REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Co trzeci pacjent w szpitalu jest niedożywiony. MZ ma plan na poprawę

Dziennikarka medyczno-prawna
Co trzeci pacjent w szpitalu jest niedożywiony
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Polski pacjent w szpitalu jest niedożywiony – czy jest konieczność zmian diet szpitalnych i poprawy jakości jedzenia? Jak pokazują dane, niedożywienie szpitalne dotyka, co trzeciego pacjenta. Ministerstwo Zdrowia postanowiło wznowić prace nad polepszeniem posiłków – jedzenie w szpitalach ma być elementem leczenia. 
rozwiń >

Co trzeci pacjent w szpitalu jest niedożywiony

REKLAMA

Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) podaje, że niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych w Polsce. Jednocześnie 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, liczne badania stanu odżywienia pacjentów szpitalnych wykazywały niedobry niektórych witamin i składników mineralnych. Dane są alarmujące – niewłaściwie dobrana dieta, jak i niedożywienie mogą wpływać negatywnie na przebieg choroby i rekonwalescencję, ponadto wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a co za tym idzie – w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia. 

REKLAMA

Ministerstwo Zdrowia zaniepokojone napływającymi informacjami o stanie szpitalnego jedzenia, postanowiło wznowić prace nad obowiązującymi wymaganiami przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, który został przygotowany w 2022 roku. 

Nowe standardy żywienia w szpitalach

Standardy żywienia w szpitalach mają ulec zmianie. Jak informuje Ministerstwo Zdrowia, prace nad rozporządzeniem dotyczącym wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach zostaną wznowione po uwzględnieniu koniecznych zmian. 

REKLAMA

Kilka dni temu pojawiły się w mediach informacje, że resort zdrowia wycofał się z obietnic. Ministerstwo Zdrowia jednak uspokaja i zapewnia, że prace nad projektem rozporządzeniem zostaną wznowione po uwzględnieniu koniecznych zmian. Przedstawiciele MZ poinformowali PAP, że w toku konsultacji projektu Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło uwagę „dotyczącą konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia". Aktualnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę.

Projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach został przygotowany w 2022 roku. Resort pracował nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. Dokument określa m.in. rodzaje diet – zakłada wprowadzenie 15 diet oraz 9 ich modyfikacji, rekomendowane, jak i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet, a także wartość odżywczą i energetyczną stosowanych diet szpitalnych. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Szansa na lepsze jedzenie w szpitalach 

Ministerstwo Zdrowia zauważa, że od lipca 2022 roku trwają prace nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia szpitalnego dzieci i młodzieży, kobiet w okresie ciąży oraz laktacji. Zadanie to jest realizowane we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-Państwowym Instytutem Badawczym, Instytutem "Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka" oraz Instytutem Matki i Dziecka. Opracowane wymagania zostaną włączone do projektu rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

Kto jest odpowiedzialny za szpitalne jedzenie

W uzasadnieniu wspomnianego powyżej projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania, jak i dystrybucji ponosi podmiot działający na rynku spożywczym. Zatem w przypadku szpitala odpowiedzialność ta spada na dyrektora placówki, będącego w świetle przepisów prawa żywnościowego podmiotem działającym na rynku spożywczym i decydujący o tym, jak jest zorganizowane żywienie – czy w obiekcie jest blok żywienia/kuchnia, czy posiłki dla pacjentów dostarcza firma cateringowa. 

W przypadku prowadzenia żywienia we własnym zakresie, dyrektor szpitala jest zobowiązany do przestrzegania przepisów prawa żywnościowego, w tym także do prowadzenia kontroli wewnętrznej dotyczącej m.in. jakości posiłków dla pacjentów.

W sytuacji, gdy szpital korzysta z usług firm cateringowych, wymagania odnoszące się do m.in. jakości posiłków powinny być uwzględnione w umowach z tymi firmami. Jakość dostarczanej żywności, jak i warunki transportu powinny być sprawdzane przez osoby wyznaczone i upoważnione przez dyrektorów szpitali. Ponadto personel medyczny odpowiedzialny za leczenie pacjentów, powinien dostosowywać diety do stanu zdrowia pacjentów oraz mieć na uwadze interakcje pomiędzy stosowanymi przez pacjentów lekami a żywnością. 

Jak wyglądają posiłki w polskich szpitalach 

Pacjenci w wielu przypadkach otrzymują posiłki nieuwzgledniające ich sytuacji zdrowotnej. W szpitalnej diecie bardzo często brak jest warzyw, owoców (bądź jest ich zbyt mało) oraz produktów bogatych w białko, którego pacjenci potrzebują do odbudowania swoich komórek. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że posiłki są mało smaczne, ponieważ nie używa się przypraw, a jeżeli już, to są to tzw. gotowce zawierające w swoim składzie glutaminian sodu. Eksperci zwracają uwagę, że często w szpitalnej kuchni pracują osoby bez odpowiednich kwalifikacji, dzięki którym mogłyby przygotować posiłek odpowiedni dla chorego. 

Jaki powinien wyglądać szpitalny posiłek

Nie wolno zapominać, że to właśnie zdrowa dieta powinna być filarem szybkiego powrotu do zdrowia i pełni sił. Jak wskazują dietetycy, szpitalne jedzenie nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od żywienia osób zdrowych – powinno stanowić modyfikację prawidłowego żywienia. Bardzo ważnym elementem szybkiego powrotu do zdrowia osób chorych jest to, aby żywność była wysokiej jakości. Powinna opierać się na piramidzie żywienia, gdzie podstawą są warzywa i owoce, dostarczające organizmowi witamin i składników odżywczych. Bardzo ważne jest też białko. 

 

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Inforu

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Wynagrodzenie minimalne 2023 [quiz]
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/15
Kiedy będą miały miejsce podwyżki minimalnego wynagrodzenia w 2023 roku?
od 1 stycznia i od 1 lipca
od 1 stycznia i od 1 czerwca
od 1 lutego i od 1 lipca
Następne
Prawo
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Prawo budowlane do zmiany. Nowe garaże i piwnice muszą być miejscami doraźnego schronienia

Konieczne są zmiany w prawie budowlanym. Ponieważ od 2026 roku piwnice i garaże w nowo budowanych obiektach użyteczności publicznej i blokach mieszkalnych będą musiały być tak zaprojektowane, by móc stworzyć w nich miejsca doraźnego schronienia.

Nowe przedmioty w szkole. Edukacja zdrowotna i edukacja obywatelska od roku szkolnego 2025/2026

Trwają prace nad projektem rozporządzeniem wprowadzającym do szkół nowe przedmioty: edukację zdrowotną i edukację obywatelską. Projekt trafił do konsultacji społecznych.

QUIZ Szybka 10 z wiedzy ogólnej. Rozruszaj swój mózg
Jesienią nie zapominasz o aktywności fizycznej? Świetnie, ale pamiętaj też o gimnastyce umysłu. Szybka 10 pytań z wiedzy ogólnej to doskonałe ćwiczenie na rozruszanie mózgu.
B2B (samozatrudnienie) zamiast umowy o pracę. Wady i zalety. Komu się opłaca taka forma współpracy zarobkowej?

Przejście na model współpracy B2B (tzw. samozatrudnienie) to decyzja, która daje większą niezależność i możliwość rozwoju, ale wiąże się również z pewnymi wyzwaniami. Popularność tego rozwiązania wciąż rośnie szczególnie w branżach takich jak IT, consulting czy marketing. Dodatkowo - nie wszystkie firmy oferują dziś zatrudnienie na umowę o pracę. Często to właśnie nowe możliwości zawodowe i wyższe wynagrodzenie na B2B skłaniają do założenia własnej działalności gospodarczej. Jeśli stoisz przed takim wyborem zapoznaj się z korzyściami, jakie daje Ci współpraca w formie B2B, ale także jakie obowiązki Cię czekają jako przedsiębiorcę.

REKLAMA

Cena prądu w 2025 roku. Gospodarstwa domowe nadal z gwarantowaną ceną maksymalną 500 zł netto za 1 MWh

Ministerstwo Klimatu i Środowiska chce przedłużenia na 2025 rok obowiązywania mechanizmu ceny maksymalnej za energię elektryczną dla odbiorców energii w gospodarstwach domowych, ustalonej na niższym poziomie niż cena, która wynika z zatwierdzonych taryf dla energii elektrycznej przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki. 18 listopada 2024 r. opublikowano założenia nowelizacji ustawy o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców (…).

Obowiązek szkolny. Do kiedy? Jakie kary? Ile dni nieusprawiedliwionych? Resort edukacji szykuje zmiany

Obowiązek szkolny. Do kiedy? Jakie kary? Ile dni nieusprawiedliwionych? Resort edukacji szykuje zmiany. Kto podlega obowiązkowi szkolnemu? Do kiedy trwa obowiązek szkolny? Ministerstwo Edukacji Narodowej pracuje nad projektem.

Vouchery Biedronki - reklamy nie wyjaśniają precyzyjnie zasad. Prezes UOKiK stawia zarzuty. Grozi kara do 10% obrotu

Na początku 2024 roku, 31 stycznia i 14 lutego, w sklepach Biedronka odbyły się jednodniowe akcje promocyjne – „Specjalna Środa” i „Walentynkowa Środa”. Klienci byli zachęcani do kupienia określonych produktów, za które mieli otrzymać „Zwrot 100% na voucher”. Okazało się jednak, że przedsiębiorca w przekazach reklamowych nie informował jasno o zasadach akcji. Prezes UOKiK postawił spółce Jeronimo Martins Polska zarzut naruszenia zbiorowych interesów konsumentów za co grozi kara do 10 proc. obrotu.

Wysyp mandatów. W tych miejscach kierowcy muszą się mieć na baczności. Inaczej wezwanie

System odcinkowego pomiaru prędkości prowadzi do znacznego wzrostu liczby mandatów. Szczególnie dotyczy to nowo wprowadzonych kamer na autostradzie A1, tworzących jeden z najdłuższych takich odcinków w kraju. Kierowcy powinni zachować szczególną ostrożność po przekroczeniu znaku D-51a, gdyż ryzyko otrzymania mandatu jest bardzo wysokie. 

REKLAMA

Prawie pół miliona emerytów dostaje ponad 7000 zł brutto. Minimalna emerytura (1780,96 zł brutto) nie jest najniższą emeryturą wypłacaną przez ZUS

ZUS informuje, że jest sporo emerytów, których świadczenia emerytalne przekraczają kilkanaście tysięcy złotych. Niektóre wypłaty sięgają nawet 20 czy 30 tys. zł. Najwyższa emerytura w kraju wynosi ok. 48,7 tys. zł brutto, podczas gdy najniższa to zaledwie 2 grosze. 

Samolot się opóźnił? Masz prawo do odszkodowania (od 250 do 600 eur), bezpłatnego wyżywienia, zakwaterowania w hotelu i nie tylko. Po swoje prawa sięga tylko mniej niż połowa uprawnionych

Opóźnienie lotu samolotem to nierzadkie zjawisko, dlatego warto wiedzieć, że wiążą się z nim określone prawa pasażera lotniczego – poczynając od bezpłatnego wyżywienia, poprzez zakwaterowanie w hotelu, a na odszkodowaniu i zwrocie kosztów biletów lotniczych skończywszy. Z danych przedstawionych agencji Newseria Biznes przez dyrektora generalny DelayFix, Dominika Lewandowskiego, wynika, że z powyższych praw korzysta tylko mniej niż połowa uprawnionych pasażerów, na czym przewoźnicy (w samej Polsce) oszczędzają ponad 300 mln zł rocznie. W całej Europie natomiast, pozostaje nieodebranych aż 5 mld zł rekompensat.

REKLAMA