Łatwiej zostać małym producentem wina
REKLAMA
REKLAMA
Od 25 czerwca 2011 r. obowiązuje nowa ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie nimi i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 120 poz. 690). Wprowadzone przepisy dostosowują polskie prawo do regulacji Unii Europejskiej.
REKLAMA
Wino pod ochroną i smakosz też
W wyniku wprowadzonych zmian nazwy wyrobów winiarskich są objęte unijną ochroną jako chronione nazwy pochodzenia. Wnioski w tej sprawie rozpatruje Minister Rolnictwa, który przekazuje je także Komisji Europejskiej. Ochrona dotyczy win owocowych, miodów pitnych, napojów winnych owocowych, cydrów i perry. Z kolei dla konsumenta wprowadzone regulacje oznaczają lepszą informację o właściwościach fermentowanych napojów.
Zobacz: Konsument i przedsiębiorca w europejskiej sieci
Mniej formalizmu
REKLAMA
Przedsiębiorcy wyrabiający wina owocowe, cydry, perry oraz miody pitne markowe z surowców uzyskanych z własnego gospodarstwa, są obecnie zwolnieni z obowiązku posiadania szczegółowego planu zakładu obejmującego m.in. stanowiska pracy, pomieszczenia magazynowe, socjalne i sanitarne. Do prowadzenia takiej działalności nie potrzebują również własnego laboratorium do analiz wyrobów. Winiarze nie muszą uzyskiwać zaświadczeń potwierdzających, że posiadane przez nich obiekty budowlane i urządzenia techniczne spełniają wymogi zawarte w przepisach o ochronie środowiska, przeciwpożarowych i sanitarnych.
Ustawa przewiduje ponadto, że producent wyrabiający wino z upraw własnych w ilości nieprzekraczającej 100 hektolitrów, nie prowadzi działalności gospodarczej w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Źródło: Informacja prasowa Lex Polonica
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat