Zmniejszenie zagrożenia w miejscu pracy
REKLAMA
REKLAMA
Zgodnie z art. 207 kodeksu pracy każdy pracodawca zobowiązany jest do ochrony zdrowia i życia pracowników poprzez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Obowiązek ten z pewnością może być zrealizowany pod warunkiem jednak, że:
REKLAMA
- zagwarantowane są materialne warunki dla zapewnienia właściwego stanu bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie,
- w zakładzie pracy prowadzi się działania edukacyjne na odpowiednim poziomie dotyczące przyswojenia sobie przez pracowników przepisów i zasad dotyczących dbałości o ochronę ich zdrowia i życia.
Jednym z podstawowych obowiązków pracodawcy jest opieka zdrowotna nad zatrudnionymi pracownikami, co przejawia się przez następujące zachowania:
- ocenianie i dokumentowanie ryzyka zawodowego związanego z wykonywaną pracą oraz stosowanie niezbędnych środków profilaktycznych zmniejszających ryzyko (art. 226 pkt 1 kodeksu pracy),
- informowanie pracowników o ryzyku zawodowym związanym z wykonywaną pracą oraz o zasadach ochrony przed zagrożeniem (art. 226 pkt 2 kodeksu pracy),
- stosowanie środków zapobiegających chorobom zawodowym i innym chorobom związanym z wykonywaną pracą (art. 227 kodeksu pracy),
- kierowanie pracowników na badania profilaktyczne (art. 229 kodeksu pracy),
- przeniesienie pracownika do innej pracy (art. 230 kodeksu pracy),
- zapewnienie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnych posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 kodeksu pracy),
- zapewnienie pracownikom urządzeń higieniczno-sanitarnych, środków higieny osobistej oraz środków do udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku (art. 233 kodeksu pracy).
Podstawa prawna:
Ustawa kodeks pracy ( Dz. U z 1998 Nr 21 poz. 94 ze zm.)
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat