Woda dla pracownika – kiedy pracownik ma prawo jej żądać?
REKLAMA
REKLAMA
Napoje dla pracowników
W upalne dni wzmaga się pragnienie, eksperci zalecają picie zwiększonej ilości wody. Czy w miejscu zatrudnienia istnieje obowiązek zapewnienia napojów dla pracowników?
REKLAMA
Napoje tak, ale tylko dla niektórych kategorii pracowników
Kwestie te rozstrzygają przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy zawarte w kodeksie pracy oraz szczegółowo w rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnieniem napojów pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Akt wykonawczy uszczegóławia w jakich sytuacjach pracownicy są uprawnieni do otrzymania napojów – chodzi o pracę w mikroklimacie gorącym, gdy występują wysokie temperatury na wolnym powietrzu, czy też przy wykonywaniu pracy przy określonym wysiłku. Przepisy nie precyzują jakiego rodzaju napoje powinien dostarczyć pracodawca, poza pracą w warunkach gorącego klimatu. Jest wtedy mowa o napojach wzbogaconych w sole mineralne i witaminy. Napoje powinny być zapewnione w odpowiedniej ilości, przez cały czas trwania pracy.
Dla kogo napoje?
Zapisy rozporządzania szczegółowo precyzują, kiedy pracodawca musi zapewnić pracownikom napoje:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.
Polecamy: Twój urlop. To Ci się należy! - Kolekcja Poznaj swoje prawa! Nr 1
Jeśli pracownik nie wykonuje pracy w/w warunkach uciążliwych, jeśli odmienne regulacje nie istnieją u pracodawcy, nie może domagać się zapewnienia napojów od pracodawcy.
Wykaz stanowisk
Wykaz stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje, powinien zostać ustalony przez pracodawcę z zakładowymi organizacjami związkowymi, a w przypadku braku organizacji związkowej - po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Powyższe kwestie powinny zostać zamieszczone w regulaminie pracy lub w przypadku jego braku w obwieszczeniu pracodawcy.
Podstawa prawna:
Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dziennik Ustaw rok 2019 poz. 1040)
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dziennik Ustaw rok 1996 nr 60 poz. 279)
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat