Praca na mrozie – jakie warunki musi zapewnić pracodawca?
REKLAMA
REKLAMA
Warunki pracy
Zasady dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy na mrozie zostały zapewnione przez rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Rozporządzenie to określa m.in. minimalną temperaturę w miejscu pracy oraz wymogi bhp dla pracowników wykonujących swoją pracę na otwartej przestrzeni.
REKLAMA
Zgodnie z rozporządzeniem w pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy nie niższą jednak niż 14⁰C. Wyjątkiem są miejsca, gdzie ze względów technologicznych potrzebna jest niższa temperatura, np. chłodnie. Jeśli chodzi o pomieszczenia biurowe temperatura w nich nie może być niższa niż 18⁰C.
Zobacz: Bezpieczeństwo pracy Vademecum
Praca na mrozie
Pracodawca musi zapewnić pomieszczenie do ogrzania się dla pracowników wykonujących swoje obowiązki na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach. Pomieszczenia te służą do schronienia się przed opadami atmosferycznymi, umożliwiają ogrzanie się oraz zmianę odzieży. Często pomieszczenia takie służą również jako jadalnia dla pracowników.
Polecamy: Kodeks pracy 2019. Praktyczny komentarz z przykładami + PDF.
Pomieszczenia takie powinny zapewniać temperaturę co najmniej 16⁰C.
Pomieszczenie do ogrzania powinno mieć co najmniej 8m2 i na każdego pracownika najliczniejszej zmiany powinno przypadać co najmniej 0.1 m2 powierzchni pomieszczenia.
W sytuacji, gdy pracodawca nie jest w stanie zapewnić pomieszczenia do ogrzania się, powinien on zapewnić odpowiednio urządzone źródło ciepła w pobliżu miejsca pracy pracowników. Chodzi tu przede wszystkim o popularne koksowniki. Należy jednak pamiętać o zorganizowaniu źródeł ciepła zgodnie z zasadami ochrony przeciwpożarowej.
Pracownicy firmy budowlanej instalują metalową konstrukcję w miejscu przewidywanej budowy wiaduktu kolejowego. Temperatura powietrza spadła do -10 stopni, a pracodawca nie zapewnił pracownikom pomieszczenia do ogrzania ani koksowników. Zgodnie z art. 210 Kodeksu pracy, pracownicy ci mają prawo przestać pracować, podnosząc zarzut, że warunki pracy nie odpowiadają przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy. Jeżeli pracodawca nie zapewni warunków do dalszej pracy, pracownicy mają prawo do opuszczenia miejsca pracy. Muszą jedynie poinformować o tym swojego przełożonego.
Posiłki i napoje
Dodatkowe uprawnienia posiadają pracownicy, którzy są zatrudnieni w systemie ciągłym przy pracy na zewnątrz. Pracodawca jest zobowiązany wobec nich do zapewnienia posiłków regeneracyjnych oraz napoi. Rodzaj i temperatura posiłków powinna być dostosowana do rodzaju wykonywanej pracy. Gorące napoje powinny pojawić się w menu pracowników zawsze, gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 10 stopni.
Zobacz serwis: Bezpieczeństwo pracy
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat