Napoje dla pracowników w czasie upałów
REKLAMA
REKLAMA
Kiedy napoje dla pracowników
REKLAMA
Pracodawca ma obowiązek dostarczyć pracownikom zimne napoje, jeśli temperatura na otwartej przestrzeni przekracza 25°C albo 28°C na stanowisku pracy w pomieszczeniu.
Pracodawca jest obowiązany zapewnić napoje nieodpłatnie. Napoje powinny być udostępnione pracownikom w ciągu całej zmiany roboczej i w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników. Nie ma żadnego ograniczenia ilościowego, napojów powinno starczyć dla każdego pracownika. Ponadto nie ma znaczenia, czy pracownik pracuje na stanowisku, na którym cały dzień utrzymuje się wysoka temperatura, czy też tylko przez kilka godzin. Przepisy nie określają czasu, przez jaki wysoka temperatura ma się utrzymywać w pomieszczeniu, aby pracodawca musiał dostarczać pracownikom napoje. Napoje należy dostarczać pracownikowi, zawsze gdy temperatura przekroczy określony poziom wysokości temperatura, na otwartej przestrzeni 25°C a na stanowiskach pracy w pomieszczeniu 28°C.
Rodzaj wydawanych napojów oraz sposób ich podawania zależy od decyzji pracodawcy i powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Pracodawca powinien zapewnić odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne do przygotowywania oraz spożywania napojów.
Pracodawca ma obowiązek w upalne dni dostarczać swoim pracownikom napoje. Oznacza to, że pracodawca nie może nie wydawać pracownikom napojów i w zamian wypłacić im pieniądze. Pracownikom nie przysługuje bowiem ekwiwalent pieniężny za napoje.
Zobacz także: Obowiązki pracodawcy w związku z wysokimi temperaturami
Jeśli pracodawca nie spełnia swojego obowiązku
Jeśli pracodawca nie dostarcza swoim pracownikom w upalne dni napojów popełnia wykroczenie przeciwko prawo pracownika. Pracownik może o tym fakcie powiadomić inspekcję pracy. Inspekcja pracy może nałożyć na pracodawcę karę grzywny.
Zobacz także dział: Bezpieczeństwo pracy
Podstawa prawna: Art. 232 Kodeksu pracy
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.)
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 1996 r. nr 60 poz. 279 ze zm.)
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat