Jakość artykułów żywnościowych w supermarketach
REKLAMA
REKLAMA
Przeprowadzona przez Inspekcje Handlową kontrola miała na celu ocenę jakości i prawidłowości oznakowania wyrobów oraz sprawdzenie, czy przedsiębiorcy usunęli nieprawidłowości stwierdzone podczas ubiegłorocznej kontroli. Kontrole przeprowadzono w 146 obiektach handlowych (7 magazynach centralnych oraz 139 hiper- i supermarketach) należących zarówno do krajowych sieci handlowych jak i sieci zagranicznych.
REKLAMA
Co kontrolowano?
Badaniami objęto łącznie 1747 partii produktów, w tym 1448 partii wyrobów „marki własnej” sieci handlowych i 299 partii wyrobów oferowanych pod markami producentów. Były to wędliny, sery dojrzewające, miód pszczeli, koncentrat pomidorowy, przetwory owocowo-warzywne inne niż koncentrat pomidorowy, ryby mrożone glazurowane, masło, oliwa z oliwek oraz kawa naturalna mielona i ekstrakty kawy.
Różnego rodzaju zastrzeżenia wniesiono do 318 skontrolowanych partii (18,2%), w tym do:
- 261 partii „marki własnej” sieci handlowych (18,0%),
- 57 partii marki producenta (19,1%).
Więcej uwag wniesiono do jakości produktów niż ich oznakowania:
- niezgodną z przepisami lub deklaracjami producentów jakość stwierdzono w 20,6% ocenianych partii (19,4% wyrobów „marki własnej” sieci handlowych i 24,6% - marki producenta),
- nieprawidłowe oznakowanie w 9,2% partii (9,6% - „marki własnej” i 7,0% - marki producenta).
Najgorszej jakości jest nabiał
REKLAMA
Dla celów porównawczych sprawdzono także jakość i oznakowanie produktów „marki własnej” i marki producenta, które pochodziły od tego samego wytwórcy. W powyższym zakresie znaczących różnic nie ujawniono. W ofercie stwierdzono jednak niewielką ilość odpowiedników wyrobów oferowanych pod marką producenta. W przypadku produktów „marki własnej” sieci handlowych najgorszą jakość posiadało masło (48,0% zbadanych partii), sery dojrzewające (37,5%), koncentrat pomidorowy (29,8%) i ryby mrożone glazurowane (28,3%).
W zakresie oznakowania nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim koncentratu pomidorowego (15,2%), kawy naturalnej mielonej (12,7%), ryb mrożonych glazurowanych (12,5%). W stosunku do wyników poprzedniej kontroli nastąpiła poprawa zarówno w zakresie jakości, jak i oznakowania produktów. Udział partii wyrobów zakwestionowanych w zbadanych zmniejszył się w większości ocenianych grup wyrobów. Wyjątek stanowiły kawa naturalna mielona i sery dojrzewające, w których stwierdzono pogorszenie jakości.
Sprawdzając wykonanie dobrowolnych deklaracji przedsiębiorców usunięcia nieprawidłowości stwierdzonych podczas poprzedniej kontroli ustalono, że w większości przypadków w ofercie znajdowały się inne asortymenty produktów niż kwestionowane podczas ubiegłorocznej kontroli.
W przypadku tych samych asortymentów produktów badania wykazały, że ich jakość, poza nielicznymi wyjątkami, na ogół była zgodna z deklarowaną, a oznakowanie nie budziło zastrzeżeń. Do tych wyjątków należało m.in. masło, które nadal było fałszowane tańszymi niż tłuszcz mleczny tłuszczami roślinnymi. Fałszowania dokonywali ci sami producenci, którzy od lat stosują tę naganną praktykę. Należy dodać, że zafałszowane masło z reguły oferowane było też pod markami producentów.
Kary
Ustalenia kontroli dały podstawę do: ukarania w ramach postępowania mandatowego 17 osób oraz skierowania 1 wniosku do sądu rejonowego. Przekazano ponadto 173 informacje do właściwych organów kontrolnych, w tym: 153 do wojewódzkich inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 18 do urzędów miar, 2 do organów sanitarnych i weterynaryjnych. W ujawnionych przypadkach zafałszowania produktów skierowano zawiadomienia do organów ścigania.
Zobacz serwis: Prawa konsumenta
Źródło: Inspekcja Handlowa
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat