczniów.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA