Litewski Sejm zezwolił na produkcję w gospodarstwach agroturystycznych tradycyjnego napoju alkoholowego, czyli bimbru, w wielkości nie przekraczającej 1000 litrów rocznie i o mocy nie większej niż 65 proc. Dyskusje na ten temat trwały od ponad dekady.
- Legalizacji pędzenia bimbru przez litewski Sejm. Bimber może być używany wyłącznie do konsumpcji osobistej, rodzinnej lub degustacji na miejscu
- Producenci bimbru będą zobowiązani do informowania o początku i końcu produkcji oraz podania ilości wyprodukowanego trunku
Legalizacji pędzenia bimbru przez litewski Sejm. Bimber może być używany wyłącznie do konsumpcji osobistej, rodzinnej lub degustacji na miejscu
Zwolennicy legalizacji pędzenia bimbru przekonywali, że domowa wódka jest częścią dziedzictwa litewskiego i w Wielkim Księstwie Litewskim znana była od XV wieku. Przeciwnicy, m.in. Kościół katolicki, powtarzali, że nietrzeźwość prowadzi naród litewski do moralnej degradacji i "śmierci psychicznej". Niektórzy komentatorzy wskazywali z kolei, że wieloletnie dyskusje polityków na temat bimbru trącą hipokryzją. Przypominali, że bimber jest obecny praktycznie na każdym ludowym święcie w kraju, a politycy chętnie nim się częstują.
Zgodnie z przyjętą ustawą rocznie można wyprodukować nie więcej niż 1000 litrów trunku o mocy nie większej niż 65 proc. Bimber może być używany wyłącznie do konsumpcji osobistej, rodzinnej lub degustacji na miejscu; nie może być sprzedawany, transportowany ani produkowany z dodatkiem niebezpiecznych substancji, a sprzęt do produkcji ma być oznaczany numerami identyfikacyjnymi.
Producenci bimbru będą zobowiązani do informowania o początku i końcu produkcji oraz podania ilości wyprodukowanego trunku
Producenci będą zobowiązani do informowania Państwowego Urzędu ds. Żywności i Weterynarii o początku i końcu produkcji oraz podania ilości wyprodukowanego trunku. Napoje będą musiały być przechowywane w szklanych butelkach o pojemności od 0,2 do 1 litra i opatrzone etykietą z numerem, nazwiskiem rolnika, który wyprodukował napój, datą i godziną produkcji, składem i procentową zawartością alkoholu etylowego.
Dotychczas na Litwie w warunkach domowych dozwolona była produkcja naturalnie fermentowanych napojów o zawartości do 18 proc. alkoholu przeznaczonych do spożycia osobistego lub rodzinnego oraz piwa o zawartości do 9,5 proc. alkoholu.
Z Wilna Aleksandra Akińczo