Kiepskie wyniki kontroli żywności
REKLAMA
REKLAMA
Podczas kontroli kontrolerzy Inspekcji Handlowej mieli zastrzeżenia aż do 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich. Przepisy wyraźnie określają, jaki powinien być skład danego wyrobu. Niestety producenci zbyt często zdają się o tym zapominać.
REKLAMA
Czy to czekolada?
W czekoladzie powinniśmy znaleźć wyroby kakaowe, np. miazga kakaowa, kakao, tłuszcz kakaowy, i cukry, w tym nie mniej niż 35 proc. suchej masy kakaowej. Dla odróżnienia czekolada mleczna zawiera dodatkowo mleko lub produkty mleczne i już tylko nie mniej niż 25 proc. suchej masy kakaowej.
REKLAMA
Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło wykrycia, w trakcie badań laboratoryjnych, przekroczonego pięcioprocentowego limitu dozwolonych tłuszczów roślinnych stanowiących zamienniki tłuszczu kakaowego oraz obecności zamienników niezadeklarowanych.
Dużo uchybień dotyczyło również obowiązkowych informacji, jakie powinny być zamieszczane na produktach. Producenci nie informowali konsumentów o fakcie, iż wyrób czekoladowy oprócz tłuszczu kakaowego zawiera również tłuszcze roślinne, chociaż mieli taki obowiązek.
Zobacz również serwis: Prawa konsumenta
Produkty winiarskie
Kontrolerzy IH zastrzeżenia mieli także w stosunku do produktów winiarskich. Zgodnie z przepisami unijnymi winem jest produkt otrzymywany wyłącznie z winogron. Stosowanie tego określenia w nazwach win uzyskanych w wyniku fermentacji innego owocu jest możliwe, ale tylko w połączeniu z nazwą użytego owocu np. wino z czarnego bzu.
Sprawdzano również, czy pod chronioną nazwą pochodzenia i chronionym oznaczeniem geograficznym nie są oferowane produkty z fałszywymi oznaczeniami, przy użyciu zwrotów takich jak styl, typ, metoda.
Zobacz również: Mądry konsument żywności przed szkodą
Najwięcej zastrzeżeń dotyczyło zbyt wysokiej lub zbyt niskiej zawartości cukrów i obniżonej zawartości alkoholu. Z kolei nieprawidłowości w oznakowaniu polegały m.in. na stosowaniu wprowadzających w błąd określeń – użyto określenia wino, podczas gdy był to napój winopochodny aromatyzowany (sangria) lub wino aromatyzowane (wermut) czy podaniu sprzecznych informacji o produkcie – importer deklarował wino czerwone, producent – białe.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat