Jak wybrać lokal gastronomiczny w miejscowości turystycznej?
![Jak wybrać lokal gastronomiczny w miejscowości turystycznej?/Fot. Shutterstock](https://webp-konwerter.infor.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nLmluZm9yLnB/sL3AvX2ZpbGVzLzM3MTg2MDAwL3Jlc3/RhdXJhY2phLWZvdC1zaHV0dGVyc3RvY/2stMzcxODU2ODEuanBnIiwidyI6NzcxfQ.jpg)
REKLAMA
REKLAMA
Lokale gastronomiczne w miejscowościach turystycznych pod kontrolą
Inspekcja Handlowa skontrolowała lokalne gastronomiczne w miejscowościach turystycznych w Polsce. Wśród nich znalazły się m.in. bary, pizzerie, zajazdy, stacje paliw – łącznie 58 lokali.
REKLAMA
Inspektorzy sprawdzali m.in. legalność świadczonych usług gastronomicznych.
- W ponad połowie odwiedzonych lokali stwierdziliśmy nieprawidłowości. W części z nich, obsługa zaniżała pojemność napojów alkoholowych oraz wagę oferowanych potraw. Zdarzało się, że składniki przygotowanych dań różniły się od tych wymienionych w menu. Niekiedy konsumenci otrzymywali rachunek z doliczoną ceną opakowania, którego w ostateczności nie dostawali. W niektórych kontrolowanych miejscach przy sprzedawanych produktach nie było ceny lub nie określano ilości napojów i potraw, których dotyczy podana cena. Występowały również sytuacje, gdy lokale gastronomiczne używały nieodpowiednich wag do odważania produktów – tłumaczy Prezes UOKiK, Tomasz Chróstny.
![nieprawidłowości w branży gastronomicznej UOKiK](https://webp-konwerter.infor.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nLmluZm9yLnBsL3A/vX2ZpbGVzLzM3MTg2MDAwL25pZXByYXdpZG/xvd29zY2ktdy1icmFuenktZ2FzdHJvbm9ta/WN6bmVqLXVva2lrLTM3MTg1NjY1LnBuZyJ9.jpg)
UOKiK
Konsument w lokalu gastronomicznym
W raporcie z kontroli znalazły się wskazówki dla osób odwiedzających lokal gastronomiczny. Inspektorzy radzą, by zwrócić uwagę na czystość w lokalu, również podłóg i toalet. Ważna jest również możliwość poznania cen jeszcze przed zajęciem miejsca przy stoliku, a nie dopiero podczas płacenia rachunku. Cenniki potraw i napojów powinny zawierać aktualne informacje umożliwiające identyfikację ceny z potrawą lub wyrobem. arto sprawdzić czy cena uwidoczniona na przykład na wywieszce jest zgodna z widniejącą na paragonie.
Jeżeli właściciel lokalu pobiera tzw. usługę serwisową, to klient powinien być o tym wcześniej poinformowany, na przykład w karcie menu.
Reklamacja w lokalu gastronomicznym
Jak podkreśla Inspekcja Handlowa, każde zamówienie jest zawarciem umowy. Oznacza to, iż klient jest zobowiązany do zapłaty za produkt, a lokal gastronomiczny – do wykonania usługi, czyli podana takiego posiłku, jaki został zamówiony. „Każda zmiana dokonana przez wykonującego zamówienie bez wcześniejszego poinformowania klienta podlega reklamacji, np.: jeżeli jednym z podanych w menu składników pizzy są oliwki, a nie można ich znaleźć, to z całą pewnością można ją reklamować” – czytamy w raporcie.
Reklamacji podlega też niedotrzymanie terminu realizacji zamówienia. Klient może wymagać od osoby przyjmującej zamówienie poinformowania o czasie, w jakim zostanie zrealizowane zamówienie.
W przypadku reklamacji konsument może żądać towaru zgodnego z zamówieniem. W sytuacji, gdy nie jest to możliwe, można domagać się obniżenia ceny.
Co w sytuacji, gdy otrzymanie danie jest nieświeże? Wówczas klient może odstąpić od umowy bądź żądać zwrotu pieniędzy, gdy zapłacił już wcześniej.
![Porady UOKiK](https://webp-konwerter.infor.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9nLml/uZm9yLnBsL3AvX2ZpbGVzLz/M3MTg2MDAwL3BvcmFkeS11b/2tpay0zNzE4NTY3MC5wbmcifQ.jpg)
UOKiK
Gdzie zgłaszać nieprawidłowości?
Jeżeli doszło do zatrucia pokarmowego, to sprawa może zostać zgłoszona do miejscowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Informacje dotyczące niewłaściwej lub nierzetelnej obsługi można zgłaszać do właściwego wojewódzkiego inspektoratu Inspekcji Handlowej lub do UOKiK. W przypadku niewłaściwej jakości serwowanych potraw, informacje należy zgłaszać bezpośrednio do właściwego wojewódzkiego inspektoratu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) lub Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS).
Źródło: UOKiK
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
![certificate](https://webp-konwerter.infor.pl/eyJmIjoiaHR0cHM6Ly9zdGF0a/WMtaW5mb3JwbC5pbmZvci5wbC/9pbWFnZXMvY2VydGlmaWNhdGV/fbWluLjEyZGFhMGNlLnBuZyJ9.jpg)
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat