REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

GMO

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Banany nie brązowieją, pomidory odporne na patogeny. MRiRW: nowe techniki genomowe (NGT) w rolnictwie to nie GMO. Będzie unijne rozporządzenie

– Powinniśmy upowszechniać wiedzę na temat nowych technik genomowych wśród uczniów, urzędników, a zwłaszcza rolników. Ta wiedza będzie nam potrzebna do prowadzenia prac podczas nadchodzącej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej i w rozmowach z rolnikami – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski 28 listopada 2024 r. podczas konferencji „Nowe techniki genomowe. Propozycje dla innowacyjnego rolnictwa”. Wydarzenie zorganizowały wspólnie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy. 

Pasze bez GMO w Polsce dopiero od 2030 roku. Teraz nie ma alternatywy dla śruty sojowej z importu

W dniu 30 lipca 2024 r. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach, przedłożony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projektowana ustawa zmienia termin wejścia w życie przepisu, który zakazuje w Polsce wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Nowy termin wejścia w życie przepisu to 1 stycznia 2030 roku. Konieczne jest przesunięcie zakazu, ponieważ obecnie w Polsce nie ma wystarczającej ilości alternatywnych surowców wysokobiałkowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie śruty sojowej z produkcji pasz.

Hodowla bez pasz GMO niemożliwa

Organizacje hodowców zwierząt apelują do ministra rolnictwa o wykreślenie zakazu stosowania pasz GMO z polskiego prawa - poinformowała Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Paszami GMO można karmić zwierzęta tylko do końca tego roku.

Znakowanie żywności bez GMO - nowe przepisy od 2020 r.

Od 1 stycznia 2020 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące znakowania żywności bez GMO. Nowe przepisy mogą jednak wprowadzać konsumentów w błąd.

REKLAMA

Mity i błędne opinie na temat GMO

Czy gen orzecha brazylijskiego w soi powoduje alergie? Czy modyfikowana genetycznie kukurydza paszowa jest w produktach spożywczych? Czy kukurydza zabija larwy motyla Monarch? Czy modyfikowane ziemniaki są śmiertelne dla szczurów? Zobacz odpowiedzi na te i inne pytania.

Kiedy produkty zawierające GMO nie muszą być znakowane?

Znakowanie produktów zawierających GMO wymaga by na etykietach zawsze zawarta była informacja o tym, że produkt zawiera GMO lub jest genetycznie modyfikowany. Są jednak wyjątki, kiedy produkty zawierające GMO, nie muszą mieć na opakowaniu informacji, że zawierają GMO. Zobacz, kiedy takie wyjątki są możliwe.

Jak się sprawdza obecność GMO w artykułach spożywczych?

Zawartość GMO w produktach spożywczych w jasny sposób opisana jest na opakowaniach produktów. Zazwyczaj jest to zapis "NON GMO”, „GMO FREE”, „NON GM”, „IP NON GMO". Zobacz jak sprawdza się zawartość GMO w produktach spożywczych.

Żywność oraz produkty paszowe genetycznie modyfikowane (GMO) dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej

Unia Europejska dopuściła do obrotu na swoim terenie genetycznie modyfikowaną żywność (GMO) oraz produkty paszowe. Bawełna, kukurydza, nasiona soi i rzepak to tylko część produktów. Zobacz, które firmy produkują produkty (GMO), które są w obrocie na terenie Unii Europejskiej.

REKLAMA

Znakowanie żywności genetycznie modyfikowanej (GMO)

Zgodnie z art. 13 rozporządzenia 1829/2003 na opakowaniu produktu spożywczego, który ma w swoim składzie GMO lub jest wyprodukowany z GMO powinna znajdować się informacja dla konsumenta, jakiego rodzaju produkt kupuje. Zobacz, jak powinna być oznakowana żywność GMO.

Żywność bez GMO – jak ją kupować?

Jak kupować żywność, która nie zawiera GMO. Które gatunki warzyw mogą być modyfikowane, a które nie. Zobacz poradnik.

Producenci nabiału, którzy nie stosują GMO – lista

Greenpeace na swojej stronie internetowej opublikował listę producentów, którzy zadeklarowali się, że nie używają w swoich wyrobach GMO. Zobacz listę producentów nabiału, którzy nie stosują GMO.

GMO – fakty i mity

GMO w Polsce, będzie czy nie? Już w Już w 2008 r. w ramowym stanowisku rządu RP w sprawie GMO zapisano, że Polska ma być krajem wolnym od GMO. W 2012 roku Rada Ministrów, wprowadziła zakaz stosowania materiału siewnego odmian modyfikowanej genetycznie kukurydzy i ziemniaków. Zobacz prawdy i mity na temat GMO.

Jak genetycznie modyfikowana żywność (GMO) wpływa na nasze zdrowie?

Jak GMO wpływa na nasze zdrowie? Czy jest szkodliwa? W USA ponad 85% kukurydzy i soi dostępnej na rynku jest modyfikowana. Zwolennicy GMO mówią, że pozwoli ona produkować więcej żywności przy mniejszym użyciu chemikaliów, ale czy to jest bezpieczne? Jak żywność GMO wpływa na nasze zdrowie?

Warzywa i owoce genetycznie modyfikowane (GMO) – przykłady

Najczęściej modyfikowane genetycznie warzywa i owoce (GMO) to te gatunki roślin, które są przez nas dość często wykorzystywane. Ziemniaki, pomidory, kukurydza, ryż, banany, winogrona. Zobacz co jeszcze.

Dlaczego żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest produkowana?

Do tej pory, największy odsetek żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) produkowany i sprzedawany w jest USA. Zaraz za USA są Brazylia i Argentyna. Powodów upraw żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) jest kilka, należą do nich m.in. zwiększenie odporność upraw na atakujące je choroby, owady i wirusy.

GMO – co to takiego?

GMO (ang. Genetically Modified Organism) to Genetycznie Modyfikowane Organizmy. GMO to organizmy, które zawierają w swoim DNA obce geny, które pochodzą z innego organizmu. Poniżej, wszystko o GMO.

REKLAMA